Steven Gerrard legger opp

Steven Gerrard har nå bekreftet at han legger opp som fotballspiller.

24. nov 2016 kl 12.11 Arve Vassbotten

Etter en fantastisk karriere som Liverpool-spillere, og de siste to sesongene for LA Galaxy, legger «Captain Fantastic» fotballskoene på hylla.

– Det er flere grunner. Kroppen begynner å snakke til deg. Smertene og plagene kommer oftere. Hvordan du føler deg der ute på banen forandrer seg. Gjennom de siste årene har jegkjenner man at man blir litt tregere, og jeg kan ikke levere på det nivået jeg pleide. Og det er litt frustrerende.

– Jeg har lyttet til folk gjennom årene, viktige folk i fotball som jeg stoler på, og de har sagt til meg at man bør slutte når man har litt igjen. Ikke bli på overtid og spill til du synes det er pinlig. Jeg kan føle at det er så langt unna, så nå var riktig tidspunkt, sier Gerrard til BT Sports.

– Liverpool betyr alt for meg

– Det var ikke noen spesiell øyeblikk som gjorde at jeg tok beslutningen. Det var mer en periode. I de siste tre-fire månedene i Galaxy fikk jeg flere skader enn jeg pleier, og jeg følte meg ikke så skarp som før. Kampene ble vanskeligere spesielt på varme dager og i høyden, og reisen påvirket meg.

– Jeg har hatt noen dager det siste halvåret der jeg har tenkt at jeg ikke spilte godt i dag, eller at den og den spilleren var bedre enn meg. Og jeg liker ikke å si det til meg selv, så nå var det rette tidspunktet.

– Liverpool betyr alt for meg. Jeg fulgte Liverpool fra jeg var ung, mesteparten av familien min er røde, og måten klubben behandlet meg og formet meg fra ung alder og gjorde meg til et ålreit menneske og en god fotballspiller. Jeg har mye å takke dem for.

Han sier han vil både jobbe for TV, og gjerne i en rolle i en fotballklubb.

– I framtiden har jeg ambisjoner om å komme tilbake som manager eller assistent, men jeg har god tid på meg til det. Nå først skal jeg konsentrere meg om jobben for BT Sports og samle erfaring ved siden av, sier han i intervjuet med Gary Lineker.

Ingen drømmeavslutning

1. januar 2015 sprakk nyheten om at Steven Gerrard kom til å forlate klubben etter 2014/15-sesongen, og den levende legenden gikk da gratis til Los Angeles Galaxy og spill i Major League Soccer i USA.

Avslutningen på karrieren i LA Galaxy, gikk ikke som Steven Gerrard håpte da laget tapte sin playoffkamp mot Colorado Rapids i MLS etter straffespark i semifinalen i Western Conference.

Gerrard startet kampen på benken, men kom inn etter 76 minutter. Etter at LA ledet 1-0 hjemme, sto det 1-0 til Colorado i returkampen.

Kampen gikk etter hvert til straffer.

Steven Gerrard tok den første, og scoret. Men han var også den eneste på LA-laget som klarte å sette ballen i mål.

Takket nei til MK Dons

To uker etter semifinalen kom bekreftelsen om at han sluttet i LA Galaxy, og at han ville bruke de neste ukene på å bestemme seg for sin videre karriere.

Etter det ble kjent ble han blant annet tilbudt managerjobben i MK Dons, noe han takket nei til.

– Jeg snakket med MK Dons. Jeg hadde en prat med styreformannen deres. Det er en veldig spennende jobb for noen annen, men denne jobben kommer for tidlig for meg, sa Gerrard om avgjørelsen.

36-åringen kan være aktuell for en trenerjobb hos de røde, noe Jürgen Klopp tidligere har vært åpen for, og vil kunne kombinere den med en eventuell rolle for landslaget.

Slik var tiden i Liverpool

Det var vanskelig å finne nok superlativer om en spiller som i 2000-01 ble valgt til Årets Unge Spiller og kom med på Årets Lag. Et kremmerhus hjemme mot Manchester United vant også flere kåringer det samme året.

Gerrard slet en del med rygg og lyskeproblemer etter kraftig vekst i slutten av tenårene, og måtte i perioder pakkes inn i bomull for at han skulle bli klar til de viktigste kampene. Det ga seg også utslag i 2001-02 sesongen hvor han bare i perioder fikk viste seg fra sin beste side. Den sesongen fikk en ulykkelig slutt da han pådro seg en lyskestrekk i den siste ligakampen mot Ipswich, og dermed mistet hele VM-sluttspillet.

En operasjonen den samme sommeren gjorde imidlertid underverker, og Stevie G har bare i mindre grad hatt de samme plagene siden. 2002-03 ble faktisk en liten nedtur, ut fra de forventningene scouseren hadde skapt for seg selv, men et nytt kremmerhus mot United i ligacupfinalen ble uansett høydepunktet for mange røde supportere den sesongen.

Steven Gerrard har siden vokst ytterligere både som spiller og person. Ikke minst da han høsten 2003 ble tildelt kapteinsbindet tok han ansvar og drev sitt lag fremover. Sjelden har det vært en mer suveren Årets Spiller hos LFCSCSB enn det Steven var den sesongen. På landslaget hadde han også overbevist, og det hele skulle bli kronet med et suverent sluttspill i Portugal. Resultatet ble imidlertid ikke helt som kladden. Steven var bra bevares, men ikke like lysende som han hadde vært det i Premier League, og da engelskmennene røk ut for vertslandet i kvartfinalen var midtbanegiganten blitt byttet ut.

Den første året hvor han spilte under Rafael Benitez, i 2004/05 endte både opprivende og dramatisk, da Steven først tok imot Champions League pokalen som kaptein for Liverpool, før han nok en gang stod på dørterskelen til en overgang til Chelsea. Etter å ha flørtet med de blå fra Stamford Bridge også sommeren før. I en noe ujevn sesong viste Steven nok en gang sin storhet gjennom flere viktige scoringer og storspill da det gjaldt som mest. Det var ikke minst tilfellet mot Milan, på den uforglemmelige kvelden i Istanbul, da midtbanespilleren headet inn den viktige første reduseringen og stod bak forseringen som skaffet det utlignende straffesparket. En ny kontrakt ble imidlertid underskrevet, og i en sesong hvor Gerrard fra midtbanen ble toppscorer med totalt 23 mål for LFC endte han opp som helt på Wembley. FA-Cup finalen i 2006 vil for alltid bli hetende "The Gerrard Final", da han igjen dro sitt lag opp av gjørma og scoret to sene og fantastiske mål.

De seneste årene befestet Stevie G sin posisjon som den nær komplette midtbanespiller, med fart, kraft, taklingstyrke, pasninger, lederegenskaper og ikke minst evnen til å score mål. Det har blant annet medført at han nå er suveren toppscorer for Liverpool i Europa gjennom alle tider, klubben som altså er den mest suksessrike i Storbritannia når det gjelder E-Cup spill. Han ble også lagets ubestridte straffeskytter.

Rafael Benitez omskolerte Steven Gerrard til å spille bak spissen Fernando Torres, som regel sentralt i et 4-2-3-1 system. Det bidro til at scouseren sesongen 2008/09 var å finne høyt oppe på scoringslistene både i Champions League og i Premier League. Han ble meget fortjent kåret til "Årets spiller" av britiske fotballjournalister våren 2009, og kunne dermed smykke seg med den prestisjetunge tittelen "Footballer of the Year".

Kapteinen var i flere år mye plaget av skader og slitasje, og startet 2011-12 kun 12 kamper for de røde i Premier League. Imponerende spill for England under Euro 2012 ga imidlertid håp om at scouseren fortsatt kunne ha mye å bidra med på Anfield.

Det fikk scouseren vist i 2012/13 da han spilte de 36 første av 38 ligakamper, og ble belønnet med en ny kontrakt fram til 2015.

Våren 2014 var Gerrard svært nær å vinne det ligamesterskapet en hel fotballverden unnet ham, men så var det nettopp han som gled i hjemmekampen mot Chelsea, og som dermed trolig kostet Anfield-klubben mesterskapet.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]