Slik blir Liverpool seedet i eventuell CL playoff

Denne helgen var positiv med tanke på en mulig seeding for Liverpool hvis det blir kvalifisering til Champions League.

8. mai 2017 kl 14.42 Torbjørn Flatin

Det er vel dokumentert at klubben som ender som nr. 4 i Premier League må gjennom en playoff, en borte og en hjemmekamp, for å komme til gruppespillet i Champions League. Med tap i denne kvalifiseringen blir det gruppespill i Europa League.

Hvis vi forutsetter at Liverpool ender som nr. 4, som en kan hevde har stor sannsynlighet for øyeblikket, er dette aktuelle motstandere:

I 3.kvalifiseringsrunde vil ti lag utgjøre fem kamper, og hvor de fem vinnerne vil spille i 4.kvalifiseringsrunde hvor Liverpool eventuelt kommer med.

Det er åpen trekning i 4. kvalifiseringsrunde, det vil si at seedet lag ikke automatisk får bortekamp først.

Borussia Dortmund ikke aktuelt?

Hvis, og det er en del hvis her, de nåværende plasseringene også gjelder etter at ligaene (de fleste) er ferdige om to-tre uker, vil Liverpool være laget med 5. høyest ranking (34), og altså garantert innenfor de fem lagene som blir seedet.

Et «problem» kan bli i Russland hvor CSKA Moskva ligger et poeng foran Zenit og begge har tre kamper igjen å spille. Laget fra St Petersburg tapte i går. CSKA er lavere rangert enn Liverpool ut fra de siste fem sesongene i Europa som UEFA bygger sin ranking på, mens Zenit er høyere.

Borussia Dortmund vant i helgen mot Hoffenheim, og passerte dem på tabellen. Det var gunstig for Liverpool, men bildet kan forandre seg igjen med to kamper igjen i Bundesliga.

Utover det kan lite gå «galt», mens det er noen scenarioer som kan hjelpe de røde.

Ajax er et av lagene med bedre ranking og krøp i helgen helt opp i ryggen på Feyenoord (som har lavere ranking enn Liverpool). Sistnevnte med Dirk Kuyt i spissen vil likevel være favoritter til å holde unna med et poengs forsprang når de møter Heracles hjemme i siste kamp. Ajax har imidlertid også en mulighet til å vinne Europa League (leder 4-1 mot Lyon i semifinalen) og vil i så fall komme med i Champions League den veien.

Roma vant borte mot Milan i Serie A i går, og ligger fortsatt et poeng foran Napoli. Liverpool vil håpe at slutt-tabellen viser det motsatte da de røde er høyere ranket enn Roma men ikke Napoli.

Oppsummering:

Av de lagene som kommer inn i 4.kvalifiseringsrunde er Sevilla høyere ranket enn Liverpool, og det vil gjelde uansett hvilket lag fra Spania som kan ta 4.plassen i La Liga. Napoli er også høyere ranket, mens Hoffenheim og Sporting er lavere på oversikten til UEFA.

Blant de som skal spille 3.kvalifiseringsrunde er Ajax og Dinamo Kiev høyere ranket, og sistnevnte er endelig da ligaen i Ukraina er avsluttet. Det er også en fare med at et lag som Zenit kommer med i kvalifisering.

Pr. i dag ligger imidlertid Liverpool an til å bli seedet i en kvalifisering.

Pr. i dag ligger imidlertid Liverpool an til å bli seedet i en kvalifisering.

Det eneste laget som pr. i dag garantert vil være seedet i playoff er Sevilla, eventuelt Atletico Madrid eller Villarreal som i teorien også kan bli nr. 4. Hvis vi sier at det står seg med at Napoli skal spille kvalik fra Italia og Borussia Dortmund går direkte til gruppespill fra Bundesliga, kan det være maksimum to fra 3.kvalifiseringsrunde som har bedre rankingpoeng enn Liverpool for at de røde fra Anfield skal bli seedet.

Ajax, Dinamo Kiev og Zenit er de tre mulige lagene i 3.runde som er høyere på «tabellen» til UEFA. Ajax og Zenit kan av forskjellig nevnte årsaker ikke havne der, mens de aktuelle lagene uansett må gjennom et rundespill for å komme til playoff.

Da vi sist summerte opp, vurderte vi mulighetene til Liverpool angående seeding i eventuelle kvalifiseringskamper som ganske 50/50. I og med at Borussia Dortmund nå ligger an til å unngå kvalik synes sjansene rimelig gode for at de røde kan bli seedet dersom mannskapet til Jürgen Klopp må spille kvalifiseringskamper 15/16. august og 22/23. august.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]