Julehilsen fra Antarktis

Vi har fått rød julehilsen fra så langt sør på kloden det er mulig å komme. På forskningsstasjonen Troll overvintrer to av våre medlemmer denne jula.

22. des 2016 kl 20.43 Tore Hansen

Fra før av vet vi at det finnes en aktiv Liverbirdsklubb i Longyearbyen i Arktis på 78 grader nord. På motsatt side av jordkloden, nærmere bestemt på Dronning Maud Land overvintrer to røde. Vi har fått dette julekortet fra John Olav Ving:

«Troll forskningsstasjon ligger i Antarktis og er drevet av Norsk Polarinstitutt. Her er det hektisk aktivitet i sommermånedene, som går fra november til mars. Etter dette drives stasjonen av Overvintringsteamet (OVT).

ANFIELD ROAD I ANTARKTIS:
ANFIELD ROAD I ANTARKTIS:  En tidligere Liverpoolsupporter ved forskningsstasjonen Troll har oppkalt denne plassen til "Anfield Road". Foto: Foto: John Olav Vinge

I OVT 2016/17 er det to Liverpoolsupportere som sammen med fire andre skal være isolert i isødet i 8-9 måneder uten mulighet for evakuering. Dette er kokk Rune Stebekk Simonstad og forskningstekniker Tomas Danielsen. De er begge svorne LFC-tilhengere.

WEBKAMERA: Sjekk webkamera av Troll

I sommersesongen er det hektisk virksomhet på Troll med 12 timers arbeidsdag 7 dager i uka. Både Rune og Tomas er travelt opptatt med hver sine gjøremål, så å få sett en hel fotballkamp kan by på problemer.

OVERSIKTSBILDE:
OVERSIKTSBILDE:  Den norske stasjonen Troll sett frå Nonshøgda. Foto: Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt

Arbeidsoppgavene er mange og i tillegg til kokekunst og dataproblemer må begge delta i ukevakter. Dette er OVT sitt arbeid og går ut på å drifte stasjonen. Helt konkret betyr det å gå brannrunde, tilse det livsviktige kraftverket og fylle olje og diesel. I tillegg skal det freses is som fylle i et smeltekar for så å pumpes opp i en stor dagtank så alle får dusje og drikke.

Etter kampen feiret gutta dette med en tur til Anfield Road, som er en passasje mellom snekkerboden og «hundehuset»

Rune og Tomas har klart å lure seg til noen glimt av Liverpool, og gleden var stor da LFC slo Everton 1-0 nylig. Etter kampen feiret gutta dette med en tur til Anfield Road, som er en passasje mellom snekkerboden og «hundehuset». Denne ble bygget en av de første årene til forskningsstasjonen - av en svoren LFC-supporter.

Etter Liverpool seier blir det ofte en tur på biljardrommet med en pils, men kokken skal opp og rapportere været til Meteorologisk institutt klokken 0550 så feiringen drar ikke ut.

Rune og Tomas vil benytte anledningen til å ønske alle LFC-tilhengere en God Jul og et Godt Nytt År for LFC

BILJARD:
BILJARD:  En seier feires som regel med et slag biljard. Foto: Foto: John Olav Vinge

Har du innspill til journalisten?
[email protected]