FIFA introduserer nye regler

FIFA innfører flere regelendringer som vil tre i kraft den kommende sesongen.

27. jul 2016 kl 11.41 Lars Frøsland

FIFA og FAhar lagt til en rekke regelendringer før den kommende sesongen. Her er et utdrag av de mest interessante endringene:

BYTTE:
BYTTE:  Nå kan man gjøre et fjerde bytte i FA-cupens tre siste runder.

Et fjerde bytte i FA-cupen

FA introduserer nå muligheten for å gjøre et fjerde spillerbytte i FA-cupen. Det gjelder bare ved ekstraomganger – og kun i kvartfinalen, semifinalen og finalen. Dette skjer blant annet fordi kampene kommer i et svært tett program, og muligheten til å kunne gjøre et fjerde bytte vil avlaste byrden litt.

Avspark

Fra og med den kommende sesongen trenger man ikke lengre skyte ballen fremover når man tar avspark. Det vil i praksis si at man ikke behøver to på linjen for å ta avspark, men én kan skyte ballen bakover til medspillerne.

Rødt kort før kamp

Dommere vil nå kunne utdele gule og røde kort også før avspark. Eksempelvis dersom det oppstår voldelig oppførsel blant spillerne før kampen er i gang.

Ikke lov å stoppe før straffe

Spillere som stopper opp i tilløpet før et straffespark vil få gult kort, og motsatt lag vil få indirekte frispark. Det er fremdeles lov å ta kreative tilløp, med redusering av fart underveis, men man kan ikke stoppe helt opp.

Tydelig bevegelse

Uttrykket "clearly moves" er lagt til i regelverket. Det vil si at det ikke går an å forsiktig tappe ballen, for å lure motstanderne til å tro at ballen ikke er i spill ved dødball. Ballen må ha tydelig bevegelse for at dødballen skal regnes som tatt.

Dropper trippel-straff

Tidligere har det vært slik at dersom man frarøver en spiller en åpenbar scoringssjanse, kvalifiserer det automatisk til rødt kort. Fremover vil dommeren benytte seg av gult kort i en slik situasjon. Dommeren kan fremdeles gi rødt kort der det er overdrevet bruk av makt (også kjent som stygg takling eller lignende) eller hands. Tidligere kunne en ufrivillig og ikke-stygg forseelse resultere i rødt kort, straffespark og suspensjon.

Må ikke av banen etter skade

Dersom en spiller blir skadet etter en takling, der motstander straffes med gult eller rødt kort, kan den skadde spilleren motta behandling på banen, og deretter fortsette spillet. Spilleren trenger ikke lengre gå av banen, for så å måtte vente på at dommeren vinker vedkommende inn.

Oppførsel

Dommere har blitt oppfordret til å ta et oppgjør mot dårlig oppførsel. Å løpe bort til dommeren for å protestere, krangling fjes til fjes med dommere og andre synlig respektløse handlinger vil resultere i gult kort. Rødt kort deles ut når spillere bruker fornærmelser eller sterke ord direkte til dommere. Ufine håndbevegelser kan også gi direkte rødt kort.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]