Hangeland om Palace før kampen:– Benteke har vist seg å være en genistrek

Brede Hangeland evaluerer gamleklubben foran lørdagens kamp, og mener Benteke har vært en viktig signering for Crystal Palace.

28. okt 2016 kl 09.54 Arve Corneliussen

– En av Liverpools få svakheter er dødballer imot. Sonemarkeringen deres har sviktet en del ganger, og jeg er helt sikker på at Palace kommer til å utnytte det. Karius er heller ikke en keeper som dominerer feltet, så det vil ikke overraske meg om de legger baller inn mot han, sier tidligere Crystal Palace-spiller Brede Hangeland til Liverpool.no.

Til nå har Crystal Palace scoret tolv mål i Premier League. Hele seks av dem har kommet på hodet. Nummer én og to på toppscorerlisten, Christian Benteke og Scott Dann, har scoret samtlige av deres mål med pannebrasken.

– Dann er en meget bra midtstopper som scorer mye mål, og er kjempefarlig på dødball. Det overrasker meg at han ikke har fått en plass i troppen for Englands landslag, spesielt siden de har slitt på stopperplass.

Benteke har fått en god start i London, etter ørnene satte ny overgangsrekord i sommer. Tre mål på syv ligakamper, selv om han bommet på straffe i forrige kamp mot Leicester.

– Så langt har det vist seg å være en genistrek. Jeg var litt usikker på hvor han stod etter en vanskelig tid i Liverpool, men han har vært det Palace har savnet de siste sesongene, mener Hangeland.

– Palace har hatt gode kantspillere de siste årene. De har slått flest innlegg av alle, men det har ikke vært noen der til å heade dem i mål. Det har de fått med Benteke.

OVERTID:
OVERTID:  1-1. Ti mot elleve, James Milner ble utvist tidligere i kampen. Så går innbytter Benteke i bakken etter en takling fra Delaney, og sikrer de røde seieren fra straffemerket i det 96. min i forrige kamp på Selhurst Park.

Ønsker å dominere

– Liverpool er et av de lagene som har imponert mest, og det har nok Pardew sett. Han ønsker alltid å dominere kamper og ha ballen i laget, men han vet at Liverpool er sinnsykt gode på kontringer.

– Jeg kan tenke meg at han vil ha en kontrollert kampplan og ikke for mange i angrep, men vil samtidig ikke bli dominert av ballbesittelse, spår Brede Hangeland.

Hangeland, som nå er fotballekspert i TV 2, spilte halvannen sesong på Selhurst Park under Alan Pardews ledelse. Han fikk 21 Premier League-kamper for London-klubben.

– Han er en bra trener, og en av de bedre jeg har hatt. Han er en analytisk strukturert trener, som alltid har en egen plan til hver motstander basert på styrker og svakheter. De har hatt noen dårlige resultater, men det ser bedre ut nå enn før sommeren da jeg var der.

Nye Ronaldo

Da den dribleglade vingen Wilfried Zaha gikk til Manchester United, fikk han stempelet «den nye Cristiano Ronaldo». Slik gikk det ikke, og han ble hentet tilbake permanent vinteren 2015.

– Han har et enormt potensial, har fart og teknikk, men er en humørspiller som er opp og ned. På sitt beste er han nesten umulig å spille mot, men den mentale komponenten er ikke så stabil, sier Hangeland.

– Jeg har prøvd å finne ut av ham i to år. Han havner nesten alltid én-mot-én mot backen, og jeg opplever at det er avgjørende hvordan det går i starten. Får han overtaket blir han tung for backene, men får de satt inn noen taklinger blir han nesten usynlig.

En spiller som imponerte Hangeland mer i Palace-tiden, var Jason Puncheon. Denne sesongen har 30-åringen notert seg for to målgivende pasninger på åtte kamper.

– Puncheon er undervurdert, og burde være i nærheten av England-troppen. Det er han som er den beste fotballspilleren, og er involvert i mange mål som 10-er.

SOLGT:
SOLGT:  Martin Kelly ble solgt til Crystal Palace sommeren 2014. Han fikk 62 kamper for Liverpool, og scoret ett mål. I 2012 fikk han sin eneste landskamp, for øvrig mot Norge, før en stygg leddbåndskade satte ham ut av spill i lang tid samme år.

Liverpool-kjenning

Palace' faste venstreback, Pape Souaré, er langtidsskadet. Dermed blir det et gjensyn med tidligere Liverpool-spiller Martin Kelly, som for tiden vikarierer som venstreback.

– Han posisjonerer seg bra defensivt, men er ikke så komfortabel med venstrefoten. Han er ingen venstreback. Det er en svakhet offensivt i forhold til Souaré, men ikke defensivt, mener Hangeland.

Hangeland tror Palaces største utfordring på lørdag blir å henge med Liverpools tempo, men legger til det gjelder alle lag i Premier League.

– Topphurtigheten til Liverpool er et par hakk foran. Når det går fryktelig fort med den angrepsrekken, sliter lag med å følge med. Lallana, Coutinho og Mané har et ekstremt høyt nivå inne, og har den x-faktoren som kan åpne opp en jevn kamp.

– Palace går nok for seier, men internt tror jeg de er fornøyde med uavgjort. Liverpool er et av topplagene til nå, og Palace er bedre borte enn hjemme, avslutter Hangeland.

Dårlig vårsesong

På tross av at de kom seg til finalen i FA-cupen, hadde Crystal Palace en grusom vår i ligaen Etter 19 serierunder lå de på 5. plass, med 31 poeng. Etter 38 serierunder endte de på 15. plass, med 42 poeng.

Bare to seire de siste 19 seriekampene.

– Alan Pardew er en manager med voldsomme med- og motgangsbølger. Enten vinner han fem kamper på rad, eller taper syv-åtte, forteller Espen Olavesen, leder i Crystal Palace' norske supporterklubb.

Sesongstarten har vært i tråd med det Olavesen forteller. To tap og én uavgjort ble etterfulgt av tre seire på rad. Deretter ble det uavgjort på Goodison Park, før Palace tapte to av to etter landslagspausen.

– Sesongstarten har vært midt på treet. Det startet dårlig, før vi kom inn i en god periode før landslagspausen. Da spilte vi ganske bra fotball.

De to siste kampene har vi mistet litt futt og energi. Vi presser ikke på den samme måten som vi gjorde før pausen, og vi har mistet litt form av ukjente grunner, sier Olavesen.

Fornøyd med Benteke

I likhet med Hangeland, sier Olavesen seg fornøyd med Bentekes første måneder på Selhurst Park, men stusset litt på summen som ble brukt.

– Jeg tenkte at det var helt nødvendig å få på plass en spiss som kunne score mål på dette nivået. Det har vært mangelvare for oss. Jeg var positiv i utgangspunket, men ble litt nervøs da vi brukte så mye penger, sier han.

– Jeg er fornøyd med ham så langt, men han har enda mer å gå på. Det har ikke vært strålende. Hodespillet har vært veldig bra, men så har vi straffebommen i forrige kamp. Det gjenstår å se om han er verdt pengene, men det er litt for tidlig å si ennå, mener Olavesen.

Liverpools ligaform de tre siste kampene er nøyaktig motsatt av Palace' – to seire og én uavgjort. Formutvklingen bekymrer supporterlederen foran kampen.

– Hvis jeg tipper med hjernen og ikke hjertet, blir forhåndstipset mitt fort borteseier. Likevel er det såpass jevnt i Premier League at det er en helt åpen kamp.

– Jeg håper vi klarer å fortsette med det vi klarte før landslagspausen, med høyt og aggressivt press. Det har fungert mye bedre enn når vi har ligget dypere.

Olavesen innrømmer at det er en viss risiko i å presse høyt mot Liverpool, men mener Palace har vært litt for passive de siste kampene, og må finne tilbake til måten de vant på i seiersrekken.

– Jeg håper og tror vi går offensivt ut. Så får det bare briste eller bære, sier han.

Ny keeper

På lørdag er det Steve Mandanda som skal forsøke å redde Coutinhos avslutninger. Han ble hentet gratis fra Marseille, og har 24 landskamper for Frankrike. Hittil har han ikke holdt nullen for lørdagens verter.

– Det er et klart steg fremover, og han er langt sikrere enn Hennessey. Han har klart seg bra, men også med han er det litt tidlig å si hvor god han er. Han er definitivt et klart førstevalg, sier Olavesen.

At Crystal Palace sjeldent holder nullen, bekymrer supporterlederen. Han vil ikke peke på én spiller, og mener det er flere ting som gjør at de ofte slipper inn.

– Kelly og Joel Ward på backene er helt greie spillere, men kan samtidig være litt variable mot veldig god motstand. Det samme gjelder Delaney. Vi har ikke holdt nullen på 15 kamper eller noe slikt, og det er uten noen særlige tabber.

Fremover på banen mener han trioen Benteke, Zaha og Townsend bør kunne skape problemer mot de fleste lag.

– Det er de tre og Scott Dann som har størst mulighet for å score. Statistisk er det urovekkende hvor mange av målene som kommer på dødball, men har Townsend og Zaha dagen kan vi skape noe i åpent spill, sier Olavesen.

– Vi har slått Liverpool såpass mange ganger, at jeg ikke er veldig fornøyd uten seier. Litt med tanke på formen ville jeg ikke blitt veldig skuffet med uavgjort, men på hjemmebane må ambisjonen være tre poeng, avslutter han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]