Før kampen: Watford–Liverpool

I jakten på Champions League venter et sterkt hjemmelag som kan sikre plassen sin i Premier League i kveld.

1. mai 2017 kl 09.17 Marius Rabben

Gårsdagens resultater gjør at Liverpool har alt i egne hender når det gjelder Champions League-spill neste sesong. På Vicarage Road i kveld kan Jürgen Klopps menn ta et stort steg mot det gjeveste selskapet.

På motsatt halvdel står imidlertid et lag som har vunnet alle sine tre siste hjemmekamper uten å slippe inn mål.

Watford har blant annet slått Arsenal borte og Manchester United denne sesongen, og jakter nå på sin beste plassering i Premier League noensinne.

Mens Liverpool, på 66 poeng, bekler tredjeplassen foran Manchester-klubbene, har «vepsene», med sine 40, åtte poeng ned til nedrykksstreken – med to kamper færre spilt.

– Målet vårt er først å være matematisk trygge. Det er vi fortsatt ikke, men vi er veldig nær. Hver kamp er viktig, og vi ønsker å gjøre ting bedre og bedre, sier manager Walter Mazzarri før oppgjøret.

– Håper spillerne mine er sinte

Den italienske 55-åringen så laget sitt slå både Swansea (1–0), West Bromwich (2–0) og Sunderland (1–0) i løpet av april, men måtte tydelig irritert ta til takke med 0–2 i overtall mot Hull i forrige runde.

Etter den skuffende oppvisningen, som Mazzarri beskrev som naiv, ba kaptein Troy Deeney om unnskyldning til de fremmøtte i borteseksjonen.

Watfords manager håper spillerne hans drar nytte av den frustrasjonen i kveld.

– Liverpool kommer til å være sinte etter å ha tapt på hjemmebane sist, men jeg håper spillerne mine vil være enda mer sinte ettersom vi tapte i Hull og slapp inn seks mål i kampen på Anfield, forteller Mazzarri.

Mot topp-sju-lagene står Watford med tre seire denne sesongen. Etienne Capoue, Juan Zúñiga og Deeney sørget for sterke 3–1 mot Manchester United i september, og to uker før jul ble Stefano Okaka Chuka helten med to mål i 3–2-seieren over Everton.

Den mest overraskende triumfen kom på Emirates i januar, da to tidlige scoringer av Younés Kaboul og Deeney var nok til å senke Arsenal med 2–1.

Alle de sju øvrige kampene mot topp sju så langt har for øvrig endt med tap. Etter Liverpool (h) og Leicester (b) venter Everton (b), Chelsea (b) og Manchester City (h) i en tøff sesongavslutning.

Matcher Manchester-klubbene

Med to kun hjemmekamper igjen er møtet med de røde en mulighet for Watford til å definitivt sikre plassen i Premier League. Med seier i kveld kan de ikke lenger bli tatt igjen av lagene i bunnstriden.

På eget gress har også Watford ofte vært gode denne sesongen. De står med like mange hjemmeseire (8) som blant andre Manchester City, og én mer enn Manchester United. 28 av lagets 40 poeng er plukket foran egne supportere.

DUELL
DUELL  James Milner i hard kamp om ballen med Watfords Nordin Amrabat i kampen på Anfield i høst.

Jürgen Klopp, som tapte 0–3 i det forrige besøket på Vicarage Road, tror seierne borte mot Stoke og West Bromwich er gode forberedelser til det som venter under flomlysene i kveld.

– De er et fysisk lag med mange høye spillere, så vi må håndtere innkast og alt det der. Dersom du lar dem bygge opp spillet, omsvermer de straffefeltet, sa tyskeren under sin pressekonferanse før kampen.

– Vi kjenner til fotballen deres. Vi har hatt mange fysiske kamper de siste ukene, med mange utfordringer, og vi vet at vi må være klare for denne kampen. Det skal vi.

Rødt overtak

Da lagene møttes på Anfield i november, havnet Liverpool på tabelltoppen for første gang under Klopps ledelse etter å vunnet hele 6–1. Det er Watfords styggeste tap i Premier League siden 0–5 mot Wimbledon i 1999.

Sadio Mané ga rødtrøyene ledelsen etter 27 minutter, før Philippe Coutinho doblet den ved halvtimen. Emre Can økte til tre før pause, og Roberto Firmino og Mané sørget for at det sto 5–0 da timen var spilt.

Watford kom noe bedre med da tempoet falt litt, og Daryl Janmaat satte inn trøstemålet med kvarteret igjen på klokka. Like før slutt gjorde Gini Wijnaldum sitt første Liverpool-mål fra kloss hold.

Nederlaget smerter fortsatt Watford-sjefen.

– Det var en annen, den mot Tottenham (1–4), men da var vi inne i en nødsituasjon med mange skadde spillere. Liverpool- og Tottenham-kampene er våre to verste. Jeg sov ikke etter de tapene, sier Mazzarri.

I mai i fjor vant de røde 2–0 over Watford på Anfield, etter mål av Joe Allen og Firmino, men på Vicarage Road fem måneder tidligere fikk de gule og sorte en glimrende start på jula.

Unggutten Nathan Aké ga vertene ledelsen etter en feil av Ádám Bogdán på corner, og Odion Ighalo, som nå spiller i Kina, ble den første Watford-spilleren til å score to mot Merseyside-klubben da han nettet i hver omgang og sørget for 3–0.

Det var lagenes første møte siden Rafa Benítez’ Liverpool vant med samme sifre på Vicarage Road i 2007. Det er også Watfords eneste triumf mot de helrøde på de åtte siste kampene, alle turneringer inkludert. Resten har alle endt med Liverpool-seire.

Sist det endte uavgjort mellom Liverpool og Watford, var et målløst FA-cupoppgjør i 1986, der de røde vant omkampen. I ligasammenheng er 1–1 på Vicarage Road i 1985 den eneste på 19 kamper.

Mazzarri, som tidligere har vært manager i Napoli, jakter nå på sin første seier over Liverpool etter uavgjort og to tap på de tre første forsøkene.

– Jeg vil at spillerne mine skal kjempe for hver ball og holde seg fokusert. Jeg vil at de skal gå utpå banen og tro at de er i Champions League-finalen. Så får vi se i etterkant hvordan det gikk, sier italieneren.

Få skader i gult

Han må klare seg uten Roberto Pereyra, Mauro Zárate (begge kne) og Younés Kaboul (hamstring) mot de røde, men Valon Behrami, som har vært med i troppen de to siste kampene etter å ha mistet en måned, kan være startaktuell.

Inn mot avspark skal også Craig Cathcarts kneskade vurderes. Ifølge Mazzarri er det imidlertid tvilsomt at han får noen sentral rolle i kveld.

Liverpool kan glede seg over at Adam Lallana er tilbake i full trening og aktuell mot Watford. Det samme er Daniel Sturridge og Ragnar Klavan.

Fra før er Jordan Henderson, Sadio Mané, Danny Ings og Kevin Stewart utilgjengelige.

SKAPTE TRØBBEL
SKAPTE TRØBBEL  Alberto Moreno, Nathaniel Clyne og Lucas leiva hadde sin fulle hyre med å stoppe Odion Ighalo da Liverpool gjestet Vicarage Road i desember 2015.

Fakta før avspark

Dette blir 28. gang klubbene møtes gjennom historien, og åttende gang i Premier League.

Totalt har Liverpool vunnet 19 ganger mot fem tap, mens det i Premier League er blitt rød seier i fem av sju kamper. De to øvrige har Watford vunnet.

Tidligere denne sesongen ble det hele 6–1 til vertene på Anfield, etter at Sadio Mané, Philippe Coutinho og Emre Can hadde sørget for tremålsledelse halvveis. Roberto Firmino og Mané økte etter pause, før Daryl Janmaat reduserte.

Gini Wijnaldum, som ble byttet inn for Mané, satte prikken over i-en da han noterte seg for sin første scoring ikledd Liverpool-drakt på tampen.

I mai sørget Joe Allen og Firmino for 2–0 mot Watford på Anfield, men på Vicarage Road i desember 2015 ble Liverpool veid for lett og tapte hele 0–3.

Dette er første gang at Liverpool møter Watford i Premier League to sesonger på rad. Før forrige sesong må en tilbake til 2006–2007, og derfra til 1999–2000.

Rødtrøyene har nettet 16 ganger mot «vepsene» i Premier League, og sluppet inn sju.

Klubbene har ennå ikke spilt 0–0 mot hverandre i ligasammenheng. I FA-cupen har det endt målløst to ganger, i 1967 og 1986, og Liverpool har begge gangene vunnet omkampen.

Liverpool har holdt nullen fem ganger på de sju siste forsøkene mot Watford, cup inkludert. I begge kampene Watford har holdt nullen mot de røde, har de også vunnet.

Ovie Ejaria fikk sin Premier League-debut i dette oppgjøret på Anfield i november.

Mannen med scoring i begge Liverpools siste bortekamper, Firmino, har to nettkjenninger mot Watford fra tidligere. Luis Suárez er den foreløpig siste Liverpool-spilleren med mål i tre strake bortekamper.

De røde har – med åtte seire og fem uavgjort – plukket ett poeng mer på bortebane denne sesongen enn de gjorde borte i hele forrige, da det ble 28 av åtte seire og fire uavgjort. Liverpool har to bortekamper igjen av sesongen.

Jürgen Klopps mannskap har 70 ligamål så langt. Kun én gang tidligere på de 29 siste sesongene har laget nådd så mange etter 34 runder. Den øvrige kom i 2013–2014, med 93 mål.

Tapet for Crystal Palace sist var Liverpools første etter sju ubeseirede kamper. De har ikke tapt på bortebane siden Leicester vant 3–1 i slutten av februar.

Watford jakter på sin andre strake hjemmeseier mot Liverpool for første gang.

Laget til italienske Walter Mazzarri er fem poeng unna å tangere klubbrekorden på 45 poeng, som ble satt forrige sesong.

De har vunnet tre av fem ligakamper inn mot møtet med de helrøde.

Hjemme på Vicarage Road har Watford nå gått seirende ut av tre strake kamper, og i fire av de seks siste.

Det er bare Stoke og Middlesbrough som har holdt nullen borte mot Watford i Premier League denne sesongen.

Chelsea (1–2), Arsenal (1–3), Stoke (0–1), Tottenham (1–4) og Southampton (3–4) er lagene som har vunnet på Vicarage Road. Watford har like mange hjemmeseire (8) som Manchester City før denne runden.

Femten forskjellige spillere har notert seg for Premier League-mål for Watford denne sesongen.

Toppscoreren med ti mål, Troy Deeney, har nettet mot 41 forskjellige motstandere – alle turneringer inkludert – gjennom sin Watford-karriere, men ikke i løpet av tre kamper mot Liverpool.

Manager Mazzarri har møtt Liverpool tre ganger uten å vinne i karrieren. Han så sitt Napoli spille uavgjort og tape mot de røde i Europaligaen i 2010, og tapte som kjent 1–6 på Anfield i november.

55-åringen er Watfords åttende manager siden Pozzo-familien tok over klubben i 2012.

Kun Middlesbrough (24), Sunderland (26) og Burnley (33) har færre scoringer enn Watford (37) denne sesongen, men de gule og sorte, på 40 poeng, ligger komfortabelt midt på tabellen med ni poeng ned til streken.

Dette blir den ellevte Premier League-kampen som Watford spiller på en mandag. Av de ti foregående har de kun vunnet én gang – hjemme mot Portsmouth tilbake i april 2007. De øvrige har endt med fem tap og fire uavgjort.

Kilder: altomfotball.no, Liverpool Echo, Ged Rea (statistikk, liverpoolfc.com), lfchistory.net, Opta, premierleague.com, transfermarkt.com, watfordfc.com

Har du innspill til journalisten?
[email protected]