Leverer stabile prestasjoner uke etter uke

Nathaniel Clyne er et av de første navnene Jürgen Klopp setter ned på blokka når han skal plukke ut sin startellever.

23. des 2016 kl 08.57 Einar Kvande

Clyne spilte sin 50. ligakamp for Liverpool i 1-0 seieren over Everton mandag kveld. Det markerte han med å sørge for at Aaron Lennon var nærmest usynlig hele matchen. De 12,5 millioner pund som Liverpool betalte Southampton for Glen Johnsons erstatter sommeren 2015 synes i dag å være svært vel anvendte penger.

– Jeg går bare ut på banen og forsøker å gjøre jobben min så godt som mulig. Jeg prøver å gjøre det manageren ber meg om, og det lagkameratene mine forventer av meg, siteres Clyne av Liverpool Echo.

– Dersom du er med fremover i et angrep, og du får en kontring mot deg er det langt tilbake igjen. Da må du komme deg opp på sykkelen, for er du ikke på plass kan motstanderen utnytte det. Mange av lagene i Premier League kontrer raskt.

Krevende rolle

Clyne mener at jobben som sideback er en av de mest krevende rollene i moderne fotball, da det slett ikke bare handler om den defensive biten.

– Opp gjennom årene har angrepssiden av rollen blitt mer og mer viktig, fordi mange vinger liker å holde seg ute ved linja før de skjærer inn i banen. Det betyr at du må holde bredden og være spillbar, spesielt når laget ditt angriper med høyt tempo.

25-åringen ser opptak av sine motstandere for å vite eksakt hvilke utfordringer han står overfor.

– Du må undersøke hvilken type spiller du møter. Du ønsker å se hva de gjør, hvilken fot de foretrekker å bruke, og om de pleier å skjære inn eller liker best å gå til dødlinja. Du må vite om de liker å utfordre backen eller foretrekker å slå innleggene tidlig. Alt dette må du ta med i betraktningen når du forbereder deg til kamp. Det kan bare være en fordel at du sitter på slik informasjon.

Har gitt råd til Alexander-Arnold

Clyne har startet samtlige av Liverpools 17 ligakamper denne sesongen. De to eneste kampene han ikke har spilt er faktisk ligacupkampene mot Tottenham og Leeds, da unge Trent Alexander-Arnold fikk prøve seg på høyrebacken.

– Trent er veldig dyktig. Han er god både til å forsvare seg og til å bli med fremover, sier Clyne om sin unge forsvarskollega.

– Han viste hvilken trussel han kan utgjøre da han la pasningen til Divocks mål med et godt innlegg. Han slår også gode frispark.

17 KAMPER
17 KAMPER  Nathaniel Clyne har startet samtlige ligakamper så langt denne sesongen.

– Jeg har fortalt ham at han må nyte kampene han spiller. Alle de unge spillerne som får sjansen må bare spille sitt normale spill. Det var det som gjorde at de fikk sjansen, så det er viktig. Med det talentet de besitter har de ingenting å frykte.

– Det er kanskje naturlig å være nervøs foran kampene, for dette er så nytt for dem. Men så snart de kommer ut på banen er jeg sikker på at adrenalinet vil fikse resten, og få dem til å prestere. Da handler det om å vise kvalitetene de besitter, og det har de gjort. De har fått god støtte fra publikum også, og spesielt Trent takket være at han er en lokal link til supporterne.

Tålmodighet er viktig

Clyne har nå begynt å fokusere på Stoke-kampen. The Potters har ikke vunnet en ligakamp på Anfield siden 1959. På 31 kamper har de bare fått med seg fire poeng. Mark Hughes sitt mannskap vant imidlertid 1-0 på Anfield i semifinalen i ligacupen i januar. Siden den kampen er Liverpool ubeseiret i 22 kamper på Anfield. Stoke har imidlertid bare sluppet inn fem mål på sine fem siste bortekamper.

– Mange lag kommer til Anfield for å ligge dypt og satse på kontringer. Det kan gjøre det mer vanskelig, da det gir oss mindre rom når vi angriper. Det er noe vi har jobbet med på trening. Vi vet vi må skape sjanser, og vi vet vi kan ta vare på dem, sier Clyne.

– Det gjelder å ikke bli frustrert. Det er flott å score tre, fire eller fem mål i hver kamp, men det er ikke alltid mulig, og det innser vi. Det vil være kamper hvor vi ikke scorer i første omgang, eller hvor det vil være 0-0 etter en times spill. Da vil det fortsatt være masse tid igjen, så det er ingen grunn til å bli engstelig. Sunderland-kampen var et godt eksempel. Vi fortsatte å spille vårt eget spill, og fikk det første målet som fikk oss på rett spor.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]