Før kampen: Liverpool–Crystal PalaceJakter på Anfield-trippel

Liverpool vant på Selhurst Park i høst, men Crystal Palace har full pott på begge sine siste turer til Anfield.

23. apr 2017 kl 09.08 Marius Rabben

Med seks poeng og seks mål mer enn hele forrige sesong er de røde i rute til å kapre en etterlengtet Champions League-billett. Nå venter et lag som virker å trives foran The Kop.

Før oppgjøret bekler Liverpool tredjeplassen, og de kan legge ekstra press på topp-fire-utfordrerne som er opptatt med FA-cupsemifinalen denne helga.

Manchester City, som nå er to poeng bak med én ligakamp mindre spilt, møter Arsenal på Wembley. Sistnevnte, ni poeng bak Liverpool, vil stå med tre kamper til gode etter i dag.

Drøyt to timer før Jürgen Klopps mannskap skal i aksjon, tar Burnley imot Manchester United – som på femteplass har seks poeng og to kamper opp til de helrøde – på fryktede Turf Moor.

På trygg grunn – foreløpig

Liverpools motstander kommer imidlertid ikke til å være noen kasteball på Anfield. Med tre poeng til både Hull og Swansea i går har ikke formsterke Crystal Palace blitt kvitt nedrykksspøkelset helt ennå.

Hovedstadslaget har riktignok to kamper til gode, men ligger nå kun fire poeng over streken. Etter bortekampen i dag venter også en svært tøff sesonginnspurt mot Tottenham (h), Burnley (h), Manchester City (b), Hull (h) og Manchester United (b).

Under press denne våren har Ørnene imponert og vunnet fem av sine sju siste. Forrige helg kom de tilbake fra 0–2 og tok ett poeng mot Leicester, mens de fem dager tidligere høvlet over Arsenal med 3–0.

Det eneste tapet på de sju kampene sørget Southampton for etter at Christian Benteke hadde gitt Palace ledelsen på St. Mary’s. En utlikning før pause ble fulgt opp med to kjappe nådestøt seks og fem minutter før slutt.

I forkant vant londonerne fire strake, hvor tre av dem var uten baklengsmål. Chelsea fikk hull på byllen på Stamford Bridge, men Wilfried Zaha og Benteke snudde kampen i løpet av to minutter og påførte ligalederne deres første hjemmetap siden Liverpool vant der med samme sifre i september.

Siden Mamadou Sakhos debut i seieren over Middlesbrough 25. februar er det kun Tottenham (21) og Liverpool (17) som har plukket flere poeng enn Crystal Palace (16).

– Vi har seks kamper igjen til å redde oss selv, men vi ønsker å gjøre det så fort som mulig, sa manager Sam Allardyce under sin pressekonferanse fredag.

Fra tap til seier mot topplagene

Før han ble ansatt 23. desember, dagen etter sparkingen av Alan Pardew, som etterlot laget på 17. plass, hadde Crystal Palace tapt alle sine fem kamper mot topp-seks-lag.

Uka i forveien vant Chelsea knappe 1–0 på Selhurst Park, like etter at Manchester United hadde vunnet 2–1 på samme bane. I november reiste Manchester City hjem fra London med samme sifre.

Liverpool ga fra seg ledelsen to ganger mot Palace på tampen av oktober, men vant til slutt 4–2 etter mål av Emre Can, Dejan Lovren, Joël Matip og Roberto Firmino. En sen Tottenham-scoring sørget for ettmålstap på White Hart Lane i august.

Men med Big Sam bak roret har de altså vunnet to av tre. Arsenal ordnet 2–0 hjemme på årets første dag, men tapte stygt for to uker siden, der Andros Townsend, Yohan Cabaye og Luka Milivojevic gjorde målene.

På Stamford Bridge noterte Benteke seg for målgivende på utlikningen, før han selv ble matchvinner med en sylfrekk lobb fra kloss hold.

Den tidligere Liverpool-spissen er også lagets toppscorer med tolv ligamål, dobbelt så mange som Zaha på andreplass. Sistnevnte ligger for øvrig kun bak City-playmakeren Kevin De Bruyne (10) når det kommer til assists (9) i åpent spill denne sesongen.

– Må unngå innlegg imot

Angrepet til Crystal Palace er noe Klopp spesielt har manet sine utvalgte til å håndtere. Tyskeren beskrev trekløveret Townsend, Benteke og Zaha som «en av de beste angrepsrekkene i Premier League» da han møtte pressen på torsdag.

– Det er noe vi respekterer. Vi vet hvordan vi skal spille mot dem, men vi må også vise det ute på banen, forklarte Klopp.

Kun skadde Sadio Mané (13) har flere ligamål enn Benteke av Liverpool-spillerne denne sesongen. Ni av belgierens tolv scoringer har i tillegg kommet på bortebane.

– Man må unngå innlegg og pasninger mot ham. Det er sånn det fungerer. Hvis vi tillater dem å slå 50 innlegg, er det ganske sannsynlig at han får til noen skumle headinger. Det er ikke hans eneste styrke, selvsagt, men det er en real styrke.

Som motstander har ikke Benteke tapt på Anfield på sine to kamper. På totalt sju møter med Liverpool har 26-åringen fem scoringer, hvorav tre foran The Kop.

– Man må unngå pasningene inn i det området. Og det gjelder ikke bare for ham, for hvis man er kun fokusert på Christian, så dukker Zaha og Townsend opp rundt ham, sa Klopp.

Borteseire i de siste møtene

Liverpool tar imot et mannskap som har gjort sine saker bra på bortebane. Det er faktisk bare topp-seks-lagene som har tatt flere trepoengere på fremmed gress denne sesongen enn Palaces fem, og på 16 bortekamper har de gått målløse av banen kun fire ganger.

Tre av de seirene har kommet i løpet de fem siste bortekampene.

Selv om de har tapt begge sine siste hjemmemøter med Liverpool – forrige sesong ble Benteke matchvinner med straffe seks minutter på overtid – har de til gjengjeld vunnet to strake på Anfield.

Det var faktisk Crystal Palace som påførte Klopp sitt første tap som Liverpool-manager da de vant 2–1 foran The Kop i november 2015. Philippe Coutinho utliknet Yannick Bolasies ledermål i første omgang, men scouseren Scott Dann satte inn seiersmålet åtte minutter før slutt.

Bare et halvt år tidligere vant de sin første Premier League-kamp på Anfield noensinne, i det som var Steven Gerrards siste opptreden foran egne supportere.

Adam Lallana sendte vertene foran, men Jason Puncheon utliknet på frispark kort tid før sidebyttet. Så scoret innbytter Zaha sekunder etter å ha kommet inn ved timen spilt, før Glenn Murray økte på overtid. Selv om Simon Mignolet reddet en straffe på tampen, vant Palace komfortabelt 3–1.

I likhet med sifrene på Selhurst Park tidligere samme sesong er 3–1 den største seieren Crystal Palace har mot Liverpool gjennom historien.

Nå jakter laget på en historisk Anfield-trippel. Vinner de igjen i dag, trer londonerne seg inn på en eksklusiv liste, for det er kun elleve andre klubber som har klart tre strake ligaseire på Anfield gjennom historien. Dette vil i så fall være den 18. gangen at det skjer.

Sakho utilgjengelig – Tomkins inn

Allardyce må imidlertid forsøke seg uten Mamadou Sakho tilgjengelig. Regelverket i Premier League hindrer den formsterke 27-åringen fra å møte utlånsklubben.

TILBAKE:
TILBAKE:  Midtstopper James Tomkins er skadefri og spiller trolig på Anfield i dag.

I tillegg er forrige sesongs matchvinner i dette oppgjøret, Scott Dann, ute sammen med langtidsskadde Connor Wickham og Pape Souaré.

Den positive Palace-nyheten er at James Tomkins har returnert fra skade, og han ventes å komme rett inn i midtforsvaret i Sakhos fravær. Ved hans side kan eks-røde Martin Kelly starte etter å ha imponert sjefen i de siste kampene.

Spissen Loïc Rémy er kvitt sine leggproblemer og får trolig også en plass i kamptroppen på Anfield.

Hjemmelaget mangler som kjent Sadio Mané, Jordan Henderson, Adam Lallana og Danny Ings, men Joël Matip og Lucas Leiva, som begge har slitt med mindre skader den siste tiden, ligger an til å bli startklare.

Det er usikkert om Daniel Sturridge og Ragnar Klavan rekker kampen. Førstnevnte har mistet flere av treningene denne uka med en skade og skal testes før avspark, mens Klavan gikk glipp av oppgjøret mot West Bromwich sist grunnet en leddbåndskade i kneet.

Tenåringen Ovie Ejaria er for øvrig tilbake i trening etter å ha vært ute med en ankelskade siden januar.

Kampdommer er Andre Marriner, som også dømte det motsatte oppgjøret i oktober.

46-åringen dømte også på Selhurst Park forrige sesong da James Milner ble utvist, før Benteke fikk straffen som senket Crystal Palace på overtid.

Denne sesongen har Birmingham-dommeren dømt 24 kamper i Premier League og 33 totalt. Han har i snitt delt ut 3,94 gule kort hver kamp – og så langt vist ut sju spillere, alle turneringer inkludert.

Fakta før avspark

I dag spilles den 49. kampen mellom klubbene gjennom historien. Liverpool har vunnet halvparten av de foregående, mens Palace står med 13 seire.

Lagene har møtt hverandre 15 ganger i Premier League-sammenheng, hvor de helrøde har åtte seire mot fire tap. På Anfield har vertene vunnet fire av sju kamper, og tapt to ganger.

Inkludert ligamøtene i den tidligere 1. divisjon, fra 1969 til 1992, har det kun én målløst to ganger på 33 kamper – først på Selhurst Park i 1980, så på Anfield i Premier League i desember 1994.

I løpet av de 15 oppgjørene i Premier League er det i snitt blitt scoret 3,73 mål per kamp, altså 56 mål totalt. Merseyside-laget har scoret i samtlige bortsett fra to, og står med 2,3 mål i gjennomsnitt.

Tidligere denne sesongen nettet Liverpool fire ganger mot Palace i hovedstaden. Emre Can, Dejan Lovren, Joël Matip og Roberto Firmino scoret i 4–2-seieren. James McArthur satte begge for londonerne.

Lovren og Matip ble faktisk det første Liverpool-stopperparet til å score i samme ligakamp siden Ron Yeats og Tommy Smith gjorde det mot Leicester i september 1968. Med duoen fra start har Liverpool ennå ikke tapt denne sesongen: åtte seire og fem uavgjort.

Liverpool-seier ble det også på Selhurst Park forrige sesong, med 2–1, men foran The Kop har Crystal Palace nå vunnet to ganger på rad.

Nåværende Everton-spiller Yannick Bolasie ga dem ledelsen halvveis i første omgang, før Philippe Coutinho utliknet kort tid før pause. Åtte minutter før slutt ble scouseren Scott Dann matchvinner mot favorittlaget sitt.

Et halvt år tidligere, i mai 2015, i det som var Steven Gerrards siste hjemmekamp, sendte Adam Lallana vertene foran før halvtimen, men et smart frispark av Jason Puncheon mot The Kop sørget for 1–1 halvveis. Wilfried Zaha ga Palace 2–1 like etter å ha kommet inn ved timen, og Glenn Murray satte kronen på verket på overtid.

Sist de røde holdt nullen mot Crystal Palace, var tilbake i desember 1997, med 3–0 på Selhurst Park. Siden har laget sluppet inn i ti strake kamper.

Nathaniel Clyne spilte 137 kamper i løpet av fire sesonger for Crystal Palace, før han dro til Southampton i 2012.

Liverpool har tapt én av sine 24 siste hjemmekamper i ligaen (mot Swansea i januar), og står med 15 seire og åtte uavgjort.

De røde er fire mål unna å nå 50 på Anfield i alle turneringer denne sesongen. Dagens kamp blir deres 22. på eget gress, cup inkludert.

Formsterke Roberto Firmino har nettet i begge de siste Liverpool-kampene, men har ikke tidligere scoret i tre strake ligakamper for de røde.

Den neste seieren til Liverpool blir lagets 20. i ligaen denne sesongen.

Med seier i dag vil Liverpool være fem poeng foran fjerdeplasserte Manchester City, som har to kamper til gode – den første er Manchester-derbyet på Etihad torsdag.

Vinner Palace i dag, blir de den 12. klubben med tre strake ligaseire på Anfield i historien. Det vil være den 18. gangen at det har skjedd.

For Liverpool scoret Christian Benteke ti ganger på 42 kamper totalt. Ni av dem kom på 29 opptredener i Premier League.

På sju møter med de røde har belgieren nettet fem ganger – og tre av dem på Anfield. Som motstander har ikke Benteke tapt noen av sine to kamper foran The Kop.

Den store spissen har scoret i fire av Palaces fem borteseire i ligaen denne sesongen. Faktisk har ni av Bentekes tolv fulltreffere i ligaen denne sesongen kommet på bortebane.

Crystal Palaces trepoengere utenfor Selhurst Park har kommet mot Middlesbrough (2–1), Sunderland (3–2), Bournemouth (2–0), West Bromwich (2–0) og Chelsea (2–1).

I midtforsvaret har Mamadou Sakho, som ikke kan møte Liverpool grunnet utlånsreglene i Premier League, spilt sju kamper for Crystal Palace denne våren. Laget har vunnet fem av dem, kun tapt én og holdt nullen fire ganger.

Martin Kelly, som gikk gradene på Liverpool-akademiet, fikk 62 kamper og scoret én gang for førstelaget. Nå håper han å bli blant sju Palace-spillere med tre strake Anfield-seire – sammen med Wayne Hennessey, Scott Dann, Jason Puncheon, James McArthur, Joe Ledley og Wilfried Zaha.

Det blir den sjette klubben Sam Allardyce leder mot Liverpool i sin managerkarriere. Så langt har han gått seirende ut av fire av 25 møter i Premier League, og tapt 15 ganger.

Én gang tidligere har Allardyce vunnet på Anfield. Det skjedde som Bolton-manager i ligacupen i 2003.

Med 62-åringen bak roret vant ikke Crystal Palace på de fem første kampene, men de står nå med seier i seks av de ti siste.

Kilder: altomfotball.no, cpfc.co.uk, Liverpool Echo, Ged Rea (statistiker, liverpoolfc.com), lfchistory.net, soccerstats.com, transfermarkt.com

Har du innspill til journalisten?
[email protected]