Hvordan det gikk med de yngste debutantene:Fra verdensstjerne til sjåførlærer

Vi har sett nærmere på de ti yngste som har spilt offisiell kamp for Liverpool, og hvordan karrieren har fortonet seg siden.

11. mai 2017 kl 12.30 Torbjørn Flatin

Fakta: Jonny Stokkeland, LFC Official Archives


JEROME SINCLAIR
– Spissen var en av de tenåringene som Liverpool kjøpte til akademiet, fra West Bromwich. En talentfull spiller virket det likevel som noe av en gimmick da Brendan Rodgers satte ham inn mot sin gamle klubb i en kamp i ligacupen, nettopp fylt 16 år. Manageren virket opptatt av å få fram at han var villig til å satse på unge spillere fra eget akademi, og det passet fint å sette «rekord» med å ha benyttet den aller yngste i klubbens historie.
Sinclair har siden slitt med skader og fikk kun en kamp til for Liverpool, mot Exeter i FA-Cupen da han også scoret. Han ble i sommer solgt til Watford i Premier League for £4M, men slet med å få spilletid og ble sendt på utlån til Birmingham i Championship.

JACK ROBINSON – Jack fikk sin debut i den siste kampen i sesongen 2009-10. Det var også den siste kampen til Rafael Benitez som manager for Liverpool FC. En kan kanskje undre seg om situasjonen til scouseren Robinson ville vært annerledes om Rafa hadde fortsatt, men han var også på banen under Kenny Dalglish og Brendan Rodgers. Noen vil for eksempel huske at et skadeskudd Liverpool avsluttet med de unge backene Robinson og Flanagan på Emirates, hvor Liverpool greide et imponerende 1-1 resultat mot Arsenal. En annen som har slitt med skader ble Jack Robinson solgt til QPR for £1M, hvor han mot slutten av denne sesongen har kommet på banen igjen etter å ha pådratt seg en stygg kneskade på utlån til Huddersfield.

RAHEEM STERLING – Den største stjernen som har kommet fram fra det akademiet som LFC dannet om lag ved århundreskiftet. Lynende hurtig ble han hentet for £500.000, inkludert klausuler som kunne øke beløpet til totalt £5M, fra Queens Park Rangers som 15-åring. De £50M Liverpool fikk ved salget til Manchester City vil ha betalt flere års drift av anlegget i Kirkby. Kenny Dalglish introduserte ham på førstelaget, mens han fikk sitt virkelige gjennombrudd på «sølvlaget» i 2013-14 da han sammen med Suarez, Sturridge & Co var med i et angrepsspill som ga 101 ligascoringer. Med «stor hjelp» av en ivrig agent fikk han presset igjennom en upopulær overgang til City sommeren 2015.

MAX THOMPSON – Stod lenge i bøkene som Liverpools yngste, etter at Bill Shankly tok ham ut på laget i sesongens siste og heller ubetydelige kamp mot Tottenham i 1974, rett etter at de røde hadde vunnet finalen i FA-Cupen mot Newcastle. Store Max satt også på benken i Charity Shield mot Leeds den samme sommeren og fikk et kort innhopp mot Real Sociedad på et tidspunkt hvor Liverpool ledet 9-1 sammenlagt(!) På en tid hvor det var «samme lag som forrige sesong» ble Thompson snart solgt til Blackpool for £800.000, og ikke uvanlig på den tiden for reserver fra LFC fikk han en nokså omflakkende tilværelse med mange klubber inkludert opphold i Amerika. Han tilbrakte også noen år etter at han sluttet å spille som fysioterapeut, inkludert en periode hos LFC på 90-tallet.

MIHCAEL OWEN – Owen var en umiddelbar sensasjon etter at kom inn som innbytter i nest siste kamp mot Wimbledon i 1996-97, og brukte 15 minutter på å redusere med et debutmål etter å ha blitt spilt fram av Stig Inge Bjørnebye. Før det hadde han rukket å skaffe seg noe av et navn ved å være frontfigur som 15- og 16-åring da Liverpool vant den nasjonale juniorcupen. Innen hans hele første sesong på Anfield var over, var ikke bare Michael Liverpools toppscorer men også etablert i en slik grad at han ble tatt ut til VM i 1998 og ble verdensstjerne med sin superscoring mot Argentina. Han ble toppscorer hos LFC også de seks neste sesongene, før han valgte å takke ja til et tilbud fra Real Madrid i 2004. Upopulært på The Kop, rett før en sesong med en ny manager i Rafael Benitez og hvor kort tid igjen på kontrakten gjorde at Liverpool måtte la ham gå for spottprisen £8M. Senere overganger til Newcastle og ikke minst Manchester United økte ikke hans popularitet i den røde delen av Merseyside, for spilleren som er den eneste hos LFC som har blitt kåret til Europas beste mens han var på Anfield (2001).

JOHN MORRISSEY – Den lokale vingen John «Johnny» Morrissey hadde debutert som tidenes yngste rett før den legendariske manageren Bill Shankly kom til klubben. Med den fremadstormende Ian Callaghan på vei frem valgte imidlertid styret å selge Morrissey til naboen Everton for £10.000 i 1962, over hodet på en rasende Shankly som skal ha truet med å trekke seg. Johnny Morrissey ble en stor helt hos Everton, til stor fornøyelse for de blå, og det var kanskje ikke tilfeldig at det gikk 20 år til neste gang Liverpool lot en spillere ta turen over Stanley Park (Kevin Sheedy, 1982).

JORDON IBE – Den mer stillferdige, men ikke ulike spillertypen, skulle Jordon Ibe ta over for Raheem Sterling hos Liverpool. Fysisk sterkere, men ikke helt med det samme rykket og teknikken som Sterling. Han spilte de fleste kampene i 2015-16, men Jürgen Klopp valgte å selge ham med Sadio Mané på vei inn og til et Bournemouth var villig til å legge £15M på bordet. Unggutten har slitt med å etablere seg i startoppstillingen på sørkysten og så langt virker det som et meget bra salg av LFC.

JORDAN ROSSITER – En «ny Steven Gerrard». Det har vært noen av dem på akademiet, og som aldri har kommet i nærheten av Stevie G, men scouseren Rossiter var en det var stilt store forhåpninger til. Ikke minst etter at han scoret i debuten mot Middlesbrough i ligacupen, i kampen hvor «alle» i tillegg scoret i straffespark-konkurransen. Skader, for øvrig noe Gerrard selv ikke var ukjent med som ung spiller, har påvirket utviklingen til energiske Jordan. Da kapteinen på juniorlaget avsluttet sin kontrakt i mai 2016 valgte han å følge tidligere akademidirektør i LFC, Frank McParland, til Rangers. Liverpool fikk beskjedne £250.000 i kompensasjon. I Glasgow har skadeplagene fortsatt for Jordan Rossister, som knapt har vært på banen denne sesongen.

REG BLORE – I likhet med Johnny Morrissey debuterte Blore rett før Shankly kom til Anfield. Det ble imidlertid den eneste kampen angriperen spilte, da han var en av dem som forsvant ut i den opprenskingen av spillerstallen som skotten hadde sommeren 1960.

PHIL CHARNOCK – Var en overraskende innbytter mot Apollon Limassol fra Kypros høsten 1992, da en presset Graeme Souness søkte etter nye løsninger. Lokale Charnock startet så i ligacupkampen mot Chesterfield, men etter 0-2 til pause ble venstrevingen byttet ut til fordel for Istvan Kozma som så presterte sin beste omgang i helrødt. Etter ytterligere et par kamper på benken stod Phil Charnock igjen med at han hadde vært tidenes yngste debutant for Liverpool i Europa. Etter noen bra år i Crewe gikk karrieren snart nedover og Charnock aksepterte etter hvert et tilbud fra Ashley Neal, sønnen til Phil Neal, om å arbeide for ham som sjåførlærer. De siste årene har han også vært trener på deltid på akademiet til LFC.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]