Ubeseiret på eget gress

Everton har gjort det bedre enn lag som Manchester City på hjemmebane så langt.

17. des 2016 kl 17.09 Marius Rabben

Seks dager før det 227. oppgjøret mellom Merseyside-klubbene viste Everton muskler og ble det andre laget til å slå Arsenal denne sesongen.

London-klubben tok ledelsen ved Alexis Sánchez, men Séamus Coleman utliknet like før pause. Fire minutter før slutt ble Ashley Williams matchvinner etter corner.

– Støtten fra supporterne gjør det vanskelig å slå Everton, hvis vi spiller som i dag, uttalte manager Ronald Koeman etter seieren.

Ingen bortelag med mer enn ett mål på Goodison

Dermed står de blå fortsatt uten nederlag foran egne supportere i Premier League. Kun Liverpool, med én hjemmekamp mindre spilt, og Tottenham kan vise til det samme.

Faktisk har ikke Everton tapt hjemme i ligaen siden mars. Siden har de seiret seks ganger på elleve forsøk.

Denne sesongen er det heller ingen bortelag som har scoret mer enn ett ligamål på Goodison Park, selv om Everton har sluppet inn i seks av åtte kamper.

Evertons ubestridte toppscorer, Romelu Lukaku, med ni fulltreffere og tre målgivende pasninger, har riktignok kun scoret tre av målene på eget gress – men står med fem scoringer på sine totalt elleve kamper mot Liverpool.

Så langt har de slått Stoke (1–0), Middlesbrough (3–1) og West Ham (2–0) i tillegg til Arsenal, mens det har endt 1–1 mot både Tottenham, Crystal Palace, Swansea og Manchester United. Norwich vant for øvrig 2–0 da de slo blåtrøyene, som stilte med et sterkt lag, ut av ligacupen på Goodison i september.

Røde baklengsmål

I motsatt ende mandag kveld kommer Liverpool etter seier i fem av sine ni bortekamper, i tillegg til to tap og to uavgjort. Ingen har scoret flere mål enn de røde, men på bortebane har heller ingen på øvre halvdel flere baklengs på fremmed gress.

Det er tall som gir Koeman tro på at de kan straffe Liverpools defensive svakheter.

– Vi er nødt til å presse høyt. Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror Liverpool har sluppet inn flere mål enn alle lagene foran oss. Tiende mest i ligaen? Det er ikke veldig så bra, sa han på pressekonferansen fredag.

I løpet av de 16 rundene hittil har Merseyside-lagene like mange baklengsmål med 20, men riktig vei har Liverpool scoret (40) nesten dobbelt så mange som Everton (21).

MÅL, MÅL, MÅL:
MÅL, MÅL, MÅL:  Ingen i Premier League har scoret like mye som Liverpools 40 denne sesongen. Everton har 21 i ligaen.

Koemans menn nettet 14 ganger på de seks første kampene denne sesongen, alle turneringer inkludert. Siden har de kun elleve mål på tolv kamper.

Svak form mot Liverpool

Mot Liverpool har de ikke hatt for vane å score mye. Ifølge statistiker Ged Rea har Everton scoret mer enn to mål i bare to av de 99 siste ligamøtene. Begge kom på Goodison, med 3–0 i 2006 og 3–3 i 2013.

Liverpool har tapt tre ganger på de 33 siste møtene med Everton i Premier League. Samtlige fant sted på Goodison Park, men siden tremålsseieren for ti år siden har blåtrøyene kun én seier i derbyet – i oktober 2010.

Alle Evertons ni triumfer mot Liverpool i Premier League har kommet i første halvdel av sesongen.

For øvrig blir dette Koemans fjerde klubb mot Liverpool, etter tidligere å ha ledet Benfica, PSV Eindhoven og Southampton. På elleve kamper har nederlenderen gått seirende ut av tre – to med Benfica, én med Southampton – og tapt seks.

Vinner de røde på mandag, vil de stå med like mange seiere som tap – 40 – på Evertons bane gjennom historien. Fire av de ni siste ligamøtene på Goodison har Liverpool vunnet.

Hele seks av de åtte siste derbyene har endt uavgjort. Det har vært utfallet i alle de fire siste på Goodison, noe som er rekord.

Avspark mellom Everton og Liverpool er mandag kveld klokka 21 norsk tid. Kampen sendes direkte på TV 2 Sport Premium.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]