Lucas Leiva om omstillingen til å spille midtstopper

Lucas Leiva er stort sett blitt brukt som midtstopper av Jürgen Klopp denne sesongen, og føler seg nå trygg i rollen.

10. des 2016 kl 14.58 Einar Kvande

Lucas Leiva nærmer seg 10 års tjeneste i Liverpool etter overgangen fra Gremio, og har spilt 324 kamper for Anfield-klubben under fem forskjellige managere. De fleste av disse på midtbanen. Men i høst er brasilianeren blitt omskolert til midtstopper av Jürgen Klopp.

– Det har vært en fantastisk reise, sier Lucas til Liverpool Echo om tiden sin på Merseyside.

– Og en veldig hard reise, vil jeg si. Men jeg er stolt over det jeg har oppnådd, og jeg har fortsatt mye mer jeg skal oppnå her.

For det eneste trofeet som Lucas har å vise til er ligacupen i 2012. 29-åringen håper å rette på det denne sesongen.

– En reise i løpet av ti år vil ha sine opp- og nedturer. Det har vært både lykkelige og triste stunder.

– Jeg hadde likt å vinne flere trofeer, men du må bare gjøre nye forsøk og kjempe videre. Forhåpentligvis vinner jeg flere trofeer, og alt blir bra.

– Jeg vet fansen og alle i klubben respekterer meg, og det er noe du også strever for å oppnå.

Snart ett år siden første midtstopperjobb

Omstillingen fra midtbanespiller til midtstopper i løpet av det siste året synes hovedpersonen selv har gått ganske bra. Første gangen han spilte der var da Martin Skrtel ble skadet mot Watford i desember i fjor. Han startet også ligacupfinalen mot Manchester City på Wembley sentralt i forsvarsrekka.

Denne sesongen har han stort sett bare spilt midtstopper.

– For å være helt ærlig, så hadde jeg aldri tenkt tanken på å spille midtstopper før manageren foreslo det. Manageren har stor tillit til meg. Han mener jeg har kvalitetene som behøves for å spille der. Jeg føler meg mer komfortabel i posisjonen for hver kamp som går. Det føles mer og mer naturlig for meg.

– Jeg vil si at det nå kanskje er den beste posisjonen jeg kan spille i for Liverpool. I løpet av mine siste 20-25 kamper for klubben har kanskje 18-19 vært som midtstopper.

– Jeg føler meg veldig trygg i rollen nå. Og dersom manageren behøver noen til å spille på midtbanen, vet han at han kan bruke meg der også.

– Det er egentlig ikke så stor forskjell. Med den måten Jürgen ønsker at vi skal spille på, må den defensive midtbanespilleren gjøre mye mer defensivt arbeid, så jeg var vant med stopperoppgavene også fra rollen som defensiv midtbanespiller.

– Det å spille midtstopper er ganske så likt som å spille defensiv midtbane. Du løper kanskje ikke like mye som når du spiller på midtbanen, men du må være veldig fokusert. Du må være i stand til å lese spillet. Jeg forsøker å forbedre meg for hver kamp jeg spiller, og spille bra.

Bare fire "ikke briter" med flere kamper for Liverpool

Det er blitt 229 Premier League-kamper på Lucas med årene. Av spillere som ikke kommer fra øyriket er det kun Sami Hyypiä, Pepe Reina, Martin Skrtel og John Arne Riise som har flere.

Denne sesongen er det bare blitt tre kamper fra start i Premier League, med Dejan Lovren og Joel Matip som fortrukket stopperpar, mens kaptein Jordan Henderson blir foretrukket i den defensive midtbanerollen.

– Jeg må forstå situasjonen for øyeblikket, jobbe hardt og være klar når mulighetene melder seg, konstaterer han.

– Jeg vet jeg fortsatt er en viktig spiller for denne gruppen. Selvsagt ønsker du å spille, men vi har ikke like mange kamper som i fjor. Dette må jeg bare forstå, men det er vanskelig å akseptere det. Dersom du tar lett på at du ikke spiller, vil du trolig ikke være klar når sjansen byr seg. Jeg tar aldri lett på at jeg ikke spiller. Den dagen jeg gjør det, bør jeg vurdere å gjøre noe annet.

– Jeg kjemper for en plass på laget, og manageren vet jeg kan gjøre en jobb.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]