Første møte med Barça på ni år

Lørdag kveld, med åtte dager igjen til sin Premier League-åpning, spiller Liverpool mot Barcelona på Wembley.

5. aug 2016 kl 13.06 Marius Rabben

Den spanske storklubben har profiler som Luis Suárez og Lionel Messi i troppen når de skal ut i sin tredje oppkjøringskamp for sommeren.

Laget varmet opp med å slå regjerende ligamester Leicester 4–2 i Stockholm onsdag kveld, hvor Suárez havnet i målprotokollen med Munir El Haddadi (2) og Rafa Mújica.

– Blir flott for fansen

I den første kampen etter sommerferien beseiret de Brendan Rodgers’ nye klubb, Celtic, i Dublin sist lørdag. Arda Turan, et selvmål og Munir ordnet 3–1 foran nesten 50 000 på Aviva Stadium.

Nå venter de helrøde fra Merseyside, som har vunnet fem av sine sju kamper i sommer.

– Det blir et veldig flott øyeblikk for supporterne, sier Suárez før sitt første møte med gamleklubben.

Sist lagene sto på hver sin halvdel, handlet det om avansement i Champions League i 2007. Barcelona slo de røde 1–0 på Anfield, men Liverpool gikk likevel videre etter å ha fått med seg 2–1 fra bortekampen i forkant.

John Arne Riise ble matchvinner på mektige Camp Nou, selv etter at vertene tok ledelsen ved Deco før pause. Craig Bellamy utliknet på tampen av første omgang, før Riise hamret sin seiersmålet – med høyrefoten – omtrent et kvarter før slutt.

MATCHVINNER:
MATCHVINNER:  Riise og Xabi Alonso jubler for scoringen som senket Barcelona på bortebane i Champions League i 2007.

Slo Barça i semifinalen – to ganger

I begynnelsen av 2000-tallet møttes Liverpool og Barça først i UEFA-cupen, så i Champions League.

På veien mot UEFA-cup-triumfen i Dortmund i 2001 ble Barcelona utslått i semifinalen. Gary McAllister scoret det eneste målet i løpet av 180 minutter da han traff blink fra straffemerket like før pause i hjemmekampen. Etter 0–0 borte var de røde i finalen.

Sesongen etter endte det også målløst mellom lagene på Camp Nou, da i Champions League-gruppespillet, men Barcelona viste muskler og vant på Anfield. Selv om Michael Owen ga Liverpool ledelsen, svarte Patrick Kluivert, Fabio Rochemback og Marc Overmars med 3–1 til katalanerne.

Tidligere må man tilbake til 1976 for å finne det forrige tellende møtet mellom storklubbene.

I likhet med finaleveien i 2001 slo Liverpool ut Barcelona i semifinalen i UEFA-cupen. John Toshack ble matchvinner med 1–0 på Camp Nou, før Phil Thompson og Carlos Rexach sørget for 1–1 i returen i England. De røde gikk som kjent hen og vant hele turneringen.

SLO BARCELONA:
SLO BARCELONA:  Her jubler Kevin Keegan foran The Kop etter Thompsons avgjørende scoring i returkampen mot Barcelona på Anfield i 1976.

Året etter spilte lagene mot hverandre i en vennskapskamp i Amsterdam. David Johnson scoret oppgjøret eneste mål for de røde.

Ikke vunnet på Wembley siden 2012

Denne helga får Jürgen Klopp og spillerne har god prøve før ligastarten mot Arsenal åtte dager senere. Det ventes at han stiller med et toppet mannskap, og at øvrige spiller treningskampen mot Mainz søndag.

Kampen mot Wembley lørdag har avspark klokka 18.15 norsk tid og vises på MAX. Liverpool.no følger som vanlig kampen direkte.

Sist de helrøde besøkte nasjonalarenaen i hovedstaden, kunne Manchester City juble for ligacupen etter å ha vært for sterke i straffekonkurransen. Faktisk har det vært lite Liverpool-fansen har smilt for etter de siste kampene på Wembley.

I FA-cupsemifinalen der i april i fjor ble laget slått ut av Aston Villa, mens Chelsea vant finalen i samme turnering i 2012.

Tidligere det året var sist Liverpool vant i landets største arena, da Cardiff ble beseiret på straffer i ligacupen. Barcelona slo Manchester United i Champions League-finalen i 2011 sist de besøkte Wembley.

– Som spiller er den en drøm å spille foran 90 000 tilskuere. Liverpools supportere er noen av de beste i verden, forteller Suárez foran oppgjøret.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]