Trives i sin nye rolle

I løpet av senhøsten har Emre Can grepet tak i en fast, mer offensiv midtbaneplass, og tyskeren ser stadig fremgang på banen.

29. nov 2016 kl 17.24 Marius Rabben

– Det er en annen rolle enn den jeg hadde i fjor, da jeg spilte mer som en nummer 6. Det var en mer kontrollerende posisjon. Nå kan jeg angripe mer, og målet er å score oftere og få flere assists. Jeg mener det passer meg fordi jeg liker å bli med fremover og være en trussel, forklarer Can til Sky Sports.

Så langt har 22-åringen notert seg for to ligamål og én assist i ligacupen denne sesongen. Dermed har han doblet sitt totale antall Premier League-mål til fire, og står med seks mål – alle turneringer inkludert – som Liverpool-spiller.

– Føler meg hjemme på midtbanen

For de røde supporterne er posisjonsforandringen merkbar. Da Can først brøt inn på laget og fikk regelmessig spilletid, var det som en av tre forsvarere under Brendan Rodgers.

Etter hvert har tyskeren, med tyrkiske aner, fått flere sjanser høyere på banen. Under Jürgen Klopp fikk anvendelige Can flere kamper i en dypere midtbanerolle under forrige sesong, og endringene har gjort ham til en bedre spiller, mener han selv.

– Det var veldig godt å lære hvordan man bygger opp spillet, og det var veldig viktig for meg. Jeg trivdes der (i forsvaret) gjennom den perioden, men jeg føler meg mer hjemme på midtbanen. Det er der jeg ønsker å spille, sier Can.

I tillegg til å være med fremover bidrar han også mye i forsvarsarbeidet. Tall fra Sky Sports viser at Can er blant dem som gjenvinner ballen oftest per kamp i Premier League.

TAKLINGSSTERK:
TAKLINGSSTERK:  Til tross for den offensivt anlagte posisjonen er Can blant dem som gjenvinner ballen oftest i Premier League.

– Vi jobber med det på trening hver dag. Alle vet at vi er et pressende lag. Når vi mister ballen, forsøker vi å gjenvinne den så fort som mulig. Men man kan ikke gjøre det alene, man gjør det sammen, forklarer han.

– Nøkkelfase av spillet vårt

– Ser du på prestasjonene våre fra i fjor til nå, kan du se at vi er blitt bedre på det. Det er en nøkkelfase av spillet vårt uten ballen. Men med den må vi kontrollere og dominere. Jeg mener vi blir bedre i hver kamp. Alle sammen jobber steinhardt.

Ifølge Sky Sports har Liverpool gjenvunnet ballen nest flest ganger i ligaen denne sesongen, og kun Jordan Henderson, med 8,7 i snitt per 90 minutter, har flere gjenvinninger i snitt enn Can (8,4) hos de røde. Nestemann på lista, Sadio Mané, har i snitt 6,5 ballgjenvinninger per 90 minutter.

Fokuset på høyt press og å gjenvinne ballen er blitt en del av hverdagen med Klopp som sjef. Can ble imidlertid ikke overrasket over hvor krevende det er å spille under tyskeren, for 22-åringen var på motsatt halvdel flere ganger da manageren ledet Borussia Dortmund.

– Det var aldri enkelt å spille mot ham fordi lagene hans alltid spiller med høyt press. Det er ikke artig. Det føltes alltid ut som om du ikke har noe tid med ballen, mimrer Can.

– Nå er jeg på hans lag, og det er isteden motstanderne som må tenke på hvor vanskelig det er å møte oss.

MÅLSCORER:
MÅLSCORER:  Mot Crystal Palace og Watford (bilde) havnet Can i målprotokollen. Han har dermed doblet sitt antall mål i Premier League til fire.

Can, som var med i den tyske landslagstroppen under EM i sommer, fikk bryne seg på Klopps lag allerede som tenåring i Bayern München. Han reiste fra gigantklubben fordi han ikke fikk nok spilletid, og på plass i Bayer Leverkusen angret han ikke på avgjørelsen: kun ett år senere ble han hentet til Liverpool.

Vil ut i Europa igjen

Nå er han glad for fremgangen på banen, og han mener den ekstra tiden på treningsfeltet uten europacup er merkbar, men håper denne sesongen brukes til å finne veien ut over landegrensa igjen.

– Vi har mer tid til treningsøkter, noe som gir oss muligheter til å prøve mange ting. Vi har bedre tid nå, men selvfølgelig ønsker alle at vi skal spille i Europa. Det er nødt til å være målet vårt, sier Can.

– Vi kan fortsatt bli bedre, og det er mange deler av spillet vi må jobbe med. Fortsatt er det tidlig i sesongen, og vi må det kamp for kamp. Men, selvsagt, når man spiller for en klubb som Liverpool, må man alltid forsøke å vinne ting.

– Mitt første mål er å være frisk og hjelpe laget. Det var ikke en enkel start for meg (i høst) da jeg kom sent til pre-season, og så fikk jeg en skade. Men nå er jeg tilbake og gjør mitt beste. Stemningen er god, og vi vinner kamper. Vi må bare fortsette på denne måten.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]