Liverpools problemer på defensiv dødball:– En vanskelig floke å løse

Tidligere Tippeliga-stopper Frode Lafton tror ikke Liverpools problemer på defensiv dødball kan løses over natten.

27. okt 2016 kl 13.20 Einar Kvande

I forrige ligakamp, mot West Bromwich, slapp Liverpool inn mål på defensiv dødball. Igjen. Det var slett ikke første gang denne sesongen, og har vært et vedvarende problem for Liverpool både under Brendan Rodgers sin ledelse, og nå også under Jürgen Klopp.

– Jeg har forsket litt på det, og kommet frem til at problemet er omtrent like stort nå under Jürgen Klopp som det var under Rodgers, sier Lafton, som nå er hovedtrener for 2.divisjonslaget til Hønefoss BK.

Fire av elleve

Scoringen til Gareth McAuley forrige helg var det fjerde ligamålet Jürgen Klopps menn har sluppet inn på defensiv dødball i høst - av i alt elleve ligamål. Tre av disse baklengsmålene har kommet på corner og ett av dem som et resultat av frispark. Mot lagene Swansea, Hull, Arsenal og WBA.

Frode Lafton heller kaldt vann i blodet på de som tror dette er et problem som kan løses raskt.

– Vi har sett at dette har vært et problem over tid, og med den relativt faste førstelleveren Jürgen Klopp mønstrer denne sesongen er ikke dette noe som vil bli bedre over natten.

HODESTERK DUO
HODESTERK DUO  Jordan Henderson og Dejan Lovren er to av bare en håndfull Liverpool-spillere med luftstyrke av betydning.

– Liverpools oppstilling på cornere er veldig, veldig soneorientert. Problemet er at det er relativt mange småvokste spillere i startelleveren, og dermed kommer man rett og slett til kort på fysikken.

– Problemet oppstår som en følge av typene man har på laget. Liverpool har to midtstoppere som ruver godt i Matip og Lovren, men sett bort fra de to er det ikke mange som er i stand til å dominere luftrommet i feltet. Emre Can kan være med å bidra når han spiller, og Jordan Henderson har også en relativt god fysikk og kan være tøff i duellspillet. Men sett bort i fra disse fire er det rimelig magert med luftstyrke.

Temaet er noe som har plaget Liverpool-fansen mye de siste sesongene. Og selv om forsvarsarbeidet sett under ett er klart forbedret fra samme tid i fjor, så er det ikke til å stikke under en stol at laget slipper inn for mange mål på denne måten.

Savner Benteke

– I fjor hadde vi Christian Benteke som kunne komme ned og hjelpe til på cornere og frispark som ble slått inn i feltet, men nå er også han borte. Det finnes rett og slett ikke nok av denne type spillere på laget til at man kan forvente en snarlig forbedring på dette området, mener Lafton.

Klopp har gjort det til en vane å snu ryggen til når laget hans skal ta en straffe. Mange Liverpool-supportere føler for å gjøre det samme når motstanderlaget får tildelt en corner.

LUFTSTYRKE
LUFTSTYRKE  Liverpool mistet en viktig brikke på defensive dødballer da Christian Benteke forsvant. På lørdag skal Liverpool forsøke å forsvare seg mot den luftsterke belgieren, når de gjester Crystal Palace.

– Nå skal vi møte to motstandere i Crystal Palace og Watford, hvor vi kan forvente oss mye av det samme som mot West Bromwich. De kommer til å satse på å ta Liverpool på luftstyrken, tror Lafton.

– Problemene har også sammenheng med hvilke keepere Liverpool har. Både Mignolet og Karius har klare mangler i feltarbeidet, og slikt kan være med å spre usikkerhet, mener han.

– Dette er nok noe Klopp jobber med hver dag, men jeg kan ikke se noen umiddelbar «quick-fix» med det spillermaterialet han rår over i dag.

Hysjer ned problemet

Overfor media er imidlertid ikke Klopp særlig interessert i å innrømme at han har et problem på dette området. Det er ikke mange dagene siden han gikk ut og benektet at laget hans har forsvarsproblemer.

Jeg har hørt det noen ganger nå, men jeg mister respekten for mennesker som sier det, svarte Klopp lørdag på spørsmål om hvordan laget håndterer dødballer imot.

BØRSTES UNDER TEPPET
BØRSTES UNDER TEPPET  Frode Lafton mener at Jürgen Klopp bevisst forsøker å hysje ned problemene laget hans har på defensive dødballer.

Jeg er treneren for dette laget, jeg følger spillerne tett. Jeg ser kampene fra et godt perspektiv. Vi forsvarte oss bra mot United, utmerket, og så var det svært vanskelig mot WBA, fortsatte Liverpool-sjefen.

Frode Lafton mener at Klopp bevisst forsøker å hysje problemet ned, for å ta noe av fokus bort fra problemet.

– Karer som Clyne og Moreno mangler rett og slett egenskapene til å fungere godt i et soneorientert forsvar på dødballer, og burde nesten vært fritatt for dette ansvaret. Clyne sliter fælt med dette, og på sikt kan det kanskje få konsekvenser for det klippekortet han for tiden nyter på laget.

– Jeg vil imidlertid poengtere at du kan fungere godt som markeringsspiller selv om du er liten av vekst. En type som Milner gjør det.

– Selv ville jeg plassert Matip og Lovren sentralt, og også med Can og Henderson i dette området. På innoverskrudde cornere ville jeg brukt Lovren fremst. Det er viktig at Liverpool setter disse fire spillerne i riktige posisjoner, mener Lafton.

17 under Klopp

Gareth McAuleys reduseringsmål for The Baggies var den 17. gangen Liverpool har sluppet inn mål fra dødball etter at Jürgen Klopp overtok i oktober ifjor. Men Klopp hevder laget gjør alt de kan for å rette på problemet.

Når folk sier at vi har problemer med dødballer imot, hvordan kan jeg si at de tar feil? 70-80 prosent av de målene vi slipper inn er på dødballer, men de er alle ulike og det er noe vi jobber med. Det er ikke det samme problemet som vi hadde i fjor, påstår Klopp.

BETENKT
BETENKT  Jürgen Klopp innrømmer at laget hans slipper inn for mange mål på defensive dødballer, men vil likevel ikke være med på at dette skyldes forsvarsproblemer.

Frode Lafton påpeker at dette er et problem som ikke enkelt lar seg løse på treningsfeltet.

– Det er vrient å trene på dette, fordi spillertype og fysikk har så mye å si. Men å gå over til ren mannsmarkering tror jeg ikke er løsningen for Liverpool. Jeg er i alle fall ingen tilhenger av det. Det er nesten ingen som gjør dette i internasjonal fotball i dag, selv om det ofte kan være fornuftig at de høyeste spillerne på laget ditt tar ut de høyeste hos motstanderen.

– Det som er viktig er at spillerne selv får et «eierforhold» til det de driver med i slike faste situasjoner. Det må være spillerne selv som tar ansvar her, da det etter min mening er begrenset hva Klopp kan utrette på treningsfeltet og påvirke fra sidelinjen i forhold til slike situasjoner, avslutter Lafton.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]