Koronasmitten stiger på balløya

Dødstallene i Storbritannia er like høye som under vårens lockdown, og helsetopper ber om strengere tiltak.

Smitte, sykehusinnleggelser og dødstall stiger i Storbritannia. På tirsdag registrerte man 223 dødsfall til Covid-19 – som var det høyeste tallet siden mars. Samtidig har også smittetallene økt. Tallene har ligget på over 40.000 tilfeller åtte dager på rad. I går, onsdag, ble 49.139 smittetilfeller og 179 nye dødsfall registrert.

– Vi er på kanten

Enn så lenge ønsker ikke myndighetene å gripe inn, til tross for at helsetopper ber om at de innfører nye tiltak. De oppmuntrer fortsatt folk til å møtes utendørs eller ha god ventilering hvis man befinner seg innendørs. De ønsker fortsatt at man bruker munnbind innendørs eller i store folkemengder, men dette er ikke et krav lengre. Man oppmuntres også til å vaske hender regelmessig.

Dette er ikke nok, mener noen av landets helsetopper. Matthew Taylor, leder for NHS Confederation som representerer helsesystemet i England, Wales og Nord-Irland sa denne uken at regjeringen burde handle nå for å unngå at NHS kollapser til vinteren.

– Vi er på kanten – og det er midt i oktober. Det skal en god dose flaks til for at vi ikke skal befinne oss i en betydelig krise i løpet av de neste tre månedene, sa Taylor.

– Regjeringen burde innføre Plan B, helst Plan B pluss, sier han. Plan B betyr blant annet munnbind, hjemmekontor og innføring av vaksinepass.

British Medical Association er enig med Taylor og mener at regjeringen oppfører seg uaktsomt ved å ikke innføre tiltak.

Statsministerens kontor sier at de holder et tett øye med den økende smitten, men hevder at statsministeren ikke har noen planer om å innføre Plan B enda.

Enn så lenge har det ikke vært snakk om å stenge tribunene på fotballstadion igjen. Hvis regjeringen aktiverer Plan B vil det være enda viktigere enn før å være fullvaksinert dersom man reiser over Nordsjøen. Det vil da mest sannsynlig bli pålagt å kunne vise frem vaksinepass for å dra på fotballkamper eller andre større arrangementer. Fullvaksinasjon eller en fersk negativ koronatest er pålagt på Anfield i dag, og det blir tatt stikkprøver av supporterne som ønsker å komme seg inn på stadion.

Tilbyr tredje dose

Helseminister Edward Argar var gjest på BBCs frokost-TV i dag morges og fortalte at av de 95.000 sengene på sykehusene var 7000 senger i bruk av Covid-pasienter og 6000 senger står tomme.

– Vi vet at disse tallene kan øke raskt, og derfor følger vi med dag for dag, time for time. Men nå er vi i en posisjon vi kan håndtere.

Doktor Chand Nagpaul, styreleder for British Medical Association, mener at nå er tiden for å innføre nye tiltak.

– Regjeringen har tatt foten av bremsen, gitt inntrykket av at pandemien er over og at livet har gått tilbake til normalt.

Landets vaksineprogram har vært regnet som en suksess, men immuniteten fra vaksinen – spesielt AstraZeneca som har blitt hyppig brukt i Storbritannia – svekkes etter seks måneders tid. England har startet med en tredje dose, en såkalt «booster», men bare 3,7 millioner av de 8,5 millioner menneskene i risikogruppen som var fullvaksinert over seks måneder siden har fått sin tredje dose.

Professor Neil Ferguson fra Sage (Scientific Advisory Group for Emergencies – regjeringens vitenskapelige rådgivningsgruppe) sier at sykehusinnleggelsene dobles hver femte uke.

– Når vinteren kommer er det mulig at Plan B må innføres, som betyr noe strengere tiltak, men jeg tviler på at vi nærmer oss den strenge lockdownen vi så i januar i år.

– Jeg tror ikke det er noen grunn til å få panikk akkurat nå men jeg håper å se at tredje dose og vaksine til tenåringer får fortgang på seg.

Helseminister Sajid Javid oppmuntrer alle til å ta en tredje dose når man får tilbudet, og til å bruke munnbind på travle områder hvis man befinner seg rundt fremmede. Ellers kommer en fjerde bølge til å gå utover alle, sa han, og «det vil gjøre det mer sannsynlig med flere restriksjoner.»