Bruce Grobbelaar om keeper-situasjonen– Vær mer offensiv og aktiv i feltet

Keeperlegenden Bruce Grobbelaar mener at den som er keeper i Liverpool må gå mer ut på innlegg og våge å være mer aktiv i feltet, og at keepertrener-strategien har vært feil.

24. nov 2016 kl 13.28 Ragnhild Lund Ansnes

Liverpool FC har kun tapt én kamp så langt denne Premier League-sesongen. Det er tidligere Liverpool-målmann Bruce Grobbelaar imponert over. Keeperlegenden, som er bosatt i Canada og som jobber som keeper-trener for Ottawa Fury (der Kenny Dalglish sin sønn Paul er manager), er på et måneds langt besøk i England, og slo av en prat med supporterklubbens utsendte i Liverpool.

– Starten på sesongen har vært helt fantastisk – bare et tap – og hvem hadde trodd at det skulle bli mot Burnley borte? Kanskje trodde spillerne det skulle bli en lett kamp, men så ble det nok en vekker for dem.

Han er overbevist om at managerbyttet har vært avgjørende for suksessen så langt.

– Og Jürgen Klopp er et friskt pust. Han må ha sagt noe sånt som at hver kamp er som en cupfinale, og laget har respondert veldig bra på hans lederskap!

Englands mestvinnende keeper:
Englands mestvinnende keeper:  Bruce Grobbelaar vant imponerende 19 trofeer på 13 år i Liverpool Football Club.

Spørsmålstegn ved keepertrening

Et av grepene som Jürgen Klopp har foretatt seg, er å kjøpe ny keeper. Og det er Loris Karius som har vært førstevalget så langt, etter at han ble skadefri.

Grobbelaar er derimot ikke like imponert over måten keeperne blir drilla og trent av klubbens keepertrener i Liverpool for tida.

– I Sunderland var Simon Mignolet strålende. Han kom ut og møtte ballen, stoppa innlegg, sto høyt i banen og var en fantastisk skuddstopper. Da han kom til Liverpool virka det som han hadde glemt alt dette. Han sto ikke høyt i banen, kom ikke ut på innlegg, hadde shaky fotbarbeid. Hvor har det blitt av sjøltilliten?

I utgangspunktet mener Grobbelaar at Simon Mignolet og Loris Karius er kanske like, men at deres spill har endra seg etter at de kom til Liverpool Football Club.

– Jeg har kritisert Simon Mignolet for ikke å komme ut på innlegg, men nå som Karius har tatt over noen kamper, innser jeg at det nok ikke var Mignolets feil. Feilen ligger hos hans lærer, keepertreneren, for ikke å tillate at han kommer ut på innlegg og for ikke å la keeperen få vise sin karakter. Eller så handler det om hvordan han trener. Hvis han ikke går ut på skudd og innlegg i kamper, gjør han det antakeligvis heller ikke på trening. Ganske enkelt.

Simon Mignolet:
Simon Mignolet:  Bruce Grobbelaar synes Mignolet har vært svak i feltet og spilt med mye lavere selvtillit i Liverpool enn i Sunderland. Grobbelaar tror feil trenerstrategi er årsaken.
Ingen kan komme og fortelle Karius at han gjør noe galt, med mindre han roter det til. Kommer han ut og klarerer, om det er ved å bokse ut ballen eller snappe den opp, så gjør han livet enklere for forsvarsrekka.Bruce Grobbelaar

– Mener du at keepertreninga nå også påvirker Karius på lignende måte, i og med at de har samme keepertrener?

– Ja. Men på sikt kommer Karius antakeligvis til å gjøre det rette, om han har en sterk nok personlighet, og det håper jeg han har. Og hvis han i tillegg analyserer hvordan Liverpool spiller, vil han skjønne at han må komme ut på innlegg og møte ballen mer. Keepertrenere kan bare formidle det slik de mener er rett, mens keepere må selv ta avgjørelser og spille på den måten de mener er riktig.

En målmann er sjef innenfor 16-meteren.

Keeperlegenden poengterer at alle alle keepere er sjef for hele området innenfor 16-meteren, ikke bare sin femmeter. Derfor bør han ikke oppmuntres og trenes til å holde seg ved målstreken.

– Karius har sine egne tanker og meninger, og han kan gjøre det han tror er riktig i hele 16-metersboksen. Ingen kan komme og fortelle ham at han gjør er galt, med mindre han roter det til. Kommer han ut og klarerer, om det er ved å bokse ut ballen eller snappe den opp, så gjør han livet enklere for forsvarsrekka.

Tysk fotballs nest beste:
Tysk fotballs nest beste:  Bruce Grobbelaar mener Karius var den nest beste keeperen i Bundesligaen etter Manuel Neuer da han kom til LFC.

Har stor tro på Karius

Sjøl om Grobbelaar mener Mignolet og Karius er ganske like som keepere, har den gamle målmannen stor tro på at Karius kan bli en langsiktig trygghet på bakerste skanse. Det er nemlig ingenting å si på Loris Karius sin kvalitet.

– Klopp har fått tak i ham som var nest best keeper i Bundesligaen. Det var kun Manuel Neuer som var bedre enn Karius i den tyske toppligaen da Karius ble kjøpt til LFC, og det er ingen liten prestasjon. Jeg har studert hvordan Karius endte opp med å bli nest best. Klopp kjente ham fra før, var imponert over hvordan han spilte og Loris er en keeper som er ung nok til å kunne være keeper i åtte, kanskje 10, og Klopp ser på langvarighet i keepersituasjonen. Det skaper trygghet og kontinuitet i forsvarsrekka.

Gjøgler i mål:
Gjøgler i mål:  Bruce Grobbelaar ble verdenskjent for sine stunt som keeper.

Keeper med personlighet

Bruce Grobbelaar spilte for Liverpool FC i hele tretten år. Han var en keeper som spilte med masse personlighet i både gode og dårlige perioder – men mest gode. 19 trofeer ble det, mens han gikk på hender, varma opp under paraply, satte seg oppe på tverrliggeren, spilte luftgitar og sang i spillertunnelen og psyka ut italienske stjernespillere under straffesparkkonkuransen i Europacupfinalen i Roma ved å tygge på nettet som om det var pasta og skjelve med de legendariske spagetti-beina.

Men også han sleit med å tilpasse seg engelsk toppfotball da han kom til Liverpool i 1981:

– Jeg tok over etter en helt strålende keeper i Ray Clemence, som plutselig forlot Liverpool for Tottenham. Jeg ble kasta utpå dypet, og det tok meg rett og slett seks måneder å klare å stå i vannet. Finne føttene mine. Få bakkekontakt.

Første halvdel av sesongen i 1981/82 gikk det dårlig med Liverpool. De, som hadde briljert i årevis, lå nå langt nede på tabellen. De rota det til i forsvar og slapp inn for mye mål med sin nye keeper:

– Jeg gjorde en del helt annerledes enn Clemence, og manager Bob Paisley sa til slutt at 'om du ikke får kontroll risikerer du å måtte spille for Crewe Alexandra igjen.' Fra andre juledag i 1981 starta en kamprekke som gjorde at vi innhenta alle og vant ligaen. Dette var min første sesong i Liverpool. Og vi vant ligaen fire ganger av fem, og kom på andre plass den femte gangen. Og jeg spilte alle kampene de fem sesongene.

Det var en fantastisk tid å få være en del av Liverpool FC. Nå håper han at Loris Karius kan få oppleve en ny storhetstid for de røde mellom stengene, til tross for at det kan være litt av en utfordring å vokte målet til Liverpool i Premier League:

– De første seks månedene var det veldig hardt og vanskelig å spille seg inn for min del. Men så fort du kommer deg over dette første store hinderet, kan du få nok sjøltillit. Da kan du spille godt og vokte buret veldig lenge. Og jeg håper at uansett hvilken av keeperne det måtte bli, Karius eller Mignolet, så håper jeg han klarer å få beholde jobben lenge.

– Om det blir Karius så ønsker jeg ham lykke, lykke til. Han er en svært dyktig keeper som jeg godt kunne tenke meg å se i aksjon for Liverpool i mange, mange år framover.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]