Dette ser Klopp etter i nye spillere

Boken «Han er Klopp», gir et godt innblikk i hvilke spillertyper Jürgen Klopp ønsker å rekruttere.

2. apr 2017 kl 21.17 [email protected]

I boka «Han er Klopp», som ble utgitt på norsk lørdag fra Tigerforlaget, listes det opp en rekke av nøkkelfaktorene Jürgen Klopp spiller etter, og hva slags spillertyper han tradisjonelt har vært ute etter.

Liverpool.no har fått tillatelse til å publisere utdrag fra boken til Elmar Neveling.

På den internasjonale trenerkonferansen i Bochum i 2011 fikk ble Klopp spurt hvilken trener som hadde hatt størst innflytelse på ham gjennom karrieren. Klopp trengte ingen betenkningstid før han svarte:

«Wolfgang Frank! (tidligere Mainz-trener redn anm.) Frank fikk oss til å se hele spillet i et nytt lys. Det var ingen vanlig dag da han kom inn i våre fotballiv. Det handlet ikke lenger om hvor god man var som enkeltspiller, men hvor gode vi var som lag. Det var uten tvil den perioden som har hatt størst innflytelse på meg gjennom hele min spillerkarriere.»

Frykten for å mislykkes holdt meg tilbake lenge. Jürgen kommer seg videre mye raskere. Kanskje gjør følelsesutbruddene hans på sidelinja at han lettere takler skuffelser.Wolfgang Frank

Før han døde av kreft i 2013, hadde Wolfgang Frank også godord å komme med til sin «stjerneelev». Tilbake i 2011 ble han spurt om han hadde lært Mainz-laget sitt at nøkkelen til suksess ikke var å ha de beste spillerne, men den beste planen? Til det svarte han:

«Det er akkurat det Jürgen har gjort, og på en perfekt måte. Det er mange spillere i Bundesliga som er like gode, så når alt kommer til alt er det et spørsmål om selvtillit, tro og motivasjon – det avgjør hvem som vinner.»

Han var kjent for å være en reservert mann, og Frank beskrev hvor forskjellig han og Klopp taklet ulike situasjoner.

«I mange år var mitt største problem måten jeg taklet nederlag på. Hvis laget mitt tapte føltes det nesten som om jeg døde, og jeg følte bestandig at alt var min skyld. Frykten for å mislykkes holdt meg tilbake lenge. Jürgen kommer seg videre mye raskere. Kanskje gjør følelsesutbruddene hans på sidelinja at han lettere takler skuffelser.»

Jürgen Klopps fotballfilosofi

Seinere i kapitellet om Klopps fotballfilosofi er det listet opp noen av nøkkelfaktorene til Klopp.

* Skille mellom når laget har ballen og når motstanderen har den: Først sikre seg at laget spiller trygt uten ball, og kun deretter gå i angrep.

* Ha lidenskap og kampånd: Gi alt i hver kamp.

* Løpe fort og langt, og alltid ha en mann fri til å ta imot ballen i angrep.

* Fokusere på gruppen, ikke individuell teknikk. Laget må forsvare seg som en enhet, med disiplin og høyt press, for å legge tidlig press på motstanderen

* Dominere spill og ballbesittelse, ikke bare vente på kontringsmuligheter.

* Sikre raske overganger på begge sider: Balanse mellom forsvar og angrep.

* Spille med gjennombruddspasninger – kombinasjonsspill. Ingen ensformige, rette pasninger, men angrepsvillig spill og initiativ foran motstanderens mål.

* Bruke kjappe og direkte ett-touch-kombinasjoner uten å holde på ballen lenger enn nødvendig. Forstyrre motstanderens forsvar og framprovosere feil.

* Kontrollere bevegelsen til spillergruppene mot ballen for å oppta spillerommet og hindre motstanderne i å få spille sitt spill.

* Vinne ballen raskt gjennom press og gegenpressing (gjenvinning av ballen).

* Bytte ut skadde eller suspenderte spillere med det samme istedenfor å endre formasjon eller bruke spillere i uvante posisjoner.

Krav til spillerne

Ut fra disse prinsippene stiller Klopps taktikk følgende krav til spillerne:

* At de må både tenke og handle raskt – trege spillere har en tendens til å slå pasninger bakover fordi de er redde for en-tilen-situasjoner.

* At de må ha en utrolig utholdenhet, både fysisk og psykisk – full konsentrasjon og innsats i samfulle nitti minutter krever sitt.

* At de er gode teknisk – og kan både slå og motta presise pasninger i fart.

* At de har taktisk disiplin og er tilpasningsdyktige, samtidig som de alltid er klare for å gå i angrep. Spillere er ikke nødt til å holde seg i sin posisjon til enhver tid, men det må være noen som dekker for dem (og det får man bare til med gjensidig tillit).

* At backer og kantspillere har like viktige roller både i angrep og forsvar. Ettersom de må dekke hele langsiden av banen, og stadig vekk må ta en spurt, må de være i ekstremt god form. I motsetning til midtstopperne har de liten mulighet til å ta pauser i spillet.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]