Den avtroppende analysesjefen mener tallene og prestasjonene har vært bedre enn resultatene

Dr. Ian Graham forlater Liverpool etter sesongen.

I høst kom sjokkbeskjeden om at Dr. Ian Graham også har sagt opp jobben sin i Liverpool, og forlater klubben etter sesongen samtidig som Julian Ward.

For to uker siden ble det klart at de røde hadde funnet hans erstatter, og at det blir William Spearman. Les en egen sak om det her.

Graham har hatt en sentral rolle i klubbens rekrutteringsavdeling, der de røde har brukt mye data når de har identifisert sine overgangsmål, og sjelden bommet og gjort store bomkjøp. Denne uken har Financial Times arrangert «Business of Football Summit», og der var Graham tilstede. Han kommenterte situasjonen i Liverpool denne sesongen. 

– Laget har vært gjennom en vanskelig tid, men de underliggende tallene eller prestasjonene er ikke så ille som resultatene tilsier. Det er da det er fint å være en person som jobber med data. Det er en veldig enkel beskjed å selge innad i klubben at vi ikke er så dårlige som alle sier at vi er, og at vi ikke har vært så dårlige som dere kanskje vil tro at vi er, uttalte Hunter ifølge thisisanfield.com.

– Med problemene vi har hatt med å få resultater, så har det underliggende i prestasjonene vært bra. På lang sikt bør det være tingene en bekymrer seg for, og ikke resultatene i de tre siste kampene. Jeg tror det var Arsene Wenger som sa at han ikke var interessert i resultatet i neste kamp, men at han var interessert i resultatet i de neste ti kampene, sier han videre.

– Innad i klubben, når vi har gjort det dårligere enn prestasjonene skulle tilsi, er det tid for å få folk på riktig side når du har en positiv melding som veldig få i klubben gir. Når resultatene som kommer i fremtiden reflekterer det som ligger underliggende i prestasjonene, så gir deg deg en basis for å kunne si «se, dataanalysen har en viss forankring i virkeligheten». Jeg sier ikke at prestasjonen vår var god mot Real Madrid, men noen av de baklengsmålene handlet mye om flaks eller ting som ikke kan forklares.

En klubb som har fokusert mye på data

De røde var tidlig ute med å bruke data og analyse under John W. Henry og Fenway Sports Group, som tidlig fikk på plass en stor researchavdeling. Michael Edwards og Julian Ward, som har vært klubbens to siste sportsdirektører, har hatt analysejobber tidligere.

– I Liverpool har vi vært i en heldig situasjon der eierne våre har kommet fra en kvantitativ bakgrunn, slik at jeg kan forklare ting i tekniske termer til eierne våre. Min gamle sjef Michael Edwards, som var sportsdirektør, hadde også en teknisk bakgrunn som gjorde at avstanden ble mindre mellom det tekniske språket og fotballspråket, sier han.

Han fikk videre spørsmål om hvordan jobben var i det daglige, og hvordan det fungerte på AXA Training Centre.

– Det er sjelden jeg snakker med trenerstaben. Alle analysen vår ble lagt inn i detalj av videoavdelingen vår, og sportsvitenskapsavdelingen vår, og de brukte ekspertisen sin til å oversette det til informasjon som ble lett å forstå for trenerne.

– Trenerne brydde seg ikke om dataanalyse, og det burde de ikke heller, for de har 10 andre viktigere ting å bekymre seg for. Så lenge de fikk den riktige informasjonen om hva analysen sa, så var det det aller viktigste. Alt dette har fungert veldig bra i Liverpool.