Manés første gjensyn med St Mary's

Sadio Mané er den dyreste fotballspilleren som Southampton noen gang har solgt.

14. nov 2016 kl 11.11 Einar Kvande

Da Liverpool kjøpte Sadio Mané fra Southampton i sommer, opererte Liverpool Echo med en overgangssum på 30 millioner pund. Lokalpressen på sørkysten mener at The Saints innkasserte enda noen millioner til, og Southern Daily Echoforholder seg til en overgangssum på 34 millioner pund.

På lørdag vil Mané være tilbake på St Mary's for første gang etter at han forlot Southampton. Klubben som ga ham hans første sjanse i Premier League.

Mange ble overrasket da Liverpool punget ut så mye penger for angriperen. Mané ble riktig nok Southamptons toppscorer forrige sesong med 11 mål, men før de siste åtte kampene hadde han bare gjort tre.

Åtte scoringer på de siste åtte kampene av sesongen, inkludert to mål da The Saints på dramatisk vis slo tilbake etter å ha ligget under 2-0, og vant 3-2 over Jürgen Klopps menn på St Mary's i mars, vil utvilsomt ha bidratt til den høye overgangssummen.

Scorer hyppigere i Liverpool

Klopp hadde fulgt Mané helt siden han var manager i Tyskland, på en tiden da Mané spilte for Salzburg i nabolandet Østerrrike, og Liverpool-manageren visste hva han gjorde da han hentet det afrikanske hurtigtoget til Anfield. Mané har allerede scoret seks mål på sine ti første ligakamper for Liverpool. Forrige helg ble det to scoringer i 6-1 seieren over Watford.

Han har gjort et mål hvert 145. minutt i snitt i ligaen denne sesongen, mens han i sin første sesong i Southampton (2014-15) gjorde et mål hvert 213. minutt. I 2015-16 viste statistikken et mål hvert 237. minutt.

I Liverpool har Mané altså fått en pangstart. Slik var det ikke i Southampton, hvor han bare gjorde ett mål på de ti første ligakampene etter overgangen verdt 11 millioner pund fra Salzburg i august 2014.

I tillegg til de seks målene han har gjort for Liverpool denne sesongen, har også Mané bidratt med to målgivende pasninger i Premier League, og ytterligere to i ligacupen. Til sammenligning hadde afrikaneren bare tre målgivende pasninger på 30 ligakamper i sin første sesong i Southampton, og seks på 37 kamper i fjor.

Blant de beste i Europa

På en oversikt hos whoscored.com er Mané nå på 11.plass av 1450 spillere på listen over de mest imponerende spillerne i de fem største ligaene i Europa (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A og Ligue 1) med et snitt på 7,87.

Av de ti spillerne foran Mané på listen er to kolleger i Liverpool. Philippe Coutinho er på tredjeplass, med et snitt på 8,09, mens Roberto Firmino er på sjetteplass med et snitt på 7,91.

Barcelonas Neymar topper listen, med 8,32, med Romas Edin Dzeko på andreplass (8,11). Chelseas Eden Hazard er på fjerdeplass med 8,03 og Real Madrids Toni Kroos på femteplass med 7,89.

Det betyr at Mané er den femte best rangerte Premier League-spilleren på listen.