«Hjernen» Zeljko Buvac:Assistenten til Klopp

Paul Joyce i The Times ser nærmere på den fortrolige og mangeårige assistenten til Liverpools manager.

2. des 2016 kl 09.42 Torbjørn Flatin

«Lojalitet, tillit og respekt», siden de spilte sammen i Mainz har Jürgen Klopp og Zeljko Buvac vært nært knyttet til hverandre. Sammen med spesielt Peter Krawietz danner det et team, hvor Buvac og Krawietz er blitt omtalt som «hjernen» og «øynene».

Etter en samtale med Colin Bell, som arbeidet under Klopp i Mainz og ikke er den tidligere midtbanespilleren til Manchester City, skriver respekterte Paul Joyce om 55-årige Buvac.

Nye ideer

Født i Bosnia i tidligere Jugoslavia er Zeljko Buvac en person som helst holder seg unna rampelyset. Slik sett passet det nok best etter en avtale med kameraten Jürgen Klopp, om at den som først fikk jobb som hovedtrener/manager i en større klubb skulle ta kompisen med seg, at det var Klopp som ble sjefen og Buvac som ble hans betrodde assistent.

«Det var utenkelig at de skulle gjøre noe uten å være sammen», forteller Colin Bell.

«Zeljko leser spillet veldig bra, han har noen ypperlige ideer om fotball og er alltid på utkikk etter å finne nye måter å trene og spille på.»

«Da Mainz startet med å spille 4-3-3 var det annerledes enn hvordan det ble gjort i Nederland, hvor du hadde en spiss og to vinger. Zeljko ønsket at spillerne skulle være bevegelige, bytte plasser, komme innover i banen. Du kan se tegn på dette i Liverpool nå.»

«Presse og omringe motstandere, jakte på ballen – alt det startet i Mainz. Det er en av tingene Zeljko er veldig opptatt av og han har lagd spesielle treningsøvelser for det.»

Blir lyttet til

Klopp skal ha insistert at før han skrev under en ny og langvarig kontrakt med Liverpool FC, så måtte det først sørges for at Buvac og Krawietz fikk sine avtaler. Det er en del at et team.

«Det er ikke lett å komme med noen historier om Zeljko da han holder seg mye for seg selv, men når han først sier noe betyr det at du lytter nøye etter som en spiller da du vet det er verdt å lytte til», fortsetter Bell.

På søndag vil de igjen sitte ved siden av hverandre, Klopp, Buvac og Krawietz, etter først å ha gjort en tradisjonell omfavnelse med et «lykke til».

Har du innspill til journalisten?
[email protected]