Henry og FSG ønsker et tak på pengebruk i Premier League

John W. Henry frykter for den fremtidige konkurransen i Premier League.

Liverpool Echo publiserte tirsdag et eksklusivt intervju med FSGs John W. Henry, og Liverpool-eieren gjorde det helt klart at amerikanerne er like forpliktet som alltid til Liverpool FC. I intervjuet, som du kan lese mer om her, snakker Henry blant annet om jakten på nye investorer og fremtiden som eiere. 

Han snakker også om ønsket om å innføre et tak på pengebruk i Premier League, kanskje i lys av Chelseas elleville sesong der de har svidd av over 500 millioner pund på nye spillere etter at Henrys landsmann Todd Boehly tok over eierskapet i klubben. 

– Det er stadig økende økonomiske utfordringer i Premier League. Ligaen i seg selv er usedvanlig vellykket og den beste fotballigaen i verden, men vi har tenkt en stund at det bør settes begrensninger for pengebruk, slik at ligaen ikke går den samme veien som noen andre europeiske ligaer der det er en eller to klubber som har lite konkurranse hvert år. Spenning avhenger av konkurranse, og det er den viktigste komponenten i Premier League, sier han i intervjuet.

At Henry og FSG har vært forkjempere for Financial Fair Play har aldri vært en hemmelighet, men det er et regelverk som ikke har fungert helt etter hensikten. 

Rivalene har brukt mer

Vi har for vane å trekke frem oversikten som viser nettoutgifter når vi snakker om Liverpool på overgangsmarkedet under FSG. Gode salg, som Philippe Coutinho til Barcelona, tillot de røde å svi av store summer på kvalitetsspillere som Alisson, Virgil van Dijk og Fabinho. 

De siste par sesongene har imidlertid de store salgene uteblitt, og da ser vi at Liverpool havner midt på tabellen i Premier League når det kommer til penger brukt på nye spillere. 

Ifølge økonomiekspert Swiss Ramble ble det brukt 69 millioner pund brutto på nye spillere i 2021/22-sesongen, kun niende mest i Premier League. Samtlige av de såkalte topp seks-klubbene brukte mer enn dobbelt så mye som Liverpool den sesongen. 

Det har gjentatt seg i 2022/23-sesongen, der Liverpool har brukt 116 millioner pund på overgangsmarkedet. Elleve lag har brukt mer, og Chelsea troner øverst med svimlende 539 millioner pund.

Ser vi bort fra salg og kun ser på hvor mye klubber har kjøpt spillere for mellom 2016 og 2021, ser tallene slik ut: 

Manchester City - £992M
Chelsea - £992M
Manchester United - £850M
Arsenal - £676M
Liverpool - £660M
Everton £647M
Leicester - £483M
Tottenham - £458M

Kilde: Swiss Ramble

Tro mot filosofien

Skal vi tolke uttalelsene til Henry virker det ikke som FSG har noen planer om å følge Boehlys eksempel når det gjelder pengebruk på overgangsmarkedet. 

– Vi vil fortsette å bygge Liverpool Football Club på en ansvarlig måte. Vi har sett mange fotballklubber (inkludert Liverpool tidligere), som har valgt å gå uholdbare veier. Vi har og vil fortsette å ha vårt fokus på kloke investeringer på overgangsmarkedet, og vi er utrolig stolte over troppen vår.

– Samtidig som vi fortsetter å investere i treningsfeltet, Main Stand, og nå Anfield Road Stand. Dette er alle fysiske bevis på viljen vår og hvor seriøst Fenway Sports Group tar sitt ansvar for denne flotte klubben, sier 73-åringen.

Dave Powell i Liverpool Echo skriver i etterkant av intervjuet at han tror FSG vil være åpne for å selge mellom ti og tjue prosent av aksjene i Liverpool FC.