Lange køer på Manchester Airport

Situasjonen ved Manchester Airport blir ikke løst for om et par måneder, advarer Manchester-ordfører.

Manchester Airport er en flyplass mange norske fotballturister kjenner godt, og dersom meningsutvekslinger på Twitter er noe å gå etter – en flyplass ikke mange nordmenn er spesielt begeistret over. I den senere tid har opplevelsen på den travleste flyplassen i England, utenfor London, vært enda mer negativ.

Lang ventetid i sikkerhetskontrollen

De ansvarlige på Manchester Airport har tilsynelatende blitt tatt på senga av antall passasjerer som vil utnytte seg av deres tjenester nå som det har blitt åpnet opp for reise igjen.

Køen til sikkerhetskontrollen på Terminal 1 har til tider vært så lang at den har strukket seg ut av selve bygget. Bilder og videoer delt på sosiale medier gikk viralt før påske, og fikk mye oppmerksomhet på britiske nyheter. Mange har også tatt til sosiale medier og delt solskinnshistorier om korte køer, men det er vanskelig å forutsi hva som vil møte deg på flyplassen. Det avhenger av hvor mange fly som har avreise rundt samme tid.

Liverpool-journalist James Pearce var en av mange som delte bilder av køen før avreise til Portugal søndag kveld for halvannen uke siden. Også Terminal 2 har til tider slitt med lange køer, men det virker som at Terminal 1 – som SAS og Lufthansa blant annet flyr ut fra – har hatt de største problemene.

Flyplass-sjef Karen Smart beklaget situasjonen og innrømmet i slutten av mars at de er underbemannet. Smart trakk seg fra stillingen i forrige uke, kort tid etter at Manchester-ordfører Andy Burnham fortalte at politiet vil bli satt inn for å hjelpe med å håndtere de lange køene. Burnham har dog advart om at man må forvente uvanlig lange køer de neste to månedene, og han anbefaler alle å møte opp på flyplassen tre timer før avreise.

En uke etter at Smart sa opp, fortsetter køene på flyplassen. Tirsdag morgen tok det rundt 90 minutter å komme gjennom sikkerhetskontrollen på terminal 1, ifølge Manchester Evening News. Onsdag morgen virker det noe roligere igjen.

Også ved ankomst har mange reisende fått kjenne på underbemanningen, da ventetiden i passkontrollen og bagasjehallen til tider har vært lang – så lang at mye bagasje har blitt forlatt.

Møtte opp 13 timer før avreise

Mange ansatte ved flyplassen ble avskjediget under pandemien, og de har ikke klart å erstatte dem tidsnok til hverken julerushet eller nå til påske. Køene har vært lange, lenge, og etter at samtlige reiserestriksjoner inn og ut av England ble opphevet, har trykket på flyplassen økt ytterligere. Tidligere denne uken ble det klart at Manchester Airport er den tredje mest stressende flyplassen i hele Europa, bare slått av Heathrow og Dublin Airport.

Bekymrede passasjerer har møtt opp tidlig, kanskje ingen tidligere enn Tim Samunyai fra Coventry som møtte opp 13 timer før avgang til Zimbabwe på søndag.

13 timer er neppe nødvendig, men dersom du skal fly ut fra Manchester Airport vil vi anbefale å komme til flyplassen i god tid før avreise – gjerne tre timer før, men det avhenger naturligvis av når ditt flyselskap åpner innsjekk. Det må man sjekke med det individuelle selskapet.

Det er også mulig å kjøpe FastTrack gjennom sikkerhetskontrollen, som vil gi deg en kortere kø. Dette tilbudet kan bli utsolgt, og på spesielt kaotiske dager virker det å ikke være tilgjengelig. Sjekk om du har mulighet til å kjøpe Fast Track her.