Spillerne er blitt mer bevisst på hva de spiser

Spesielt viser James Milner og Simon Mignolet stor interesse for arbeidet til ernæringsekspert Mona Nemmer.

27. des 2016 kl 11.40 Einar Kvande

Jürgen Klopp hentet i sommer inn ernæringsekspert Mona Nemmer som en del av sin stab. Hun sluttet seg til laget under treningsoppholdet i California, og har siden blitt en viktigere og viktigere brikke i Liverpool-maskineriet.

Jürgen Klopp sier til New York Times at spillerne merket forskjell i dietten med en gang Nemmer begynte å arbeide for klubben.

– Plutselig spiste de utrolig god mat. Mona gjorde et godt førsteinntrykk, og spillerne lytter derfor når hun sier noe, uttaler Klopp.

En viktig signering

Nemmer har vært seks måneder i sin nye jobb, og blir nå betraktet som en av de viktigste signeringene Klopp gjorde i sommer. Selv fremstår hun som en svært beskjeden dame.

– Alle avdelingene i klubben spiller en viktig rolle, både medisin, trening, psykologi og sportsvitenskap, sier Nemmer i et forsøk på å tone ned sin egen rolle.

Klopp sparer imidlertid ikke på rosen.

– Du finner ikke mange som henne. Hun er nesten som en mor for oss alle, sier Liverpool-manageren.

Milner og Mignolet flinkest i klassen

New York Times nevner James Milner og Simon Mignolet som de to spillerne som har vist mest interesse for den jobben Nemmer gjør som ernæringsekspert, og de to skal ha bombardert henne med spørsmål i et forsøk på å lære mest mulig om emnet.

– Hun forsøker på ingen måte å blende oss med vitenskapen sin, forsikrer Adam Lallana.

32 år gamle Nemmer hadde egentlig ingen planer om en karriere innen sport da hun studerte ernæringslære hjemme i Tyskland.

– Jeg lærte mye teori, men savnet å praktisere det jeg lærte. Så jeg begynte som kokkelærling, forteller hun.

Ved en tilfeldighet fikk hun sjansen til å jobbe med det tyske landslaget, som var ute etter en person som kunne fortelle spillerne hva de skulle spise, og som samtidig kunne tilberede maten.

– Jobben var egentlig ganske enkel til å begynne med. De ville ha meg med for å unngå matforgiftning i Nigeria. Men jeg ble dypere og dypere involvert i sport gjennom studier og konferanser, og tok etter hvert utdanning innen sportsernæring.

Hentet fra Bayern

Nemmer fikk etter hvert et navn i fotballkretser, og ble ansatt i Bayern München, hvor hun var i tre år før ferden gikk til Liverpool.

New York Times skriver at Nemmer og Jürgen Klopp fant tonen umiddelbart da de to møttes i hans gamle hjem i Dortmund. Liveprool benyttet sjansen til å kapre henne da Bayern var i omstilling fra Pep Guardiola til Carlo Ancelotti. Det som overbeviste Nemmer om å dra til Liverpool var ikke bare møtet med Klopp, men også støtten fra Liverpool seiere, Fenway Sports Group, representert ved John W Henry og Tom Werner.

– De har begge et strålende perspektiv på sporten. De er åpne for nye ideer. Sammen med Jürgen har de gitt ernæring en viktig og respektert plass i klubben, og de har gitt meg sjansen til å forsøke dette. Det er ikke så vanlig, sier Nemmer.

I Liverpool har Nemmer fått frie tøyler i sin jobb. Hun har fått omstrukturere matserveringen på Melwood og på Anfield. I kantinen på Melwood er kanskje ikke forandringen så merkbar. Der er det frisk fruktjuice, frokostblandinger og hennes berømte salatbar som står sentralt. Men i tillegg har hun sørget for at spillerne har tilgang til frisk fruktjuice i garderoben, og på Anfield er det nå et kjøkken i hjemmegarderoben hvor man kan tilberede måltider etter kampene. Den største forskjellen fra tidligere er imidlertid selve maten spillerne får servert.

– Vi forsøker så langt det er mulig å basere oss på sesongbasert og lokal mat. Vi har fokus på skikkelig kosthold, og at maten skal være så naturlig som mulig.

Kortreist og sunn mat

Nemmer reiser selv rundt på de britiske øyer sammen med sin egen stab av kokker for å finne de beste leverandørene. Det er fisk og vilt fra Skottland, vilt fra Norfolk, økologisk kjøtt fra Chester og så videre.

– Dyrevelferd er viktig for oss, understreker Nemmer.

Et av Nemmers første oppdrag i Liverpool var å reise til London for å finne det bakeriet som var riktig for klubben.

– Vi ønsker å ha så god oversikt som mulig. Vi forsøker å finne ut hva som er nyttig for oss.

Samtidig ønsker ikke Nemmer å forby spillerne å spise noe de liker.

– Selvsagt kan de få spise sjokeladepudding. Men vi kan lage den med rismelk eller mandelmelk i stedet for vanlig melk. I stedet for pulver benytter vi kakao av god kvalitet. Vi kan benytte sukkererstatning i stedet for vanlig sukker. Da får du et helt annet produkt.

Tilgjengelighet er viktig


Nemmer er opptatt av at maten skal være variert og lett tilgjengelig.

– Det er ikke noe poeng å fortelle spillerne at de skal spise epler, rosiner og hvete til frokost om de ikke kan finne dette, slår hun fast.

– Kantinen ser nå ut som et lite marked, legger hun til.

Spillerne kan velge og vrake i sunn mat. Og Nemmer er opptatt av å skreddersy en diett for hver enkelt spiller.

– Ingen av oss er like, så det virker fornuftig at vi ikke spiser det samme heller, sier Klopp.

Når Nemmer setter opp dietten til en spiller tar hun hensyn til en rekke faktorer og tester, som kroppsfett, fysikk, nasjonalitet, posisjon på banen og mye annet.

– Du trenger mer energi i noen posisjoner på banen enn i andre. Målvakter må ikke løpe så mye som midtbanespillere. Brasilianere har en annen frokostkultur enn engelskmenn. Alt blir brutt ned til ulike kulturer, ulik kroppsbygning, posisjoner på banen. Vi har spillere som fokuserer mer på protein, mens andre trenger ulike typer mineraler.

Tilpasser menyen

Nemmer skifter også ut menyene etter årstidene og antall kamper som skal spilles. Ernæringseksperten får Klopps treningsoppsett på forhånd, og får også siste nytt om spillerne fra klubbens leger, fysioterapeuter, fysiske trenere og psykologer. Skadede spillere får en annen type meny når de skal kjempe seg tilbake fra en skade, og spillere får også en annen type meny når de er ute av laget.

Nemmer reiser sammen med laget til kampene, for å sørge for at spillerhotellene følger hennes menyer, og hun sørger også for at hennes mat blir servert på bussen på vei til kamp. Enkelte spillere har til og med lært seg å lage maten til Nemmer selv, slik at de kan lage den hjemme.

– Vi har en vill drøm om å åpne vår egen butikk og skrive en kokebok, ler Klopp.

– Vi er ikke en gang halvveis ennå. Men vi er på riktig vei. Vi kan gjøre klubben til den beste på ernæring i verden. Jeg er ikke så stolt av så veldig mye, men jeg er veldig stolt av dette, legger han til.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]