39 år siden i dag:Da de røde og King Kenny gjenerobret Europas fotballtrone

Liverpool er en av åtte klubber som gjennom historien har greid å forsvare den gjeveste Europacupen.

10. mai 2017 kl 12.04 Torbjørn Flatin

Det skjedde mye oftere før, at de mektigste klubbene i europeisk fotball hadde sine storhetsperioder hvor de dominerte fotballkartet både ute og hjemme.

Kanskje hadde det også med at i Serievinnercupen måtte du enten vinne den hjemlige serien, eller være regjerende mester, for å kunne delta.

I de 25 første sesongene med det engelskmennene gjerne kaller «The European Cup» var det hele sju klubber som greide å forsvare sitt mesterskap minst en gang.

Faktisk er det ingen som har greid det siden Champions League ble startet i 1992-93, selv om Real Madrid har en god sjanse i år.

Tidlig dominans av Real

De kongelige hvite fra Madrid vant de første fem årene fra første spark ble tatt i 1955. Real var en av pådriverne for en europeisk klubbturning, med sin president Santiago Bernabeu, hvis navn i dag også er det klubbens stadion heter.

Den unike femårsperioden ble avsluttet med et høydepunkt på Hampden Park i Glasgow i 1960, hvor stjernene Puskas (4) og Di Stefano (3) scoret målene da Eintracht Frankfurt ble smadret 7-3.

Benfica vant to ganger på rappen i 1961 og 1962, og Inter det samme i 1964 og 1965. Portugiserne vant bl.a. 5-3 i finalen mot Real Madrid i ’62, hvor en ung Eusebio scoret de to siste målene.

Vonde minner vil dukke opp for tilårskomne røde fans ved snakk om Inter fra Milano, da Liverpool under sin første deltakelse i turneringen hadde utspilt de italienske mesterne i semifinalen på Anfield i ’65 og vunnet 3-1 i en kamp som fikk Anfield til å riste og hvor vertene også fikk en scoring feilaktig annullert.

Det har senere blitt dokumentert at dommeren i returen var «kjøpt og betalt» og tillot to scoringer som aldri skulle ha stått i bøkene da Inter svarte med 3-0 foran egne fans.

Med finalen på sin egen arena, San Siro, ville det ha vært et enormt prestisjenederlag å bli slått ut i semifinalen. Nå ble de mestere med å vinne 1-0 mot Benfica.

Første helrøde triumf

Ajax med en fremadstormende superstjerne i Johan Cruyff tok tre strake tidlig på 70-tallet, mens effektive Bayern München fulgte opp med tre titler i 74-76. Størstedelen av det laget hadde også vunnet VM på hjemmebane for Tyskland i 1974.

Bayern hadde slitt mot Atletico i finalen i ’74, men reddet 1-1 i siste minutt av ekstraomgangene da midtstopper Schwarzenbeck sendte en ball forbi Miguel Reina, faren til Pepe. I omkampen vant tyskerne 4-0.

I ’75 gjorde Leeds alt utenom å score da to sene mål, inkludert et fra skytterkongen Gerd Müller, gjorde at Bayern seiret 2-0. I ’76 ble det 1-0 mot Saint-Etienne i en finale hvor franskmennene var minst på høyde spillemessig.

Det siste nevnes også fordi Liverpool møtte Saint-Etienne til en klassisk kvartfinale i 1977, hvor et avgjørende mål fra innbytter David Fairclough brakte tilsvarende scener som mot Inter 12 år tidligere.

Det bør være velkjent at Liverpools første finaleseier, som snart har 40-års jubileum, ble oppnådd i Roma med 3-1 mot Borussia Mönchengladbach.

Gjentok bedriften på Wembley

Regjerende mester Liverpool hadde walk over i 1.runde i 1977-78, og satte utenfor Dynamo Dresden fra Øst-Tyskland i 2.runde. Benfica ble greit slått med 6-2 over to kamper da kvartfinalene ble spilt noen måneder senere, før Borussia Mönchengladbach igjen ventet som motstander. Etter 1-2 i Tyskland satte de røde skapet på plass foran egne fans med 3-0 i returen på Anfield, og ny finaleplass var sikret.

En av målscorerne mot Borussia var Kenny Dalglish, som hadde overtatt trøye nummer 7 etter at den tidligere helten Kevin Keegan hadde reist til Hamburg.

Skotten ble snart «King Kenny» og var i spissen for et Liverpool som var favoritter mot belgiske Brugge i finalen, som skulle spilles på Wembley i London.

Liverpools lag: Clemence, Neal, Hughes, Thompson, R. Kennedy, Hansen, Dalglish, Case (Heighway ’64), Fairclough, McDermott, Souness.

King Kenny avgjør på Wembley -
King Kenny avgjør på Wembley -   Kenny Dalglish med sin klassiske avslutningen i finalen mot Brugge i 1978.

Finalen ble aldri en klassiker, men vil for alltid bli husket for angrepet etter 65 minutter da en annen nyervervelse, Graeme Souness, spilte igjennom landsmannen Dalglish.

Kenny tronet en strålende første sesong i helrødt med å løfte ballen over danske Birger Jensen og inn i det bortre hjørnet, før han med sitt vinnende smil og armer høyt hevet kunne ta imot hyllesten fra et tilreisende Kop.

Åtte klubber

Liverpool vant også den gjeveste cupen i Europa i 1981 og 1984, i en periode hvor engelske lag vant sju ganger på åtte forsøk i årene 1977-1984. Det inkluderte en dobbeltriumf for Nottingham Forest i 1979 og 1980.

Gjentagende seire ble fullført i 1989 og 1990 da Milan, inspirert av nederlenderne van Basten, Gullit og Rijkaard, beseiret Steaua og Benfica i påfølgende sesonger.

Siden er det altså ingen som har greid å forsvare sitt mesterskap, og som gjør at klubbene som har maktet den bedriften er Real Madrid, Benfica, Inter, Ajax, Bayern München, Liverpool, Nottingham Forest og Milan.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]