Tidligere Liverpool-spiller Paul Stewart:– Jeg ble seksuelt misbrukt av fotballtrener

Den siste uka har flere tidligere spillere stått frem og fortalt om misbruk som unge i fotballen.

23. nov 2016 kl 08.38 Arild Skjæveland

I disse dager rulles det opp en stor sak i England, etter at den tidligere Crewe, Sheffield United og Scunthorpe United-spilleren Andy Woodward sto frem forrige uke og fortalte om at han var blitt seksuelt misbrukt som barn av Crewe Alexandra sin speider og trener Barry Bennell som 11-åring.

Woodward mente at Bennell, som først ble fengslet i 1998, og på nytt i 2015, var del av en pedofiliring i fotballen, og at det var flere offer der ute. Steve Walters er en annen som har stått frem.


I går sto en tidligere Liverpool-spiller frem og fortalte om sitt mareritt - Paul Stewart.

Et liv med trusler og misbruk

– En dag da vi kjørte i bilen hans begynte han å beføle meg. Jeg ble livredd, og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg prøvde å be mine foreldre om å ikke slippe ham inn, men jeg var bare 11 år. Derfra utviklet det seg til at han seksuelt misbrukte meg. Han sa at han ville drepe min mor, far og to brødre dersom jeg sa et ord. Når du er 11 år tror du på det, sier Paul Stewart i et stort intervju i The Mirror. Navnet på treneren er ikke offentlig.

Treneren ville si til Stewarts foreldre at deres sønn måtte trene på enkelte ting i spillet, som ballkontroll eller pasningspill, som unnskyldning for å ta ham med seg ut og misbruke han i bilen eller hjemme. Og Paul var ikke alene.

– Han tvang meg og en annen gutt på laget til å utføre seksuelle handlinger på ham. En annen gutt som var fire år eldre enn meg fortalte meg at han også var blitt misbrukt. Han fortalte meg det senere da vi møttes som voksne.

Treneren tok han med seg på turneringer, og tok med seg brødrene hans på på turen.

– Han misbrukte meg der, og sa at han ville drepe dem dersom jeg sa det til noen. Vi reiste på en annen turnering også, hvor jeg også ble misbrukt. Jeg kunne aldri fortelle det til lagkameratene mine. Jeg var alltid truet - dersom jeg spilte dårlig ville han true meg med vold i tillegg til det seksuelle. Han var et monster, sier Stewart.

– Jeg gikk fortsatt ut og spilte. Etter en stund så ble det måten å komme seg bort fra han. 90 minutter uten bekymring.

TØFF TID:
TØFF TID:  Paul Stewart forteller om rusproblemer i sin aktive karriere.

Fikk rusproblemer

Paul Stewart ble kjøpt av Greame Souness til Liverpool for 2,3 millioner pund. Han spilte totalt 42 kamper og scoret tre mål for klubben. I tiden hans som aktiv fotballspiller hadde han rusproblemer.

– De psykiske følgene førte meg til andre problemer, med alkohol og narkotika, sier 52-åringen.

– Jeg begynte å ta narkotika da jeg var 27-28 år gammel og spilte for Tottenham, men det fortsatte etter det. Jeg var avhengig av det nesten daglig, og hadde en dårlig vane i kanskje 15 år eller mer. Liverpool-manager Greame Souness spurte meg om jeg tok narkotika, men jeg bare nektet. Noen hadde sagt det til han, og han avhørte meg om det, sier han ifølge Liverpool Echo.

– Marijuana blir lenger i systemet, i håret, men kokain forsvinner veldig raskt, og jeg tok det fast. Jeg ble testet for dopbruk, men det var veldig tilfeldig og jeg tok sjansen, og slapp unna med det. Det var en måte å stenge ute misbruket på, så det var det jeg gjorde. Jeg kunne få det hvor som helst, når som helst. Jeg vet ikke hvordan jeg klarte å prestere på banen. Noen ganger var det grunnen til at jeg ikke ble valgt.

TØFF BARNDOM:
TØFF BARNDOM:  Paul Stewart ble misbrukt fra 11-årsalderen, og tror ikke han var den eneste.

Sliter enda med traumer

Stewart sliter enda med traumene fra barndommen, og innrømmer at han har slitt med selvmordstanker.

– Du vil ikke tro hvor mange ganger jeg vurderte selvmord, selv når ting gikk bra. Alkoholen var en frigjøring. Det var noen ganger jeg følte meg så alene, selv da jeg var på topp. Først ville jeg drikke for å komme gjennom det. Deretter kunne jeg drikke til jeg ikke tenkte på det, og så var det narkotika. Det ble en bedre måte for å ikke tenke på det.

Tror det er mange flere

Paul Stewart visste om Barry Bennell, som ble dømt i 1998 og 2015, etter at treneren som selv misbrukte fortalte om ham.

– Han fortalte meg at Barry gjorde det med ungene på lagene vi spilte mot. Jeg tror jeg var 12 eller 13 år. Han prøvde å fremstille det som normalt. Jeg har aldri møtt Andy Woodward (som først som frem), men jeg leste Daily Mirror på jobb, og det var da jeg så det. Det var som å lese min egen livshistorie.

– Det brakte frem mange av problemene mine, og det er så vanskelig å stå frem. Det rørte i noe fra fortiden min som jeg trodde jeg hadde begravd.

– Jeg ønsker å hjelpe andre ofre for å få disse folkene dømt. Uansett hvor de er i livet, så håper jeg at de står frem. Da jeg leste Andy sin historie var det som min egen livshistorie, og tre andre spillere har kontaktet ham.

– Jeg så filmen Spotlight, om seksuelt misbruk i den katolske kirken som starten på en skole - før flere og flere sto frem og det enorme omfanget ble klart. Jeg tror det også kan skje i fotballen.

Stewart kom seg bort fra sin trener da han signerte for Blackpool som 15-åring. I dag jobber han som businessmann i Blackpool.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]