Slik var Liverpool-året

Finaler, snuoperasjoner, doping, rettferdighet for Hillsborough-ofrene, og åpning av ny tribune er blant stikkordene for 2016.

29. des 2016 kl 08.39 Arve Corneliussen

Januar

En av årets villeste kamper ble servert etter 23 dager. På Carrow Road var stillingen 0-1, 1-1, 2-1, 3-1, 3-2, 3-3, før den ble 3-4 til Liverpool da 90 minutter var unnagjort.

Inntil Sébastien Bassong utlignet for Norwich med et presist skudd fra 20 meter i det 92. minutt.

Inntil Adam Lallana snudde kampen for fjerde gang da klokken viste 94.17.

Den elleville målfeiringen medførte også at Jurgen Klopp måtte legge til et nytt brillepar på januar-handlelisten, som allerede inneholdt Marko Grujic og Steven Caulker.

– De var helt ødelagt. På bildet har jeg dem i hånda. Det var Christian Benteke som gjorde det. Så ikke drep brillene mine, da blir du solgt, sa en spøkefull Jurgen Klopp til Liverpool Echo denne romjulen.

BRILLE KNUST:
BRILLE KNUST:  Klopps elleville feiring etter Lallanas mål, betød at han måtte til optikeren i etterkant.

– Så langt elsker jeg denne cupen, sa Klopp da Liverpool avanserte til ligacupfinalen.

Her kan du lese om Liverpools vei til finalen, som blant annet inneholdt to strafferedninger av Simon Mignolet i straffesparkkonkurransen mot Stoke i semifinalen.

FINSTAS:
FINSTAS:  Ligacupfinalen var første gang vi fikk se Jurgen Klopp i dress som Liverpool-manager.

Februar

I februar spilte Liverpool fire cupkamper. De tapte omkampen i FA-cupen mot West Ham, og avanserte i Europa League mot Augsburg.

Dessverre ble det tap i ligacupfinalen mot Manchester City. Willy Caballero reddet tre av fire straffespark i straffesparkkonkurransen, og sørget med det for at Jurgen Klopp tapte sin første finale som Liverpool-manager.

Årets største seier kom borte mot Aston Villa, hvor Liverpool vant 0-6. Storseieren gjorde også at Liverpool endelig fikk positiv målforskjell i ligaen.

Liverpool bekreftet gratisovergangen til Joel Matip, som ankom 1. juli.

Mars

Bare tre dager etter ligacupfinalen fikk Liverpool deres revansje – Manchester City ble banket 3-0 på Anfield.

Deretter kom Manchester United på besøk i anledning åttendedelsfinalen i Europa League, og ble slått 2-0. I returoppgjøret utlignet Coutinho til 1-1 med en frekk chip i David De Geas nærmeste hjørne.

April

Etterlatte i retten brøt ut i applaus, gråt og kastet seg rundt halsen på hverandre da de endelig fikk svarene de har ventet på i 27 år. Juryen mente supporterne ikke var ansvarlig for det som skjedde.

MARKERING:
MARKERING:  Slik markerte de rettferdigheten ved rådhuset i Liverpool.

Det så bekmørkt ut da Marco Reus satte inn Borussia Dortmunds tredje bortemål på Anfield, og ga tyskerne ledelsen 2-4 sammenlagt.

Men – som mot Norwich viste Liverpool at de hadde et comeback i seg. Coutinho scoret det første målet i snuoperasjonen, før Mamadou Sakho og Dejan Lovren tok ansvar.

Nylig fortalte Jurgen Klopp til Liverpool Echo om en telefonsamtale han hadde med Dortmunds direktør, Hans-Joachim Watzke, i julen.

– Jeg må fly til Liverpool, se en kamp og gjenoppleve den atmosfæren igjen. Men jeg trengte et par måneder for å komme meg over kampen. Det var den tyngste kvelden på lenge, sa Watzke til Klopp.

En uke senere dominerte Liverpool fullstendig i derbyet mot Everton. Kampen endte imidlertid dårlig for Divock Origi, som måtte ut på båre etter Ramiro Funes Moris takling.

I april begynte også starten på slutten for Mamadou Sakhos Liverpool-karrière. Han avla en positiv dopingprøve etter Europa League-kampen mot Manchester United, og ble suspendert i slutten av april.

Dermed mistet han både Europa League-finalen og EM på hjemmebane for Frankrike.

Mai

En skuffende måned – tap i Europa League-finalen, og åttendeplass i Premier League.

Finalen startet bra da Daniel Sturridge skrudde ballen på utsøkt vis med utsiden av foten. Andre omgang gikk langt verre, og Sevilla dro i land deres tredje Europa League-trofé på rad.

I slutten av måneden hentet Liverpool Loris Karius fra Mainz.

HENTET:
HENTET:  Den tyske keeperen kostet Liverpool omlag £5M.
TOPPSCORER:
TOPPSCORER:   Med åtte mål på 17 ligakamper er Sadio Mané Liverpools toppscorer. Foto: Andrew Powell/Getty Images

Juni

Måneden med ville overgangsspekulasjoner, der Liverpool endte opp med å hente Sadio Mané.

– Jeg viste at Liverpool var interessert i meg, jeg hadde noen andre muligheter men for meg er dette den riktige klubben, den riktige manageren og det riktige tidspunktet å gjøre en endring på, sa han da.

Blant annet stilte Piotr Zielinski opp i Liverpool-drakt på polsk TV, men endte til slutt opp i Napoli. Leicester avslo et bud på syv millioner pund på Ben Chilwell.

Juli

En måned der Mamadou Sakho stod i fokus. Først ble han frikjent for dopinganklagene, og så ble han sendt hjem fra treningsleiren i USA.

José Enrique, Kolo Touré, Jordan Rossiter, Joao Carlos Teixeira, Jerome Sinclair, Martin Skrtel, Joe Allen, Sergi Canos og Jordon Ibe forlot alle Liverpool i juli.

Joel Matip og Loris Karius ankom klubben, samtidig som Ragnar Klavan og Alex Manninger ble hentet.

Julis største overgang ble Georginio Wijnaldum. Han ble hentet for 23 millioner pund fra Nwecastle.

SISTE:
SISTE:  Wijnaldum ble sommerens siste signering for Jurgen Klopp. Foto: Liverpool FC

I starten av måneden bekreftet James Pearce i Liverpool Echo at Liverpool var ute av kampen om Mario Götze. Tyskeren hadde blitt linket siden januar, og etter mye om og men signerte han for Borussia Dortmund.

August

Etter enda en lang overgangssaga ble Christian Benteke solgt for 27 millioner pund, pluss klausuler. Mari Balotelli ble solgt til Nice, og Luis Alberto dro til fordel for Lazio.

Sesongåpningen på Emirates kunne nesten ikke vært bedre – strafferedning av Mignolet, frisparkmål av Coutinho, og raid av Sadio Mané. Alle høydepunktene kan du se her.

FEIL:
FEIL:  – Jeg gjorde en stor feil ved målfeiringen. Det vil skje én eller to ganger i livet mitt, forhåpentlig, men ikke så tidlig i en kamp fordi det ga feil signal til oss alle, sa Jurgen Klopp etter kampen.

Liverpool kom imidlertid brått ned på jorden igjen, da det ble 2-0-tap mot Burnley på Turf Moor. Med fattige fem poeng ble Coutinho Liverpools beste på vår spillerbørs.

September

Endelig var nye Main Stand på plass. I den anledning banket Liverpool Leicester 4-1. Målene fra kampen kan du se her.

KAPASITET:
KAPASITET:  Den nye tribunen gjorde at Anfields kapasitet økte til 54 000 tilskuere.

Til hjemmekampen mot Hull ble Loris Karius for første gang valgt fremfor Simon Mignolet i ligaen, etter han kom tilbake fra håndbruddet han fikk i sesongoppkjøringen.

Jurgen Klopp ble månedens manager i Premier League, og Jordan Hendersons drømmescoring mot Chelsea ble månedens mål.

COMEBACK:
COMEBACK:  Joe Gomez var endelig tilbake i trening i oktober, og har siden spilt flere kamper for U 23-laget.

Oktober

Endelig kom Joe Gomez tilbake i full trening, og ble applaudert inn på treningsfeltet av resten av spillergruppen. Danny Ings gjorde også comeback til stående applaus i ligacupen mot Tottenham.

Gleden ble imidlertid kortvarig for Ings, som igjen ble langtidsskadet.

Liverpool avanserte mot Tottenham i ligacupen, og redaktør Torbjørn Flatin lanserte Liverpool som gullkandidat i Premier League.

November

Måneden der Michael Owens rekord ble brutt. Først fikk Ben Woodburn sin debut i ligaen mot Sunderland, før han ble matchvinner i ligacupen mot Leeds. Med det ble han tidenes yngste målscorer for Liverpool.

Coutinho forlot Sunderland-kampen på krykker, og mistet resten av 2016.

6-1-nedsablingen av Watford førte også Liverpool rett til topps på tabellen.

«De er en hensynsløs og nådeløs kraft som kjører over motstandere med en fortryllende angrepsfotball», skrev James Pearce etter kampen.

REKORD:
REKORD:  Ben Woodburn ble tidenes yngste målscorer for Liverpool da han scoret mot Leeds.

Desember

«Klopp kan feire engelsk jul med god samvittighet», skrev Torbjørn Flatin da han oppsummerte året.

Bournemouth-kollapsenog uavgjort hjemme mot West Ham gjorde at Liverpool mistet henget på Chelsea, men gikk likevel inn i julen på andreplass etter Mané ble overtidshelt i derbyet.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]