– Nå er det på tide å slå Liverpool

Én ligaseier i Merseyside-derbyet på nesten ti år er på ingen måte akseptabelt, påpeker Everton-manager Ronald Koeman.

16. des 2016 kl 17.41 Marius Rabben

Det er drøyt seks år siden sist Everton gikk seirende av banen i en kamp mot Liverpool. Forsvarsspillerne Leighton Baines, Phil Jagielka og Séamus Coleman er de eneste fra det laget som fortsatt befinner seg i klubben.

– Det er ikke godt nok. Én seier på 19 forsøk. Nå er det på tide å slå dem, sier Ronald Koeman under sin pressekonferanse fredag.

Liverpool, på sin side, har riktignok ikke vunnet på Goodison Park siden oktober 2011, men står med ni seire og like mange uavgjort gjennom samme periode.

– Hver gang man ikke vinner, kommer man stadig nærmere den gangen man vinner – eller ikke. Man må akseptere at det er vanskelig, men vinn kampen og gjør supporterne fornøyde, forteller Koeman.

Vil vinne for fansen

Nederlenderen tok over som blå manager i sommer, etter tidligere å ha ledet blant andre Southampton, Valencia, Benfica og Ajax, og vært spiller og senere assistentmanager i Barcelona. Dette blir hans første smak på lokaloppgjøret på Merseyside.

Selv er 53-åringen godt kjent med følelsene som settes på prøve under slike oppgjør, og mener det kan bli avgjørende å holde det emosjonelle under sjakk.

– Disse kampene mellom Everton og Liverpool dreier seg alltid om derbymentaliteten og supporternes lidenskap. Vi vet det er viktig å vinne kampen for å gjøre supporterne fornøyde og stolte av laget, og det er veldig godt å få være en del av dette derbyet.

– Jeg har spilt i en rekke derbyer i Nederland, men det mest emosjonelle var trolig mellom Barcelona og Real Madrid, så jeg forstår dette. Av det jeg har hørt, er dette derbyet noe å virkelig glede seg til.

– Du trenger ikke ekstra motivasjon for å spille i slike kamper. Alle snakker om det. Hvis du spaserer gjennom Liverpool, snakker fansen allerede om kampen.

– Det gjør det enkelt for spillerne å motivere seg. Så da handler det om å huske det taktiske og kontrollere følelsene som alltid er en stor del av kampen. Man ønsker ikke å lage dumme frispark eller reaksjoner, og man vil beholde samtlige elleve på banen. Det er det viktigste.

– Kan Bournemouth slå dem, så kan vi

På tirsdag slo blåtrøyene Arsenal etter å ha ligget under, noe som var Evertons første seier siden tampen av oktober – med tre tap på fem forsøk.

Selv om avstanden på elleve poeng fra åttendeplass opp til Liverpool på andre er stor, gir de rødes poengtap de siste ukene troen på at hjemmefansen får noe å juble for mandag kveld.

– De er sterke, de gjør det bra, men de tapte mot Bournemouth og spilte uavgjort mot West Ham. Hvis Bournemouth kan slå Liverpool, så har vi også muligheten til å vinne kampen, sier manageren.

Koeman maner spillerne sine til å starte slik de avsluttet mot Arsenal.

– Selvfølgelig er ikke dette er normal kamp. Vi viste to forskjellige ansikter i oppgjøret på tirsdag, og alle vet hvilket av dem vi ønsker å vise fra start. Det er det vi trenger, fastslår han.

Uten kapteinen

Everton må imidlertid klare seg uten Yannick Bolasie, som er ute med en kneskade i lang tid fremover, og den suspenderte kapteinen Phil Jagielka. Gareth Barry returnerer etter å ha blitt hvilt tirsdag.

Det har ikke oppstått noen nye skader siden forrige kamp, bekrefter Koeman.

– Jeg forstår at jeg må ta noen avgjørelser. På midtbanen, i forsvar og på topp. Men jeg er fornøyd med at jeg har forskjellige alternativer, sier Everton-manageren.

– Jeg gleder meg til mandag kveld, og forhåpentlig blir det en ny positiv kveld for oss.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]