West Ham - Liverpool 0-4Fem ting om kampen

Sturridge sin inntreden ga taktisk fleksibilitet, mens Coutinho leverte skremmende bra.

15. mai 2017 kl 17.31 Lars Frøsland

CL-spill i egne hender

Klopp og Liverpool var helt avhengig av tre poeng mot Hammers, for å fremdeles ha Champions League-drømmen i egne hender. Derfor smakte det ekstra godt at det løsnet offensivt akkurat i denne kampen. Mange fryktet nok at presset ville påvirke spillerne, og at en ny skuffelse var nær, altså var det forfriskende å se at spillerne ikke lot seg stresse – stundens alvor preget dem for en gangs skyld ikke negativt.
Nå kan Liverpool forberede seg til siste runde, vel vitende om at seier mot Middlesbrough minst gir 4. plass. Dersom Manchester City skusler bort poeng, kan Liverpool i beste fall havne på 3. plass, som garanterer CL-spill neste sesong.

Sturridge ga taktisk fleksibilitet

At Sturridge markerte seg positivt, var egentlig ingen overraskelse. Han har sett skarp ut i det siste, og vi vet hva som bor i engelskmannen. Sturridge er virkelig en av ligaens beste spisser – når han er skadefri og i form.

En av grunnen til at Liverpool skapte sjanser og noterte seg for fire fulltreffere mot West Ham, var nettopp fordi Sturridge fikk tillit fra start. Endelig spilte Liverpool med en spiss som så komfortabel ut i boksen, en som lever for å score mål og en som har touchet og ferdighetene man trenger for å bryte igjennom trange forsvar. Origi er for all del talentfull, men han gjør altfor lite ut av seg i boksen. Han er ikke et oppspillspunkt og han er ingen særlig bakromstrussel. Firmino er heller ingen klassisk boks-spiss, selv om det handler mer om «type» enn ferdigheter. Det at Sturridge beveget seg smart og tok de riktige løpene, forårsakte at lagkameratene kom til rette, noe som ble godt eksemplifisert av Coutinhos lekre pasning foran 1-0. Det hadde ikke skjedd dersom Sturridge var passiv, eller søkte ball i stedet for bakrom.

Jeg synes også Origi så mer komfortabel ut mot West Ham, selv om han riktignok slet i første omgang. Sturridge’ tilstedeværelse gjorde at belgieren fikk uttrykke seg mer.

Et skritt nærere CL – et skritt nærmere Barcelona?

Jeg var samstemt med den øvrige pressen da jeg vurderte Coutinho som banens beste. Brasilianeren var en gigant, og pasningen til Sturridge ga herlige assosiasjoner til deres debutsesong i rødt. Da var de nemlig en ustoppelig duo. Brasilianeren fikset selv 2-0 og 3-0 på mesterlig vis, og sementerte sin posisjon som klubbens beste spiller. Det er han virkelig, og derfor skal man ta linken til katalanerne på alvor.
I Barcelona spiller hans tidligere lagkamerat og kompis, Luis Suárez. Landslagskollega og bestevenn Neymar er også et trekkplaster, for ikke å snakke om Lionel Messi. Hvem vil ikke spille med dem, selveste MSN… Coutinho har mange grunner til å seriøst vurdere et tilbud fra Barcelona, skulle det komme, og med slike kamper som i går, er det slettes ikke utenkelig.

VAR STOR:
VAR STOR:  Coutinho spilte kanskje sin beste kamp for sesongen.

Can i storform

Helt uten spektakulære brassespark eller Hollywood-pasninger, klarte Emre Can å spille en stor rolle på London Stadium. I en mer defensiv rolle (uten Lucas) gjorde han sakene sine strålende. Flere ganger stoppet han West Hams forsøk, før de i det hele tatt ble farlige, og stadfestet at han kan vurderes i en ankerrolle i fremtiden. Når det er sagt, er Emre Can helt avhengig av å være i toppform for å fungere, derav den store uforutsigbarheten i prestasjonene hans.
Nå er han imidlertid i glimrende form, mye på grunn av at han er ferdig med skaden som plaget ham i månedsvis. Nå er det bare å krysse fingrene for at det blir et gjennombrudd i kontraktsforhandlingene mellom ham og klubben. Liverpool trenger tyskerens ferdigheter.

Defensiv trygghet

Foruten på dødballen da Andre Ayew var millimetere unna 1-1, hadde Liverpool god defensiv kontroll mot West Ham, og dét har ikke vært en selvfølge for Klopp eller hans forgjengere. Mignolet ble satt på få prøver, men tok det han skulle, og særlig var han årvåken på Ayews sjanse.
Forsvarsspillerne leverte i det store og hele bra, foruten et par glipp av James Milner og Lovrens forsvarspill på den mye omtalte Ayew-sjansen. Matip og Clyne hadde full kontroll. Et Liverpool-lag som ikke slipper inn mål, er kjærkomment for Klopp og fansen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]