Nå blir det slutt på spaghetti-legger og sjøstjerne-fakter

Det Bruce Grobbelaar og Jerzy Dudek gjorde da Liverpool vant den gjeveste europacupen i 1984 og 2005 blir ikke lenger lov.

Fra neste sesong vil fotballens lovmakere gjøre det mye vanskeligere for keepere å psyke ut straffeskyttere. 

The International Football Association Board (IFAB) vil gjøre regelendringer som strammer kraftig inn hva keepere kan og ikke kan gjøre i forbindelse med straffespark. De vil til livs at målvaktene forsøker å distrahere straffeskytterne.

De nye reglene vil favorisere straffeskytterne

Ifølge IFAB sine endringsforslag foran 2023/24-sesongen blir det i regel 14 slått fast at målvakten ikke kan oppføre seg på en måte som ikke viser respekt for spillet og motstanderen, for eksempel ved å distrahere straffeskytteren.

I en utdypning av regelen blir det slått fast at keeperen må holde seg på mållinjen hele tiden, mellom stengene, og med ansiktet vendt mot straffeskytteren. Keeperen får ikke røre målstolpene, tverrliggeren eller nettet før straffesparket er tatt. Målvakten får ikke oppføre seg på en måte som distraherer straffeskytteren, for eksempel ved å sparke eller røre ved stolpene, tverrliggeren eller nettet.

Dermed blir det for eksempel ulovlig for keeperen å bruke tid på å sparke av knottene sine lort mot stolpene og å henge i tverrliggeren. Hva som faller inn under å distrahere målvakten kan tolkes på flere måter, men slik opptreden som vi så av Bruce Grobbelaar i Europacupfinalen i 1984, Jerzy Dudek i Champions League-finalen i 2005 og Emiliano Martinez i VM-finalen i Qatar vil utvilsomt ikke bli lov lenger.

Forandringen i straffespark-regelen vil utvilsomt favorisere straffeskytterne. De nye IFAB-reglene vil tre i kraft fra 1. juli 2023.