Utlånsspillere 2016-17:Blandet drops for leiesoldatene

16 utlånte Liverpool-spillere har gjennom sesongen markert seg på godt og vondt.

4. jun 2017 kl 11.36 Marius Rabben

Ligamesterskap, nedrykk, arrestasjon og skader preger mye av det siste året, der Ryan Kent ble årets unge spiller på Oakwell, Danny Ward kjempet i Championship-toppen og Mamadou Sakho fikk en ny vår. Slik var sesongen 2016-2017 for utlånsspillerne.

HELT:
HELT:  Danny Ward, her på ryggen til Huddersfield-manager og Klopp-kompis David Wagner. Feirer opprykket til Premier League.

DANNY WARD (23) | HUDDERSFIELD

Utlånt fra 11. juli og ut sesongen

Allerede før fjorårets sommervindu ble veien til en førstelagsplass enda litt lengre for waliseren, som så Liverpool hente Loris Karius for å konkurrere med Simon Mignolet. Derfor passet det bra at Huddersfield ønsket en ny keeper i Championship, og Ward, i skyene etter å ha spilt én kamp for Wales under EM, skrev under i begynnelsen av sesongoppkjøringen. På plass i West Yorkshire ble han umiddelbart satset på av manager David Wagner, forloveren til Jürgen Klopp.

Ward sto fra ligastarten og imponerte for et av Championships beste lag. Med erfaring fra låneoppholdet i Aberdeen forrige sesong var den 193 centimeter høye sisteskansen en viktig brikke og fast i startelleveren, og fikk god omtale av både Klopp, media og supportere underveis. Den sterke femteplassen i Championship sørget for at Huddersfield havnet i play-off til Premier League. Der ventet Sheffield Wednesday i semifinalen, og Ward måtte se første kamp, som endte målløst, fra sidelinja grunnet karantene, men i returen ble Liverpool-keeperen den store helten. 1–1 etter ordinær tid endte til slutt med straffekonkurranse, der han reddet to ganger og sendte laget til opprykksfinalen på Wembley. Han gjentok bedriften i playoff-finalen hvor han holdt nullen, og reddet det fjerde straffesparket da Brighton gikk opp. En glimrende sesong ga 46 opptredener, hvorav 43 i ligaen, og 11 kamper uten baklengs.

RYAN KENT (20) | BARNSLEY

Utlånt fra 26. juli og ut sesongen

Den driblesterke, raske kantspilleren fikk prøve seg i noen treningskamper for Liverpool før han ble klar for oppholdet på nest øverste nivå. Til tross for å komme til et helt nytt lag som 19-åring, brukte ikke Kent lang tid på å finne seg til rette. Snarere tvert imot. Oldham-gutten ble en del av startelleveren med en gang, og markerte seg som en uredd ving med tekniske finesser. I femte serierunde noterte han seg for sin første scoring da han satte han lagets siste av fire mål i derbyet mot Rotherham.

Riktignok var det noen kamper hvor unggutten ble anonym og ikke hadde stilt inn siktet, men Kent involverte seg mye i Barnsleys angrepsspill og skapte mange muligheter. Han ble benyttet på begge kanter og bak en spiss, og var nest sist på tre scoringer totalt. I januar viste han seg fra sin beste side da han vendte opp og hamret inn en ledelse mot Leeds, mens borte mot Wigan i april både scoret han og slo en målgivende pasning. Med 44 ligakamper var det bare keeperen som hadde flere opptredener enn Kent denne sesongen. Barnsley, nummer 14 i Championship, belønnet ham med prisen Sesongens unge spiller.

GOD:
GOD:  Ryan Kent ble kåret til årets unge spiller i Barnsley.
LEAGUE ONE:
LEAGUE ONE:  Ryan Fulton spilte for Chesterfield denne sesongen.

RYAN FULTON (21) | CHESTERFIELD

Utlånt fra 9. juli og ut sesongen

Den høyreiste skotten var et naturlig utlånsobjekt etter å ha forsøkt seg noen uker for Portsmouth forrige sesong, og med nok av målvakter som kjempet om plassen på Liverpools førstelag og U23-lag, ble han sendt ut tidlig i pre-season. En langvarig, komplisert skulderskade på Chesterfields førstekeeper, Tommy Lee, gjorde at Fulton fikk mye ansvar med en gang i League One. Manager Danny Wilson gjorde unggutten til lagets faste skuddstopper allerede fra første serierunde.

Etter en fin start med to seire og én uavgjort gikk det imidlertid nedover for Chesterfield. Fulton sto fast utover høsten og vinteren, og debuterte for Skottlands U21-landslag i oktober. Han fikk ytterligere to landskamper denne sesongen, men etter et managerbytte på nyåret – tidligere Premier League-spiller Gary Caldwell tok over – mistet han etter hvert keeperplassen i Chesterfield, som kjempet mot nedrykk. Fulton spilte frem til 2. februar, og måtte siden ta til takke med benken. Inkludert to FA-cupkamper og én i ligacupen spilte Fulton totalt 29 ganger denne sesongen.

JON FLANAGAN (24) | BURNLEY

Utlånt fra 5. august og ut sesongen

Håpet var at den hardtarbeidende scouseren skulle få en sesong med rikelig spilletid etter flere år med skademareritt og kneoperasjoner. Etter å ha trent i Liverpool den første måneden av oppkjøringen nord til Burnley, der manager Sean Dyche gjorde det klart at Flanagan trengte litt tid på seg til å bli klar for Premier League-fotball. Debuten kom i ligacupen, hvor han fikk samfulle 120 minutter i utslaget mot Accrington Stanley. I fjerde ligarunde var han i Premier League-troppen for første gang, dog uten å spille, noe han fortsatte å være frem til innhoppet mot Everton i oktober.

Den perioden var også hans beste i Burnley. Påfølgende runde spilte han en omgang mot Manchester United på Old Trafford, i en kamp som endte målløst, før han fikk 90 minutter i hjemmeseieren over Crystal Palace. Så havnet han på benken igjen. Opptreden mot Stoke og Middlesbrough var det eneste han fikk ut kalenderåret, og i 2017 ble det bare tre hele kamper i FA-cupen før en omgang borte mot Crystal Palace i slutten av april. Flanagan avsluttet en tung sesong med totalt ti kamper, hvorav seks i ligaen.

LITE SPILLETID:
LITE SPILLETID:  Jon Flanagan fikk lite spilletid for Burnley.

LAZAR MARKOVIC (23) | SPORTING / HULL

Utlånt fra 31. august – avbrutt 23. januar / fra 23. januar og ut sesongen

En merkelig sesong for serberen mange hadde så høye forventinger til. Markovic trente og spilte med Liverpool under pre-season, og ble sendt på utlån til portugisiske Sporting Lisboa på tampen av overgangsvinduet. Der klarte han aldri å slå seg til rette i startelleveren, med innhopp i fire av seks ligakamper. I de to øvrige ble han tatt av. I desember gikk talentet skadet en drøy uke, og spilte sin siste kamp i cupen på nyåret.

En ny vurdering av situasjonen i januar endte med at oppholdet ble kansellert, og han ble derfra umiddelbart klar for Hull City på lån. Tilbake i England fikk han en opptur. Riktignok var det ikke enkelt å spille for et lag som til slutt rykket ned, men Markovic fikk godt med spilletid under Marco Silvas ledelse, scoret to ligamål og viste noe av det som bor i ham, blant annet borte mot lag som Arsenal og Manchester United. En ankelskade gjorde ham utilgjengelig for de to siste ligakampene.

GOD:
GOD:  Etter et vanskelig opphold i Portugal, gjorde Lazar Markovic sakene sine bra i Premier League etter nyttår.

ÁDÁM BOGDÁN (29) | WIGAN

Utlånt fra 20. juli – avbrutt 22. november

Mange forventet at ungareren, med seks førstelagskamper for Liverpool siden sommeren 2015, ville bli solgt, men isteden gjorde Wigan ham til lagets førstekeeper. Og det startet positivt. Timer etter at låneovergangen ble klar, reddet han straffespark og forhindret tap i en treningskamp. For en klubb som endte med å rykke ned til nivå tre holdt Bogdán nullen seks ganger på de 17 første ligakampene for sesongen. I den siste, borte mot Barnsley i november, gikk det imidlertid galt. Den sympatiske sisteskansen landet forkjært og røk korsbåndet, og returnerte til Liverpool for å drive med rehabilitering resten av sesongen.

TØFF SESONG:
TØFF SESONG:  Adam Bogdan pådro seg en alvorlig skade og lånet til Wigan måtte avbrytes.
I TRØBBEL:
I TRØBBEL:  Lloyd Jones havnet i trøbbel på en nattklubb og ble arrestert.

LLOYD JONES (21) | SWINDON

Utlånt fra 6. august – avbrutt 28. april

Samme dag som han skrev under på en ny toårskontrakt med Liverpool, ble den storvokste midtstopperen sendt på et sesonglangt lån til Swindon Town, noe som er Jones’ fjerde utlånsklubb siden 2015. Debuten endte med seier og ingen baklengs mot Port Vale, men to kamper senere pådro han seg to gule da laget tapte for Oxford United. Tilbake i spill fikk han tre starter, men måtte se nesten hele oktober fra sidelinja grunnet en skade. Jones kom likevel rett inn på laget og var fast inventar gjennom vinteren.

I slutten av februar ble han imidlertid satt ut. Siden kom han aldri inn igjen. Etter å ha sett laget tape fra benken mot Port Vale i mars ble Jones nemlig arrestert for overfall etter bråk på en nattklubb i Cheltenham. Han ble løslatt mot kausjon frem til 28. april, senere forlenget til 29. mai, og satt blant annet på benken to uker etter hendelsen. Men Swindon, som rykket ned, bekreftet i april at unggutten hadde blitt sendt tilbake til Liverpool.

JACK DUNN (22) | MORECAMBE / TRANMERE ROVERS

Utlånt fra 30. juli – avbrutt 23. november / fra 31. januar og ut sesongen

Den skadeforfulgte scouseren senket Morecambe i en treningskamp for Liverpools U23-lag i juli. Samme ettermiddag ble han klar for League Two-klubben på et lån tiltenkt å vare frem til januar. Tre dager etter debuten scoret den anvendelige angriperen hat-trick mot Rotherham i ligacupen, der han sikret ekstraomganger to minutter på overtid, og scoret det siste etter 118 minutter. Cuphelten fikk likevel ikke den store oppturen man håpet på utover høsten, og returnerte før planlagt etter to ligamål og én assist på 13 ligakamper. – Jack er en fin type, og vi har satt pris på å ha ham her, men av en eller annen årsak har det ikke fungert som vi ønsket de siste ukene, så vi føler det er best for alle parter at Jack drar tilbake, sa Morecambe-manageren.

På Merseyside spilte 1994-modellen bare 84 minutter i ligaen for U23-laget frem til at gikk på lån til Wirral-klubben Tranmere Rovers. Der spilte han på venstrekanten i tre kamper i februar, men fikk strekk i hamstringen i slutten av februar. Det ble påfulgt med elleve kamper ute, og han spilte bare to ganger til i ligaen før play-off-spillet. Der ble det ett minutt i semifinalen, før han fikk 37 minutter i finaletapet for Forest Green på Wembley i midten av mai. Fordelt på to klubber og en rekke turneringer spilte Dunn totalt 27 kamper, pluss én i U23-ligaen, og nettet seks ganger med tre assists gjennom sesongen.

NESTEN:
NESTEN:  Jack Dunn og Tranmere tapte opprykksfinalen på Wembley mot Forest Green.

SAM HART (20) | PORT VALE

Utlånt fra 25. august – avbrutt 11. januar

Venstrebacken, som kan bekle en kantrolle, dro ut på sitt aller første utlån for å «bli kjent med voksenfotball» da overgangsvinduet nærmet seg slutten. I utgangspunktet var det et sesonglangt lån han dro for, men etter 16 opptredener – alle turneringer inkludert – opplyste Liverpool at unggutten var tilbakekalt i januar. Han slo en målgivende pasning i sin første ligakamp fra start, og scoret trøstemålet i nederlaget borte mot Bolton i oktober. Tilbake i Liverpool var han en del av U23-stallen ut sesongen.

LIGAMESTER:
LIGAMESTER:  Andre Wisdom ble ligamester i Østerrike.

ANDRE WISDOM (24) | RED BULL SALZBURG

Utlånt fra 31. august og ut sesongen

For fjerde år på rad ble klubbens tidligere juniorkaptein lånt ut for hele sesongen. Denne gangen gikk turen ut av landet, til det beste laget i Østerrike. Forsvareren fikk bare tolv minutter i ligaåpningen, og så de neste kampene fra tribunen med en lårskade. Siden spilte han ikke før en cupkamp mot slutten av oktober, og var igjen på banen i ligaen en måned senere. Et variabelt halvår endte med spilletid i tre av de fem siste ligakampene frem til 2017. Bortsett fra tre runder på benken spilte Wisdom i hver ligakamp til mai. Ligagullet var ikke truet da han sto over en kamp med en smell midtveis i måneden, og han kunne til slutt løfte pokalen over hodet som Liverpools eneste seriemester denne sesongen. Red Bull Salzburg gikk også til topps i cupen, og Wisdom fikk dermed være med på å vinne The Double i Østerrike. Han spilte 16 ligakamper, fem kamper i Europa League og tre kamper i cupen.

ALLAN (20) | HERTHA BERLIN

Utlånt fra 5. august og ut sesongen

På anbefaling fra Jürgen Klopp hentet Bundesliga-klubben Hertha den unge brasilianeren som mangler arbeidstillatelse i England. Etter tre kamper på benken i starten debuterte Allan på en av Europas vanskeligste baner, Allianz Arena, mot selveste Bayern München. Midtbanespilleren spilte en god kamp og viste seg frem på øverste nivå, men huskes for en gedigen tabbe som ga vertene tomålsledelse i andre omgang. Feilvendt mottok han ballen av keeper på 16-meteren, og nådeløst Bayern-press tvang fra ham ballen.

Videre satt stortalentet mye på benken, men kom ofte inn etter pause. Da den tyske juleferien var over et stykke ut i januar, var Allan opptatt med landslagsfotball for Brasil, og var ikke tilbake i troppen før i mars. Da varmet han benken frem til han fikk ti minutter mot Augsburg i april. Alle de seks siste ligarundene var 20-åringen involvert i. Hertha havnet på sjetteplass og fikk kvalik til Europaligaen. Allan spilte totalt 15 ligakamper og én gang i cupen.

BUNDESLIGA:
BUNDESLIGA:  Allan spilte 15 ligakamper for et Hertha Berlin som hadde en god sesong.

TAIWO AWONIYI (19) | NEC NIJMEGEN

Utlånt fra 26. august og ut sesongen

I påvente av britisk arbeidstillatelse ble den nigerianske spissen klar for et opphold i den nederlandske Æresdivisjonen. Unggutten, som tålmodig venter på sin første mulighet i den røde trøya, fikk debuten i andre serierunde og var involvert i de sju påfølgende kampene. Samtidig imponerte han også for NEC Nijmegen sitt U21-lag, og scoret hat-trick i sin første opptreden. Gjennom vinteren var det mer sporadiske innhopp for A-laget, mens han på U21-nivå noterte seg for ytterliggere to mål og én assist. Nijmegen havnet i nedrykksstriden. Awoniyi scoret sine to eneste A-lagsmål i to viktige kamper på tampen av sesongen, og sikret seier mot Alkmaar og Heerenveen. Totalt ble det 18 ligakamper og to mål, pluss fem nettkjenninger på seks kamper for U21, før han scoret ett mål i play-off-kampene. Dessverre ble det nedrykk på NEC Nijmegen til slutt, etter tap for NAC Breda over to kamper i playoff-finalen.

I NEDERLAND:
I NEDERLAND:  Pedro Chirivella rykket ned med Go Ahead Eagles i Nederland.

PEDRO CHIRIVELLA (20) | GO AHEAD EAGLES

Utlånt fra 6. januar og ut sesongen

Etter å ha spilt bra for Liverpool U23 utover høsten, med mål mot blant annet Manchester United og Arsenal, ble spanjolen klar for en halv sesong i nederlandsk toppdivisjon i januar. Umiddelbart ble midtbanemannen en fast brikke på laget. Fra og med 18 serierunde manglet han bare fem minutter på å spille samfulle minutter i ligaen ut sesongen, og han scoret to ganger og slo to målgivende pasninger på sine 17 opptredener. Go Ahead Eagles havnet imidlertid helt sist på tabellen.

I PLAYOFF:
I PLAYOFF:  Cameron Brannagan og Fleetwood Town kom seg til playoff.

CAMERON BRANNAGAN (21) | FLEETWOOD TOWN

Utlånt fra 27. januar og ut sesongen

Uten å ha fått noen sjanser for Liverpools førstelag gjennom høsten ble Brannagan lånt ut til klubben på tredje øverste nivå mot slutten av januarvinduet. Der spilte midtbanespilleren 13 ligakamper, og ble enten byttet inn eller ut i samtlige. Han noterte seg for en assist borte mot Walsall i mars, med det som var kampens eneste scoring, og spilte 19 minutter av returkampen mot Bradford City i play-off til Championship i mai, hvor laget røk ut.

MAMADOU SAKHO (27) | CRYSTAL PALACE

Utlånt fra 31. januar og ut sesongen

Den mye omtalte situasjonen til Liverpools populære midtstopper gjorde høsten hans til en lang, seig pre-season uten et klimaks. I oktober ble han isteden en del av U23-laget, og spilte seks kamper ut året. Det var klubber som ønsket å kjøpe ham i januar, men på deadline day endte det med utlån. To kamper på benken i starten ble fulgt opp med debut og nesten en totalforandring av Crystal Palace. Sakho ble av BBC kåret til banens beste i debuten mot Middlesbrough, og londonerne holdt nullen og vant også de to påfølgende kampene. Deretter ventet kanskje sesongens tøffeste match i Chelsea borte, men Palace sjokkerte og vant 2–1.

Ni dager senere vant Sakho dominant da Arsenal ble knust 3–0 på Selhurst Park. Oppholdet var totalt sett en stor suksess frem til det omtrent var ett år siden utestengelsen i slutten av april. Da fikk franskmannen en stygg vridning i kneet i byderbyet mot Tottenham, noe mange fryktet betød et ødelagt korsbånd og månedsvis på sidelinja. Resten av sesongen røk, men undersøkelsene viste at det heldigvis ikke var langt fra like alvorlig som først antatt. Sakho fikk åtte kamper ikledd Palace-trøye.

GOD:
GOD:  Mamadou Sakho gjorde sakene sine meget bra i de kampene han spilte for Crystal Palace før han ble skadet.
FORTSATT UTLÅNT:
FORTSATT UTLÅNT:  Brooks Lennon er fortsatt utlånt til Real Salt Lake i USA.

BROOKS LENNON (19) | REAL SALT LAKE

Utlånt fra 6. februar og ut 2017-sesongen i MLS

I jakten på førstelagserfaring var nåløyet i Liverpool så trangt at amerikanske Lennon valgte å dra til moderklubben da sjansen for et utlån dukket opp. Som juniorspiller nettet han 31 ganger i siste sesong før Liverpool-overgangen, og tilbake i USA er spissen blitt en fast del av MLS-laget Real Salt Lake. Han har fått rollen som høyrekant i 4–3–3, og spilte åtte strake ligakamper før han ble opptatt med landslagsfotball i mai. På de åtte kampene har han ett mål, og det sørget for seier borte mot Colorado. Lennon skal tilbringe hele den amerikanske sesongen, altså til utpå senhøsten, på utlån.

Denne saken kommer også på trykk i neste utgave av The Kopite (8).

Har du innspill til journalisten?