Tina Bjørgen er en av Norges største Gerrard-fansFarvel med det største forbildet

For banehopper Tina Bjørgen var det vemodig å høre at Steven Gerrard, hennes aller største forbilde og Liverpool-helt, gir seg som fotballspiller.

9. des 2016 kl 11.56 Ragnhild Lund Ansnes

Hun fikk seg litt av en overraskelse da hun prioriterte favorittbanen Anfield foran en ny bane i seriekampen mot Sunderland.

Det er lørdag 26. november. Det er bare en drøy time til avspark i kampen mellom Liverpool og Sunderland. Tina Bjørgen kommer gående med et himmelfallent uttrykk mot oss, der vi venter under Shankly gate, som har blitt flytta til Centenary-sida av Anfield Road.

Traff på Gerrard

Hun er nærmest i lettere sjokk. For ruslende i folkemengden langs Anfield Road hørte hun plutselig en vakt rope:

– Coming through, coming through!

En sølvgrå seksseters Mercedes stanger bak henne. Hun går til sides og blir som frosset i bakken da hun ser hvem som sitter framme i passasjersetet: Selveste Steven Gerrard. Hennes desidert største forbilde og helt. Mannen som har fått Tina til å samle på Gerrard-effekter i årevis. De som kjenner Tina tenker umiddelbart på henne når de ser Gerrard avbildet. For hun er en av Norges desidert største Steven Gerrard-fans.

Hun har akkurat vært og trykket Gerrard 8 på årets hjemmedrakt, sånn som hun har gjort det på de aller fleste draktene. Hvor mange kamptrøyer hun har som Liverpools ikoniske kaptein pryder ryggen av, har hun mista tellinga på. Men de åtte siste årene har hun kjøpt alle tre draktsettene til Liverpool FC, og med få unntak har alle hatt Gerrard 8 på ryggtavla.

Anfield Road:
Anfield Road:  Langs denne gata har Tina Bjørgen akkurat møtt på Steven Gerrard da vi møter henne før cupkamp mot Leeds.

Nå har hun røde kinn. Hiver lett etter pusten og forteller om følelsen av å stå ansikt til ansikt med Stevie G.

– Legenden Steven Gerrard… Jeg burde jo tatt opp telefonen og tatt et bilde, men jeg ble helt star strucked. Jeg kjenner fortsatt på hjerterytmen akkurat nå. Hjertet mitt fungerer åpenbart. Det er herlig!

Hekta på fotball

Tina begynte å spille fotball i sjuårsalderen og spilte på Løv Ham til hun var 17. Deretter herjet hun på banen for SK Baune til menisken streika i begge knær. Hun er styremedlem i klubben fremdeles og har vært oppmann for SK Baune sitt A-lag de siste åtte årene, der hennes samboer Petter-Johan Pettersen for øvrig er hjelpetrener. Begge er lidenskapelige Liverpool-fans og det snakkes fotball store deler av døgnet der i huset.

– Min onkel fikk meg til å bli Liverpool-supporter, da jeg var rundt 6 år. Under VM i Mexico var jeg 10, hadde komplett samling i Panini-boka, så alle kampene på nattestid og la meg når andre sto opp. Det var John Barnes som var helten da.

– Jeg kan heller ikke legge skjul på at jenterommet mitt var dekket med plakater av en viss Jamie Redknapp. Men det var jo ikke lenge etter debuten til Steven Gerrard at jeg begynte å legge merke til ham.

Den største Gerrard-triumfen:
Den største Gerrard-triumfen:  Å vinne Champions League i 2005 var Steven Gerrards største prestasjon som spiller og kaptein.

– Hva har Steven Gerrard betydd for din fotballentusiasme?

– Vennene mine sier vel at jeg ikke er helt frisk når det kommer til Steven Gerrard. Og samboeren min har vært helt fortvilet. Jeg hadde to billetter til siste hjemmekamp med Steven Gerrard og sa han kunne få bli med, men det ville han ikke.

– Hvorfor ikke?

– Han sa: ”Jeg orker ikke det Gerrard-gnålet ditt hele helga,” så han ble hjemme og jeg tok med min mor. Tina gliser i kveldssola.

-Hvordan var det å se ham gå av banen for siste gang på Anfield?

– Tårevått. Skulle tro jeg var fem år. Jeg gråt som en unge. Det var helt forferdelig. Men jeg kunne trøste meg med at jeg visste at han ikke ville gå til noen annen engelsk klubb.

Thanks for the memories Stevie:
Thanks for the memories Stevie:  Tina på kamp og hedrer Steven Gerrard under "You'll never Walk alone".

Gerrard-samling

Før vi møtte Tina hadde hun tatt seg en sveip i salgsbodene for å se om det var noen nye Steven Gerrard-skjerf til samlinga. Men hun måtte konstatere at hun hadde alle skjerfene allerede. Hun kjøper nemlig alle Gerrard-skjerfene hun kommer over.

– Jeg vet ikke om alt egner seg på trykk, men jeg har alt fra luftfrisker til Gerrard-sengetøy. Akkurat det siste er kanskje ikke så populært hos kjæresten, men.

Tina ler.

Koppsamlinga:
Koppsamlinga:  Koppsamlinga er bare litt av den enorme Steven Gerrard-samlinga Tina Bjørgen har.

Unikt objekt i samlinga

På stueveggen hjemme på Vestlandet henger noe i ramme som Tina setter veldig høyt. Dette er noe man ikke kan kjøpe for penger:

– Jeg har også noe helt spesielt hjemme. Terje Hauge, en god venn av meg og samboeren min, dømte Liverpool - Atletico Madrid. Før kampen skal de skrive opp kamptroppen på alle spillerne som er der. Navn, fødselsdato, støtteapparat, og denne skal signeres av kaptein og trener, så skal dommeren sende dette inn til UEFA. Men av en eller annen grunn sendte Terje inn en kopi og originalen henger hjemme i stuen min. Det er komplett umulig å få tak i egentlig, men den henger altså på veggen min.

Unikt minne:
Unikt minne:  Kampoppsettet mellom Liverpool og Atletico Madrid signert av kaptein Steven Gerrard. Denne skulle vært hos UEFA. Men de fikk en kopi...

Dagen før Leeds-kampen var Tina og samboeren i London. Da kom samboeren og sa han hadde kjøpt gave til henne – og det var ei myk dukke, en liten halvmeter lang Steven Gerrard! Gerrard dukker alltid opp, rundt Tina, med andre ord.

Hva er det med Gerrard?

– Hva er det med Steven Gerrard som gjør ham så spesiell?

– Det er hele ham som fenger meg. Han var bare helt nydelig da han spilte. Pasningsfoten hans, han bare la den på lissen til en som var 45 meter lengre vekke. Skuddene, hvordan han blødde for drakten, ikke minst. Han spilte med hjertet langt utenfor drakta og sa nei til så mange klubber, enda han kunne vunnet mange flere trofeer og tjent enda flere penger. Men han er rett og slett en scouser som man må like.

Sitat: Steven Gerrard må komme hit. Han må komme hjem!Tina Bjørgen
Gerrard på tribunen:
Gerrard på tribunen:  Heretter må vi venne oss til at Gerrard er på tribunen og ikke på gresset når fotballkamper spilles. Foto: Propaganda

En epoke er så definitivt over når en av engelsk fotballs største profiler nå har valgt å legge opp som fotballspiller. Heretter må vi venne oss til å se Steven Gerrard på tilskuerbenken framfor på gresset

­– Hvordan hadde du det da beskjeden nylig kom om at han gir seg som spiller?

– Det var hardt, men jeg syntes det var mye verre da han dro fra Liverpool. Da han reiste til USA tenkte jeg at han aldri ville returnere igjen som spiller for klubben. Men jeg har akkurat vært og trykket hans navn på årets hjemmedrakt. Og det har jeg fortsatt tenkt å gjøre på draktene framover.

Forhåpninger om Gerrard-retur

Nå som Steven Gerrard er fristilt fra å spille fotball, har spekulasjonene gått på hva han kommer til å foreta seg og om han vil returnere til Liverpool Football Club i en eller annen rolle.

Han har allerede takka nei til trenerjobb for MK Dons, noe Bjørgen syntes var klokt, da det er lurt å bygge opp trenerkompetanse over tid, men hun legger ikke skjul på at det hadde vært suveret å få Gerrard tilbake i klubben.

Forbilde:
Forbilde:  Steven Gerrard har leda Liverpool gjennom hele 12 år som kaptein og 470 kamper!

– Det hadde bare vært helt nydelig om vi fikk ham inn på akademiet eller i en eller annen rolle i klubben. At han kan gjøre noe for Jürgen Klopp eller klubben er jeg overbevist om. For han vet hva det dreier seg om. Også for de guttene som kommer på akademiet. Han vet hvilket arbeid som må legges ned og hva de unge talentene må gjøre. Det er jo veldig mange som kommer derfra som bare faller igjennom. Jeg tror mye av det handler om at de ikke skjønner helt hva de begir seg ut på, i tillegg til at mange spillere selvsagt ikke er gode nok. Det er ofte sånn i fotballen, også i Norge, at når man kommer inn på et A-lag så tror man jobben er gjort, men det er jo da den virkelig harde jobben starter.

Steven Gerrard har vokst opp i Liverpool, The Liverpool Way. Han er selve symbolet på Liverpool FC i moderne tid. Han som spilte hele sin karriere (med unntak av litt sol og glamour i LA på tampen) i Liverpool. Ikonene Rush, Fowler og Dalglish er henta tilbake til roller i klubben. For fansen hører også Steven Gerrard i kategorien LFC ikon som hører hjemme i klubben. Det er vanskelig å se for seg ham engasjere seg i en annen klubb.

– Det hadde vært så bra om han kommer igjen. Han må jo bare komme tilbake til klubben. Jeg skjønner ikke ellers hvor han skal være. Nå har han lagt opp som fotballspiller, da går han ikke til Celtic eller Newcastle som trener, som noen har fablet om i forhold til Benitez. Steven Gerrard må komme hit. Han må komme hjem!

Det er hele ham som fenger meg. Gerrard var bare helt nydelig da han spilte. Pasningsfoten hans, han bare la den på lissen til en som var 45 meter lengre vekke. Skuddene, hvordan han blødde for drakten, ikke minst. Han spilte med hjertet så langt utenfor drakta og sa nei til så mange klubber, enda han kunne vunnet mange flere trofeer og tjent enda flere penger. Men han er rett og slett en scouser som man må like.Tina Bjørgen

Har du innspill til journalisten?
[email protected]