Har endelig funnet formen før møtet med Liverpool

West Ham har hatt en tung sesong, men lukter nå gull i Europa samtidig som ligaformen har tatt seg betraktelig opp.

West Ham var en av de store positive overraskelsene i Premier League forrige sesong, og på et tidspunkt så det ut som de skulle være med og kjempe om topp fire. Slik gikk det ikke, men likevel ble det en stor suksess for David Moyes og co. 

London-klubben sikret seg en sjuendeplass og dermed inngangsbillett til nyvinningen Europa Conference League, og det klarte de samtidig som de tok seg helt til en semifinale i Europa League. 

Europa-eventyret har gjentatt seg denne sesongen. De er nå klare for semifinalen i Conference League, der de skal møte AZ Alkmaar, men to sesonger på rad med en slik kampbelastning ser ut til å ha kostet. Det var først nylig at laget fant formen som gjorde at det ikke ser ut til å bli en særlig nervøs avslutning på ligasesongen. 

Var i trøbbel

West Ham står nå med ti poeng på sine siste fem ligakamper, og de har kun tapt én av sine siste ti kamper i alle turneringer. Det har ført til at de trolig nå kan slappe litt mer av enn det de fryktet med tanke på nedrykksstriden i Premier League. De er nå nummer 13 og har seks poeng ned til Everton under streken, samtidig som de har en kamp til gode. Den spilles mot Liverpool onsdag kveld. 

Klubben valgte å gi manager David Moyes tillit under en fryktelig tung periode da Premier League ble sparket i gang igjen etter VM-pausen, og ser nå ut til å ha fått lønn for strevet.

West Hams ti siste kamper
(alle turneringer)

23.4 Bournemouth - West Ham 0-4 (PL)
20.4 West Ham - Gent 4-1 (ECL)
16.4 West Ham - Arsenal 2-2 (PL)
13.4 Gent - West Ham 1-1 (ECL)
8.4 Fulham - West Ham 0-1 (PL)
5.4 West Ham - Newcastle 1-5 (PL)
2.4 West Ham - Southampton 1-0 (PL)
16.3 West Ham - AEK Larnaca 4-0 (ECL)
12.3 West Ham - Aston Villa 1-1 (PL)
9.3 AEK Larnaca - West Ham 0-2 (ECL)

Det er heltene fra de foregående sesongene som har sørget for at den tunge perioden nå er over. Midtbanemotoren Declan Rice har scoret i to kamper på rad, og det samme har spydspiss Michail Antonio, som frem til nå har hatt en vanskelig sesong. Lucas Paqueta ser nå ut til å ha funnet seg til rette på midtbanen, mens Jarrod Bowen er i ferd med å finne frem til god, gammel form. 

I forsvar har det vært bedring med unntak av hjemmekampen mot Newcastle, der det ble hele fem baklengsmål. Kurt Zouma og Nayef Aguerd er i ferd med å danne et solid stopperpar, mens Vladimir Coufal og Aaron Cresswell er backer som holder et bra nivå.

Hvor lenge holder det? 

Som vi så av oversikten over de ti siste kampene, er Moyes sine menn inne i et voldsomt kampprogram med to kamper i uken stort sett hele veien. Spørsmålet nå er hvor lenge de orker å holde trøkket oppe, og hvor prioriteringene etter hvert vil ligge. 

Moyes ønsker seg nok tre-fire poeng til før han er helt trygg på fornyet kontrakt i Premier League, men så snart det er oppnådd ser vi ikke bort fra at støtet settes mer inn mot semifinalene i Conference League.

Når Liverpool gjester London Stadium på onsdag vil det være hjemmelagets tredje kamp på seks dager, og de har ikke hatt en midtuke fri siden landslagspausen i slutten av mars. Det kjøret vil fortsette hele veien, så om de røde skal ta med seg en liten fordel inn mot onsdagskvelden, er det nok kombinasjonen av både bredden i troppen og den totale kampbelastningen. 

Vi kan jo også nevne at Klopp kun har tapt en av sine 13 siste kamper mot West Ham. Det skjedde forrige gang Liverpool gjestet London Stadium, og hjemmelaget vant 3-2. Det motsatte oppgjøret mellom lagene denne sesongen føles lenge siden. Det endte med 1-0 til de røde etter scoring av Darwin Nunez i oktober.