– Han kan sette sitt eget preg på posisjonen – ingen kan gjøre det som Bobby

Roberto Firmino sin tid i Liverpool går mot slutten, men Jürgen Klopp mener at brasilianeren har vært en inspirasjon for arvtageren.

Roberto Firmino kom til Liverpool sommeren 2015 og har i løpet av de åtte årene vært del av en angrepsrekke det til tider luktet sterkt svidd av. Sammen med blant annet Mohamed Salah og Sadio Mané har brasilianeren vunnet det som vinnes kan i klubbfotballen, og han har inspirert andre kolleger som spiller sentralt i angrep. I hvert fall burde han ha gjort det, mener Klopp.

– Hvis du er en fotballspiller som har sett internasjonal fotball de siste fem-seks årene og spiller i samme rolle, og har en lik jobb å gjøre i kamper, og du ikke har plukket med deg noe fra å se Bobby Firmino, så har du tatt en dårlig avgjørelse, for å være ærlig. Vi spiller offentlig, så man kan se alle kampene, sa Klopp.

– Jeg tror Bobby i sin rolle er en inspirasjon for stort sett alle spillere i lignende posisjon, det er klart.

– Kan sette sitt eget preg på posisjonen

Firmino får ikke lengre like mye spilletid som før i tiden, og i januar i år kom hans erstatter inn dørene. Cody Gakpo ble hentet fra PSV i en avtale som ble kjent den 28. desember 2022.

– Cody er 23 år gammel, han var kaptein for sin forrige klubb – jeg kunne ikke skjønne hvordan det skjedde så tidlig, men så kom han hit og jeg tenker «ah ok, han er en superintelligent gutt, veldig åpen og en ekte lagspiller» og sånne ting. I tillegg til en veldig god fotballspiller.

Roberto Firmino

Født: 2. oktober, 1991, Maceio, Brasil

Vårsesongen 2023: 12 kamper / 2 mål / 1 målgivende

Spilleminutter 2023: 308

Cody Gakpo

Født: 7. mai, 1999, Eindhoven, Nederland

Vårsesongen 2023: 18 kamper / 5 mål / 1 målgivende

Spilleminutter 2023: 1389

– Han kan spille i denne posisjonen, han kan spille bredt, han kan spille sentralt. En ekte nier, litt høyere opp, han kan spille det også, og han kan spille som del av et spisspar.

– Så han kan sette sitt eget preg på posisjonen, det er ikke sånn at vi må gjøre akkurat det samme som før, for ingen kan gjøre det som Bobby, ingen andre er Bobby.

– Det betyr at du må finne din egen måte å gjøre det på og jeg tror det er mye viktigere. Det er der Cody er.

Vanskelige arbeidsforhold

Gakpo kom inn i et vaklende Liverpool-lag som har slitt med å finne stabil form hele sesongen. Fra enorme høydepunkter som 7-0 mot Manchester United og 9-0 mot Bournemouth, har de røde også servert skuffelser som 1-0-tap for nevnte Bournemouth og 3-0-tap for Wolverhampton. Det har ikke vært de enkleste arbeidsforholdene for nyervervelsen.

OPPTUR: Det har vært flere opp- og nedturer siden Gakpo kom til Liverpool fra PSV. Her fra en opptur, nemlig 7-0-seieren over Manchester United.

OPPTUR: Det har vært flere opp- og nedturer siden Gakpo kom til Liverpool fra PSV. Her fra en opptur, nemlig 7-0-seieren over Manchester United.

– Jeg synes at Cody har gjort det eksepsjonelt bra siden han kom hit. Vi har ikke vært så bra – og det er super-vanskelig for en ny spiller. Det er super-vanskelig å komme inn i et nytt lag der det ikke klikker. Han gjorde det veldig bra i den perioden. Og nå når vi spiller bedre så legger folk bedre merke til prestasjonene hans, og tenker at det er det.

– Men han har vært en sann fryd å jobbe med, helt siden første dag.

Klopp fortalte på fredag at Firmino har pådratt seg en muskelskade, og kommer til å gå glipp av de neste tre kampene. Men tyskeren tror likevel at vi ikke har sett det siste av Firmino i Liverpool-rødt da det gjenstår åtte kamper av sesongen.

Firmino har som kjent valgt å forlate Liverpool når kontrakten hans løper ut denne sommeren, etter åtte år på Merseyside. Ifølge Daily Mail har han bestemt seg for hvor han vil fortsette karrieren, og det skal være i Barcelona. Ifølge journalisten Josue Seixas har han takket ja til den spanske storklubben.