Før kamp i motstanderleiren:– Regner med vi taper

Leder i Sunderlands skandinaviske supporterklubb, Stein-Håkon Nes, er ikke særlig optimistisk på bortelagets vegne.

25. nov 2016 kl 15.34 Arve Corneliussen

– Jeg så Southampton - Liverpool, og med heroisk innsats karret hjemmelaget seg til uavgjort. Den kampen kunne Liverpool vunnet 0-5, og vi får være såpass realistiske at vi ikke regner med poeng i morgen. 2-2-kampen i fjor er et godt eksempel på at vi ikke kan vite på forhånd i fotball, men normalt sett tror jeg vi taper, sier Nes.

Sunderland innledet sesongen med ti kamper uten seier – to uavgjort, og åtte tap. Seks av tapene var imidlertid bare med ett mål.

– Jeg sier til flokken min at resultatene lyver. Vi har hatt mye uflaks – mot Manchester City ble det 2-1 på grunn av et selvmål i det 87. minutt, Southampton utlignet på en keepertabbe, og West Ham vinner med et offside-mål åtte sekunder før slutt, forklarer supporterlederen.

Offensiv fotball

Noe av årsaken til den svake sesongstarten forklarer supporterlederen med at de har byttet spillesystem, i tillegg til mange skadeproblemer.

– Vi spiller ikke lenger den defensive «gampefotballen» Sam Allardyce hadde suksess med. Under Moyes har vi blitt mer offensive, og da har vi blitt mer sårbare bakover.

– I tillegg har Lee Cattermole og Jan Kirchoff nesten ikke vært med. Yann M'Vila ble priset ut på deadline day, så da er tre av tre av dem som var midtbanen i fjor borte. Midtbanen i år har ikke vært god nok, sier Nes.

Jan Kirchoff nærmer seg comeback, men David Moyes uttalte på dagens pressekonferanse at han ikke blir klar til Liverpool-kampen. Forrige kamp dannet Denayer, McNair og Ndong midtbanen. Det er noe usikkert hvem som starter på Anfield, fordi Jason Denayer er usikker og Patrick McNair er skadet.

Selv om Moyes ifølge Nes har lagt om til et mer offensivt system, tror han de vil spille defensivt mot Liverpool.

– Jeg tror vi vil ligge lavt, og prøve å holde nullen så lenge som mulig. Det var melodien borte mot Tottenham og Manchester City. Det er populært å bruke frasen «parkere bussen», men vi kommer til å spille med tre offensive spillere, spår han.

FORFALL:
FORFALL:  Ingen av de tre Sunderland-spillerne er med i morgendagens oppgjør. Cattermole og Kirchoff er skadet, mens Yann M'Vilas overgang gikk i vasken.

Ringrev på topp

På tolv kamper har Sunderland scoret 13 mål. Sju av dem har kommet fra 34 år gamle Jermain Defoe, og med det er han den spilleren i Premier League som har stått for den høyeste andelen av scoringer for sitt lag – 54 prosent.

– Han er smart, rett og slett. Han er godt trent, og har derfor ikke blitt treg heller. Vi som følger Sunderland tett vet at han imponerer på treningsfeltet, og du trenger ikke være ferdig som fotballspiller som 34-åring, mener Nes.

Bak Defoe er det bare to spillere som har scoret mål for Sunderland. Victor Anichebe og Patrick van Aanholt. Førstnevnte har klinket til med tre mål på sine to siste kamper, og sistnevnte har scoret to mål fra venstrebacken.

– Van Aanholt er hurtig, og er flinkere fremover enn bakover. At han har vært offensiv har litt med taktikken med en dyp midtbane og høye vinger å gjøre, men i morgen må han nok holde seg litt tilbake. Mané kan ikke få for mye plass.

O'Shea tilbake

Bakover på banen er det også en rutinert herremann som stepper inn for suspenderte Papy Djilobodji. Tidligere Manchester United-stopper John O'Shea har rukket å bli 35 år.

– Det han mangler av hurtighet henter han inn igjen på smarthet. Han er flink til å kommunisere, og er en kontinuitetsbærer sammen med Defoe. I tillegg er Lamine Koné en solid midtstopper, sier han.

22 år gamle Jordan Pickford har levert varene i Sunderland-buret, og ble innkalt til Englands landslagstropp da Tom Heaton ble skadet tidligere i høst. Selv om Vito Mannone er tilbake fra skade, tror Nes han har gjort nok til å beholde plassen.

– Pickford har gjort det så bra at han vanskelig skal utkonkurreres. Han er nok en av de beste engelske keeperne i Premier League nå. På keeper-plass ser det veldig bra ut.

Unngå nedrykk

– Vi er best i mars, april og mai, så nå vi venter bare på det, spøker supporterlederen.

Han sier at Moyes i motsetning til de fem siste managerne klubben har vært en type eieren ønsket, med en tydelig strategi for å få flere unge spillere inn i laget.

– På tross av en dårlig start, så er den største feilen Moyes har gjort at vi ligger på toppen av skadetabellen. Jeg har troen på at vi skal klare å holde oss, laget er for godt til å unngå nedrykk, sier Nes.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]