Takker bestemoren for at han ble fotballspiller

Da Georginio Wijnaldums mor bestemte seg for å flytte til Amsterdam, ble det bestemoren Francina Mayland som tok seg av Gigi i oppveksten.

11. des 2016 kl 13.00 Einar Kvande

– Allerede som barn hadde jeg en god følelse når jeg var hos bestemor, forklarer Wijnaldum til Liverpool Echo.

– Da jeg var fem år gammel ønsket moren min å flytte fra Rotterdam til Amsterdam. Jeg ble boende hos min bestemor. Alle mine søskenbarn og tanter pleide å møtes der. Hver dag etter skolen gikk jeg til bestemor likevel, fordi min mor måtte jobbe, forteller midtbanespilleren.

– Det var helt normalt for meg å være hos bestemor, så når mor spurte om jeg ville være med på flyttelasset til Amsterdam, ba jeg om å få bli boende hos bestemor, for jeg ønsket ikke å forlate stedet hvor jeg var oppvokst.

– Mor var ikke spesielt fornøyd med den avgjørelsen til å begynne med, men jeg spurte bestemor, og hun sa det var greit dersom min mor var enig. Etter litt masing gikk mor med på det, så jeg ble boende hos bestemor fra jeg var fem år gammel til jeg var 18. Det var hun som tok meg med på fotballtrening og som fulgte meg til skolen. Hun passet på meg.

Spaserte i 45 minutter for å komme på trening

Francina fulgte Georginio på trening hos Sparta Rotterdam. Det var en lang gåtur i all slags vær. Det var bestemoren som overbeviste Gini om å slutte med turn og konsentrere seg om fotballen.

– Vi var ikke fattige, men heller ikke rike. Vi hadde ikke bil, så vi reiste med T-bane. Men av og til trente vi klokken sju om morgenen, og T-banen hadde ikke begynt å gå så tidlig, så vi måtte gå på trening. Hun gikk sammen med meg.

– Hun har vært en støttespiller for meg hele tiden. Selv om hun var gammel, var hun fortsatt i god form. Det var 45 minutter å gå til treningsanlegget til Sparta Rotterdam fra huset vårt, men hun fulgte meg på trening hver gang, selv om vinteren. Hun lot meg aldri gå alene. Hun var alltid ved min side, og støttet meg.

– Jeg elsket turn da jeg var liten, men bestemor var redd jeg skulle skade meg, brekke nakken eller noe slikt. Jeg pleide å gjøre saltoer i gata.

– Bestemor fulgte meg ikke på trening fordi jeg skulle bli proffspiller, men fordi hun ønsket å holde meg borte fra gata og forhindre at jeg havnet i et dårlig miljø. Hun ville sørge for at jeg fikk noe ut av livet. Hun sa alltid at jeg måtte prioritere skolen, og etter skolen kunne jeg spille fotball.

Wijnaldum debuterte for Feyenoord som 16-åring, i april 2007. Etter kampen ga han bort spillertrøyen sin til bestemoren.

– Den henger på en vegg i stuen hennes. Hun ber aldri om noe. Hun er bare glad for at jeg har lykkes.

– Bestemor forsøker å se alle kampene

I 2011 gikk Wijnaldum til PSV Eindhoven, hvor han vant ligaen, og deretter ble han kjøpt av Newcastle for 14,5 millioner pund i 2015. Liverpool la så 25 millioner pund på bordet i sommer, for å sikre seg underskriften til nederlenderen. Da han kom til Merseyside for den medisinske testen i juli, var bestemor Francina selvsagt med.

– Hun er blitt 82 år gammel nå, men forsøker likevel å se alle kampene jeg spiller. Er hun ikke tilstede på kampene, ser hun dem på TV. Hun har vært her i Liverpool for å se meg spille flere ganger. Første gangen hun kom hit var da jeg skrev under for klubben. Hun kom sammen med moren min og broren min. Hun passer fortsatt på meg.

SIGNERING
SIGNERING  Da Gini Wijnaldum signerte for Liverpool var bestemor Francina selvsagt tilstede på Melwood. Foto: Liverpool FC

– Det viktigste bestemor har fortalt meg er at jeg alltid skal gjøre mitt beste, slik at jeg ikke angrer på noe når karrieren er over, sier 26-åringen.

– Hun er opptatt av at jeg alltid skal gi alt og være meg selv. Selv på toppnivå i fotballen må du være deg selv, og aldri forandre deg. Du må forsøke å nyte tilværelsen, selv om du møter motgang. Bestemor sa at jeg aldri måtte forandre meg, og at jeg måtte nyte fotballen.

– Livet har selvsagt forandret seg, men jeg er likevel den samme personen som jeg alltid har vært. Folk blir ofte overrasket over hvordan jeg er.

Wijnaldum mener at Liverpool og Jürgen Klopp er perfekt for ham på dette stadiet i karrieren.

– Jeg hadde en god følelse da jeg signerte for klubben. Jeg snakket også med Pochettino i Tottenham, og det var også en god samtale. Han var også veldig overbevisende, men det ble aldri enighet om en avtale med meg og Newcastle, så det var ikke en mulighet til slutt.

– Etter at jeg snakket med Jürgen Klopp, og han fortalte meg om klubben og hvordan den fungerte, fikk jeg en følelse av at dette var perfekt for meg.

– Jeg tror jeg er på riktig sted nå, men du må likevel jobbe hardt for å lykkes og vinne ting, så det er hva jeg akter å gjøre, avslutter Wijnaldum.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]