– Veldig vanskelig for motstanderne

Liverpools dynamiske angrepsfotball imponerer klubbens mestscorende spiller i historien.

4. nov 2016 kl 17.50 Marius Rabben

Med 24 nettkjenninger er det ingen i Premier League som har scoret mer enn Liverpool etter ti runder. Ian Rush mener mye av grunnen er fordelingen av scoringer innad i laget.

Inkludert ligacupen har de røde notert seg for 34 mål hittil denne sesongen. Hele tolv forskjellige spillere har havnet på scoringslista.

Skryter av «fotballhjernen»

– Vinner man kamper, men det er bare spissene som scorer, vet motstanderne hva de må gjøre, sier Rush til klubbens nettsider.

– Da jeg spilte, hadde vi Phil Neal som fikk ti scoringer på en sesong, Alan Kennedy med fem mål, Mark Lawrenson med fem. Når man har forsvarere som gjør det, begynner alt å stemme.

Roberto Firmino og Philippe Coutinho er toppscorerne med fire ligamål og én i cupen, og bak følger Sadio Mané, venstreback James Milner og Daniel Sturridge med totalt fire hver. Mané og Milner har scoret samtlige sine i Premier League.

Rush mener spillerne har en «fotballhjerne» fordi samarbeidet sitter så bra, og han trekker frem den kollektive forståelsen som tillater dem å bytte plasser fortløpende.

– Når noen befinner seg i posisjonene deres, leter de etter rom andre steder. Jeg tror det er hva Liverpool gjør nå. Man kan ikke si at «dette er midtspissen», sier Rush.

Lært av Burnley-kampen

– De har enormt talent der, og kombinasjonene ser ut til å sitte nå fordi de jobber som et lag. Er du motstanderen, må det være veldig, veldig vanskelig å vite hvem man møter.

Det eneste nederlaget hittil kom borte mot Burnley i august, i et oppgjør der Liverpool dominerte ballbesittelsen og skapte klart flest sjanser.

– Jeg håper Burnley-kampen var en velsignelse i forkledning. Vi vet hva vi må gjøre; vi må ta bedre vare på sjansene, fortsetter Rush.

Han tror lærdommen etter den kampen har hjulpet godt utover høsten.

– Vi slo Swansea i en kamp som vi tidligere ville ha spilt uavgjort eller tapt. Mot West Bromwich ville vi kanskje også ha spilt uavgjort eller tapt. Men nå vinner vi, og vi er der.

– Jeg tror det bygger opp selvtilliten, og jeg tror ikke mange lag ønsker å spille mot Liverpool for øyeblikket.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]