Feilene har blitt færre, men dommersjefen varsler likevel endringer

Dommersjef Howard Webb krever mer etter en sesong der dommerforeningen har innrømmet 30 VAR-feil.

VAR har blitt mer treffsikre etter at Howard Webb tok over som sjef i dommerforeningen PGMOL midtveis i inneværende Premier League-sesong. Det mener i alle fall Webb og dommerne selv. 

De har sett at antallet VAR-feil har blitt redusert fra 18 i den første halvparten av sesongen så langt, til 12 i den andre - en nedgang fra en VAR-feil i snitt hver 24. kamp til hver 37. kamp. 

De mener VAR har gjort 83 korrekte justeringer på dommeravgjørelser denne sesongen, og at presisjonen har blitt bedre etter VM-pausen. Likevel er 30 feil som de selv har innrømmet altfor mye, og Webb varsler nå endringer, skriver ESPN.

Det er et uavhengig panel bestående av blant annet tidligere fotballspillere som har kommet frem til disse tallene, og spør du en del av klubbene vil de nok si at det foregår en viss pynting av sannheten. 

Opplæring

Webb er uansett ikke helt fornøyd, til tross for bedringen. Han vil nå sette sammen et team bestående av VAR-spesialister som skal hjelpe dommerne å bli bedre til å treffe på avgjørelsene. Den tidligere toppdommmeren har flere ganger blitt nødt til å beklage dommerfeil til klubber denne sesongen.

Han har allerede tatt grep i form av å fjerne Lee Mason og Mike Dean fra VAR-rommet etter at den rutinerte duoen stod bak for mange svake prestasjoner denne sesongen.

Men for Webb er det viktigste målsetningen at hoveddommerne ute på banen blir bedre til å treffe på avgjørelsene, slik at VAR slipper å involvere seg så mye. 

Nye kameraer - men ingen offside-teknologi

ESPN skriver for øvrig at vi trolig må vente til 2024/25-sesongen før vi får se den semi-automatiske offside-teknologien som er i bruk i Champions League, og som var på plass i VM i Qatar. 

The Athletic skrev tidligere i uken at det skal installeres fire ekstra kameraer på alle Premier League-stadionene, som skal pekes mot utsiden av 16-meteren, for å bedre bruken av offside-systemet til Hawk-Eye.

Det skjer etter flere kontroversielle situasjoner denne sesongen, der VAR ikke har vært i stand til å ta en avgjørelse fordi kameraene som er installert ikke har klart å fange opp situasjonene.