Styrker spillernes kollektive forståelse

Spillerutvikler og trener Pep Lijnders røper tankegangen bak Liverpools treninger, og han er ikke overrasket over juniorspillernes gjennombrudd.

30. jul 2016 kl 16.43 Marius Rabben

– Intensiteten er høy fordi de begynner å spille bedre sammen, sier Lijnders til Liverpool Echo.

Det er i dag fire uker siden de røde startet opp sin sesongoppkjøring hjemme på Melwood. Etter fem kamper bak seg og en tur til USA ser han klar fremgang på treningsfeltet.

Nederlenderen, som ble flyttet opp til førstelagets støtteapparat fra akademiet i fjor sommer, forklarer at det i første omgang har handlet om å få samarbeidet, forståelsen mellom spillerne, til å fungere under press.

– Stor utvikling

– Det er det viktigste i den første perioden, at alle begynner å ta individuelle avgjørelser på bakgrunn av den kollektive idéen og referansene, sier 33-åringen, med en fortid i blant annet PSV Eindhoven og FC Porto.

– Om jeg er fornøyd? Ja, selvsagt, for det er stor utvikling i den delen.

Øvelse gjør mester. Det er et uttrykk som Liverpool-spillerne har blitt kjent med. Mye av den harde sommertreningen har handlet om taktikk, og det byr på mange repeterende øvelser.

Lijnders påpeker at treningene er organisert slik at spillerne ikke venner seg til en «mekanisk spillestil», men at det er de prinsipielle forståelsene om spillet, filosofien og lagkameratene som det terpes på.

Alle tror mer intensitet er mer løping. Nei, intensitet er bedre samhandling mellom lagdelene og bedre samarbeid i forberedte pressituasjoner.Pep Lijnders

– Vi er veldig tydelige med hva vi ønsker: hvordan vi vil forberede oss i pressede situasjoner; hvordan vi ønsker å flytte ballen gradvis opp; hvordan vi kan flytte laget frem ved hjelp av ledige rom på motstandernes halvdel; posisjoneringsspillet vårt, utdyper Lijnders.

Vil gi spillerne frihet

– Alle tror mer intensitet er mer løping. Nei, intensitet er bedre samhandling mellom lagdelene og bedre samarbeid i forberedte pressituasjoner. Men det fungerer bare hvis det er koordinert. Ellers er det bare løping, og det verste i fotball er hvis du løper rundt uten et formål.

KLARE BESKJEDER:
KLARE BESKJEDER:  Liverpool arbeider hardt med å få spillernes forståelse og samhandling til å stemme. Lijnders er delaktig i hver treningsøkt. Foto: Propaganda

Mye av arbeidet dreier også om å gi spillerne muligheten til å bruke de individuelle kvalitetene til fordel for det kollektive, legger han til.

– Vi ønsker å gi dem en frihet til å konstant være uforutsigbare og nå nye høyder, sier Lijnders.

Etter fire gjennomkjøringer mot lag fra lavere divisjoner i England, der de røde vant samtlige kamper uten å slippe inn mål, vant Chelsea i den første kampen i USA natt til torsdag.

Liverpool fremsto tidvis som det beste laget på banen, men slet med å finne åpninger og skape klare sjanser. Lijnders mener det var mulig å flytte ballen raskere og utnytte rom bedre enn det laget gjorde, men er glad for at de røde møter tøff motstand i sommer.

– Jeg tror virkelig at hvis du ønsker å bli bedre, må du pushe grensene dine taktisk, teknisk, emosjonelt, individuelt og som et kollektiv. Den kampen og de neste er perfekte til å utfordre oss, sier han, og legger til:

– Posisjoneringsspillet vårt, med mål om å åpne dem opp, kunne ha gått raskere i visse øyeblikk.

I treningsøvelsene jobber Liverpool blant annet for å bli bedre når det gjelder bruken av ledige rom for å forflytte ballen, forklarer han. Utviklingen har også vært «veldig god» angående å være tålmodige nok til å finne de riktige rommene, noe Jürgen Klopp etterlyste forrige sesong. Det samme gjelder timingen på pasningene.

Terpingen starter på akademiet

Samtidig har dette vært en sommer hvor Liverpool-supporterne er blitt kjent med flere akademispillere. Ben Woodburn scoret to ganger før USA-turen, Trent Alexander-Arnold har blant annet notert seg for assist, mens Ovie Ejaria storspilte mot Chelsea.

Lijnders sier han på ingen måte er overrasket fordi han kjenner spillerne godt fra tiden sin på akademiet i Kirkby. Spillestilen – individuelt og kollektivt – terpes allerede på ungdomslagene.

– Vi sier at banen og ballen alltid er den samme. Motstanderen kan endre seg, stadion kan endre seg, men det har ingen direkte innflytelse hvis du beholder fokus. Derfra har det kun med hvordan en spiller orienterer seg selv; hvordan han ser hva som skjer før presset kommer.

Vi ønsker offensiv aggresjon. Vi vil ikke ha en ballbesittelse på 70 prosent. Det handler om hvor mange sjanser som skapes.Pep Lijnders

– Kan han skjerme ballen i disse situasjonene? Kan han spille med sin egen stil? Ovie gjør det veldig bra. Det er hva vi simulerer fra ung alder på akademiet vårt: ta initiativ hele tiden.

Fokuserer på offensiv kreativitet

– Vi ønsker offensiv aggresjon. Vi vil ikke ha en ballbesittelse på 70 prosent. Det handler om hvor mange sjanser som skapes, og det er hvordan individer kan simulere kampsituasjoner – ved å konstant ta flere initiativer til å flytte ballen frem til den siste tredjedelen, eller virkelig skape noe.

– Ovie er et godt eksempel. Kan du utmanøvrere noen, lager du ubalanse i forsvarslinja. Kan du spille raske kombinasjoner, river det dem istykker. Dominerer du de to, så er du virkelig en god spiller. Og han dominerer begge deler.

De offensive løsningene er noe spillerne i ungdomsavdelingene øver mye på.

– Fra ung alder stimulerer vi det på akademiet: skjerm ballen og vær i stand til å lage en angrepsrettet løsning istedenfor å spille bakover. Det har med hvordan man posisjonerer seg selv og finner rom.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]