Liverpool-fansen har ballonger klareFeirer 21 troféløse blå år

Everton FC har ikke vunnet et trofé på 21 år. Det ønsker de røde å markere under dagens Merseyside derby på Goodison Park.

19. des 2016 kl 09.00 Ragnhild Lund Ansnes

Når Everton FC tar i mot sin byrival Liverpool FC i kveld, kommer det nok ikke til å være mange ledige seter å se blant de 39 572 tilgjengelig på Goodison Park. Byderbyene er blant de absolutte høydepunktene i Liverpool, og kommer mest sannsynlig ikke til å bidra til den ultimate julefreden.

Det er alltid mye følelser i sving når de to Mersey-lagene fra i engelsk toppserie møtes. Familier er delte mellom rødt og blått, det samme er skoleklasser, arbeidsplasser og venner. Og som alltid foregår det fark i kulissene i forkant av lokaloppgjøret.

Banneret for tre år siden:
Banneret for tre år siden:  På attenårs-sesongen uten trofeer for rivalen Everton markerte LFC-fansen dette slik da de kom på besøk på Goodison.

Ballonger

Supporterklubben møter Phil Roose og Ian Hall på veldedighetslunsjen til Liverpools tidligere spillere. De tilhører de Liverpool-supporterne som reiser på alle bortekampene.

Phil Roose trekker opp en ballong fra lomma, på den står det "Happy 21st". Han gliser og forteller at de har bestilt 100 slike som skal blåses opp under kampen mot Everton i dag.

Han forteller om gigantflagget på bursdagskaka på og tallet 18 som ble laget for tre år siden da det var 18 år siden Everton hadde vunnet noe. Dette ble strukket fra den øvre til den nedre tribunen blant bortsesupporterne på Goodison. Så man kan ikke se bort i fra at de har en ny stor overraskelse til de blå rivalene i dag. For denne gangen er det 21 årsdagen som skal markeres. Og 21-årsdager feires stort i England, må vite...

Trofétørke

På åttitallet var Everton og Liverpool to av de dominerende og beste lagene i Europa. Under ledelse av manager Howard Kendall sørga han for den mest suksessrike perioden til de blå med seier i FA-cupen (1984), seriemestre i 1984/85, og lagets første og eneste europeiske triumf da de vant cupvinnercupen i 1985. Kendall sørga også for å vinne serien igjen i 1986/87, før han søkte andre utfordringer.

Så må vi til midten av nittitallet før Everton vant noen av betydning igjen: I 1995 vant de Charity Shield og FA-cupen. Så var det stopp.

Heysel ødela mye

Phil Roose og Ian Hall forteller at det gjennom 1970-tallet og til midten av 1980-tallet var god stemning mellom byens røde og blå.

– Everton-fansen og Liverpool-fansen møttes på de samme pubene før derbyene både på Goodison og på Anfield. Sånn er det ikke lenger.

For i 1985 opplevde europeisk fotball den forferdelige Heysel-tragedien da Liverpool spilte finale i Serievinnercupen mot Juventus med forferdelig tribunebråk og en tribune som kollapsa og sendte 39 supportere i døden, de fleste italienere.

Engelske lag ble utestengt fra europeisk fotball i flere år etter Heysel-katastrofen. Og det skjedde da Everton var på sitt absolutt beste.

– Utestengelsen fra spill i Europa gjorde ting "nasty". Nå er det total separasjon mellom klubbene, forklarer Phil Roose.

Scouse humor

Blå bitterhet eller ei, scouserne er kjente for sitt gode humør og sine morsomme påfunn.

I 2008 kjøpte Liverpool-supporterne inn hundrevis av sokker som de hadde med seg på kamp og kasta ut på banen for å markere Everton-supporternes gamle kallenavn: "Kirkby Sock Robbers", ryktet om at Everton-supporterne pleide å stjele klesvask fra klesnorer i hagene.

Hva Liverpool-fansen finner på når de nå skal feire 21-årsdagen på trofétørke til byrivalen blir spennende å se. Følg med på bortetribunen. Men blå bursdagsballonger blir det i alle fall.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]