Før kamp i motstanderleiren:– Svake uten Kompany

Manchester City-supportere mener laget har defensive svakheter, og at denne kampen må vinnes for å henge med i gullkampen.

30. des 2016 kl 11.00 Arve Corneliussen

– Svakhetene er det defensive spillet, selv om det har fungert litt bedre i det siste. Det er litt for mange forsvarsspillere som gjør for mange personlige feil, og fire backer på feil side av 30 år, sier sportsreporter i VG og Manchester City-blogger Knut Espen Svegaarden.

I ligaen er Bournemouth, Hull og West Bromwich de eneste lagene Manchester City har holdt nullen mot. Kaptein Vincent Kompany har bare spilt 114 minutter til sammen.

– De savner ikke bare stopperen Kompany – de savner lederen. Uten ham mister de både fart og samarbeid i forsvar. Otamendi ruser for mye, mener Svegaarden.

– I tillegg har de byttet keeper, som de ikke skulle gjort. Claudio Bravo er egentlig ganske god, men har ikke fått vist det hittil. Han er den laveste keeperen i ligaen. Det er ikke det samme for keepere i Premier League som i La Liga. Hvis Liverpool er lure, kjøper de Joe Hart og vinner ligaen.

Tregt forsvar

Forrige sesong scoret Liverpool sju mål i ligaen mot Manchester City. Fire på Etihad, og tre på Anfield.

– Jeg er spent på hvordan de takler det høye presset til Liverpool med mange raske spillere. Manchester City har ikke det raskeste forsvaret. I fjor var ligacupfinalen jevn, men kampen på Etihad var avslørende mot den type fotball, sier han.

I tråd med Pep Guardiolas inntog, er Manchester City ifølge Whoscored.com det laget med mest ballbesittelse i Premier League. 61 prosent er snittet totalt, og 60 på bortebane.

– Han har – litt overraskende – brukt tid på å skjønne engelsk fotball. Jeg visste han kom til å få problemer mot lag som slår mye langt. De antatt svakere lagene gjør det, noe han bare må akseptere og finne ut hvordan han skal håndtere.

I kampene mot «topp-seks-lagene» har de lyseblå slått Manchester United og Arsenal, og tapt mot Chelsea og Tottenham. Mot disse lagene har Manchester City 60 prosent ballbesittelse i snitt.

– Det skjedde noe i pausen i Arsenal-kampen. Arsenal la seg lavt, noe de ikke skulle ha gjort. Da fikk Guardiola til den angrepsmåten med fem mann som fulgte ball hele tiden. Mot topplagene har han prøvd å spille noenlunde likt som i andre kamper. Han vil ha ball, og prøver å spille de andre ut.

– De seks lagene i toppen er såpass jevne at du ikke skal kaste bort mange poeng i disse kampene. Hvis Chelsea vinner i morgen, er det muligens for langt opp for taperen i denne kampen til å vinne ligaen, mener Svegaarden.

Midtbanedirigenten tilbake

Ifølge The Telegraph aksepterte Pep Guardiola en beklagelse fra Yaya Touré i november, om at Tourés agent mente Guardiola ydmyket klienten da han utelot ham fra Champions League-troppen. Nå er han tilbake, og har startet de tre siste ligakampene.

– Heldigvis har han kommet inn igjen. Selv om han er stor, tung og treg, er det fortsatt ingen i Premier League som kan diktere tempoet og rytmen i spillet som Yaya Touré, sier Svegaarden.

Sportsreporteren mener Manchester Citys fremste styrke er offensive spillere som kan skape ting på egenhånd.

– Offensivt er de gode, selv om de ikke har scoret like mye i år som andre år. De Bruyne er utrolig skapende, og David Silva spiller aldri en dårlig kamp. Aguero er den jevneste, og fortsatt beste, spissen i Premier League.

Sistnevnte har sonet ferdig karantenen han fikk for en høy stempling på David Luiz.

– Aguero bruker ofte et par kamper på å komme i gang igjen etter han har vært ute. Likevel er det en psykisk fordel at spissen som scorer 20 mål hver sesong er tilbake, mener han.

Fernandinho tilbake

Fernandinho var tilbake i kampen mot Hull etter han ble utvist i samme kamp som Aguero. Det mener leder i Manchester Citys norske supporterklubb, Tor Sønsteby, er meget viktig.

– Han er vår beste spiller ved siden av Silva. Det betyr enormt mye å få ham tilbake på grunn av løpskapasiteten, sier Sønsteby.

Supporterlederen deler Svegaardens synspunkt om at Aguero ikke alltid er på sitt beste når han kommer tilbake etter et avbrekk. Han er heller ikke sikker på om argentineren bør starte.

– Vi er egentlig veldig gode uten ham. Dette kan gå mot meg, men særlig på Anfield tenker jeg at vi bør spille uten spiss. Slik Spania gjorde da de var gode. Han er jo Aguero og kan score ut av ingenting, men vi har sett mange ganger at han ikke har kommet frem til så mange sjanser, mener Sønsteby.

Han mener heller ikke at tidligere Liverpool-spiller Raheem Sterling bør starte.

– Vi støtter jo han, men han besitter ikke den kvaliteten at han kan heve seg over pipingen fra publikum. Jeg ville helt klart ha brukt Sané og Navas, som kan løpe gjennom og skape noe.

TØMMERHOGGER:
TØMMERHOGGER:  – Sterling har «tømmerhoggerteknikk» – ballen spretter ofte i øst og vest for ham, men når han går inn mot backen kan han være veldig god. Denne sesongen har han vært langt bedre enn den forrige, og vært en av de bedre spillerne jevnt over, sier Knut Espen Svegaarden.

Pessimistisk

Ifølge LFChistory.net har ikke Liverpool tapt for Manchester City på Anfield siden 2003. Det er også den eneste gangen de lyseblå har vunnet siden oppstarten av Premier League.

– Historien viser at vi ikke klarer å vinne på Anfield. Jeg har to resultater i hodet – 4-2 til Liverpool, eller 0-0. Enten blir det en åpen kamp med to lag som vil angripe, eller at det plutselig står dønn stille for begge lag, spår han.

– Chelsea har nok tre poeng i boks tidligere på dagen, og da må begge lag vinne for å henge med i gullkampen. Derfor ser jeg for meg en kamp der begge lag går for seier.

Sønsteby tror heller ikke at Claudio Bravo er den rette mannen til å stoppe Liverpools forsøk.

– Han har elendig rekkevidde, og er i tillegg usikker i feltarbeidet. Det blir tre-fire mål til Liverpool, og et par til oss.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]