Statistikk før avsparkMøter et gjerrig bunnlag

Ingen lag på nedre halvdel har sluppet inn færre mål enn Middlesbrough denne sesongen.

21. mai 2017 kl 09.50 Marius Rabben

Før sesongens siste ligakamp ligger mye i potten for Liverpool, som med seier vil sikre en etterlengtet topp-fire-plassering. På motsatt halvdel ønsker Championship-klare Middlesbrough å ødelegge festen.

Mens timene til avspark klokka 16 telles ned med nerver, varmer vi opp med tall og statistikk.

Dette er første gang klubbene møtes på Anfield i ligaen siden Steven Gerrard sikret 2–1 på overtid i august 2008, etter at Jamie Carragher (!) hadde utliknet.

Lang straffekonk

For nesten tre år siden bemerket Riverside-laget seg imidlertid foran The Kop da de holdt vertene til straffekonkurranse i ligacupens fjerde runde.

I sin debut var det Jordan Rossiter som ga Liverpool ledelsen etter ti minutter, før Boro ordnet ekstraomganger med scoring etter en drøy time. Suso, med sitt eneste mål for førstelaget, sendte de røde foran igjen med elleve minutter igjen, men i det 120. minutt utliknet gjestene på straffe.

Det som fulgte, var ligacuphistorien lengste straffekonkurranse. Totalt endte 30 forsøk med 14–13 til Liverpool.

Tidligere denne sesongen fikk merseysiderne det langt mer komfortabelt. Ti dager før jul ble Middlesbrough utklasset hjemme på Riverside, der Adam Lallana (2) og Divock Origi sørget for 3–0.

Seieren var faktisk Liverpools første på Riverside siden John Arne Riise ble matchvinner der i mars 2002.

Klart overtak

I Premier League har de helrøde vunnet 14 av 29 kamper mot Boro, og 10 av 14 hjemme på Anfield. Middlesbrough har ikke slått Liverpool borte i Premier League. Sist dagens gjester vant foran The Kop, var i mars 1976.

Hjemme og borte har Liverpool kun tapt én av de ti siste møtene innbyrdes. Det var da Boro, med Brad Jones og Stewart Downing på laget, nettet i begge omganger og vant 2–0 på Riverside i februar 2009.

Scorer de røde to ganger i dag, når de 44 mål på hjemmebane i Premier League denne sesongen. Kun én gang på de 18 siste sesongene har laget klart så mange.

Ingen Liverpool-spillere har flere minutter i ligaen enn Nathaniel Clyne denne sesongen. Høyrebacken har vært på banen i 3234 minutter i løpet av de 37 første rundene.

Uten baklengs i tre kamper

En seier i dag vil være Jürgen Klopp sin 50. som rød manager. Dette er hans 99. kamp.

Det ble ikke seier i forrige kamp på Anfield, men Liverpool har muligheten til å holde nullen hjemme for andre gang på rad, noe som vil være første gang i ligaen siden desember 2014.

For første gang siden de tre første kampene av forrige sesong har Liverpool nå holdt nullen i tre strake ligakamper.

Mannskapets målforskjell på +33 denne sesongen er nesten dobbelt så høyt som begge de siste sesongene til sammen (+17).

Før siste runde er Liverpool to mål unna å tangere 77 scoringer fra 2008–2009, og det er ellers bare sesongen med 101 ligamål i 2013–2014 hvor laget har flere i Premier League-historien.

Fem Boro-seire

Middlesbrough – på 19. plass – kommer ferdig nedrykket til Anfield, og har kun æren å spille for. De har vunnet fem ligakamper denne sesongen, og tapt 19 av 37.

Kun Manchester United (15) har flere uavgjortresultater enn Boro (13) denne sesongen. Til sammenlikning er også Liverpool i «toppsjiktet» med ti uavgjort, kun slått av de to nevnte pluss Stoke.

Ingen har færre mål enn Middlesbrough i Premier League denne sesongen. 27 fulltreffere vil si et snitt på 0,73 per kamp. Liverpool, med 75, står med drøyt to mål i gjennomsnitt.

Da lagene møttes i desember, var Boros manager Aitor Karanka. Med 22 poeng på 27 kamper ble han sparket i mars, og Steve Agnew tok over som midlertidig sjef. Agnew har siden sett laget plukke bare 6 av 30 mulige poeng.

Én seier siden jul

51-åringen har ett besøk til Anfield som spiller, tilbake i august 1996, og da sikret han og Sunderland ett poeng med 0–0. Han har også møtt de røde som Barnsley- og Leicester-spiller.

Ben Gibson har, som den eneste i Boro-stallen, spilt samfulle minutter av Premier League-sesongen hittil.

Middlesbrough har én seier siden jul. Den kom da Marten de Roon ble matchvinner mot Sunderland på Riverside forrige måned.

Den eneste borteseieren deres denne sesongen kom også mot Sunderland på jumboplassen. Christian Stuani sørget for den med begge målene i 2–1-seieren.

Boro har sluppet inn elleve mål på sine tre siste bortekamper – fire i både Hull og Bournemouth, og tre mot Chelsea. De har gått målløse av banen i 11 av 18 bortekamper så langt denne sesongen.

Samtidig har laget sluppet inn færrest mål (50) av dem på nedre halvdel.

Fem spillere fra laget som tapte på straffer på Anfield i 2014 er fortsatt i klubben, inkludert Patrick Bamford som scoret ett av de to målene.

Dagens dommer er Martin Atkinson, som var i aksjon da Middlesbrough sist vant borte i ligaen – i august.

Kilde: Ged Rea (liverpoolfc.com), lfchistory.net, premierleague.com