Målrikt mellom Klopp og Mourinho

José Mourinho har én seier på fem forsøk mot Jürgen Klopp foran storkampen kommende mandag.

11. okt 2016 kl 14.35 Marius Rabben

To av nordvestderbyets største profiler står på sidelinja. For andre gang møtes Klopp og Mourinho i Premier League.

På Halloween er det nøyaktig ett år siden Klopp vant sin første ligakamp som Liverpool-manager. Det skjedde mot Chelsea, mot Mourinho, på Stamford Bridge.

Første borteseier mot Mourinho

– Jeg beklager, men jeg har ingenting å si, svarte Mourinho, da svært presset i sin posisjon, konsekvent på spørsmålene fra pressen etter tapet.

Etter en treg åpning var Liverpool best i alt på Stamford Bridge, og to scoringer av Philippe Coutinho snudde en tidlig Chelsea-ledelse til rød føring, og innbytter Christian Benteke fastsatte sluttresultatet til 3–1.

Halvannen måned senere fikk Mourinho sparken som Chelsea-manager.

Det var femte gang at portugiseren fikk bryne seg på Klopp siden 2012, men det var samtidig første gang at sistnevnte beseiret et Mourinho-lag på bortebane.

Jevnt i Champions League

Tidligere har alle fire møter mellom managerprofilene kommet i Champions League – i løpet av én sesong.

Duoen ledet henholdsvis Borussia Dortmund og Real Madrid da de havnet i samme gruppe i høsten 2012, og det var Klopp som tok første stikk.

I en intens kamp på Signal Iduna Park sto det 1–1 til pause etter scoringer av målmaskinene Robert Lewandowski og Cristiano Ronaldo, men Marcel Schmelzer sørget for tysk 2–1 etter en drøy time og tysk seier.

Det motsatte oppgjøret, på Santiago Bernabéu, inneholdt enda flere mål, men endte uavgjort. Dortmund ledet 2–1 halvveis, etter et selvmål av eks-røde Álvaro Arbeloa rett før pause, og Mesut Özils utlikning kom etter 89 minutter.

Møttes igjen i semifinalen

Begge lag gikk som ventet videre fra gruppespillet og avanserte videre i turneringen utover våren 2013 – helt til de møttes igjen. Denne gangen sto det om finalebillett.

Med to blide managere på sidelinja, som pratet åpent sammen på banen før kampen, stjal Lewandowski alle overskrifter med fire (!) fulltreffere.

Ronaldo ordnet uavgjort til pause, men et Lewandowski-hat-trick i andre omgang ga Klopps lag 4–1 foran returen i Madrid.

Der holdt Dortmund unna i over 80 minutter, før de kongehvite skapte real spenning med to nettkjenninger på tampen. Tyskerne holdt imidlertid unna nytt baklengsmål, og kom til finalen med 4–3 sammenlagt.

God United-form på Anfield

På fem kamper mellom Klopp og Mourinho er det dermed blitt scoret totalt 18 mål. Elleve av dem har tilfalt førstnevnte.

Med 2–0 er Mourinhos eneste seier, hvor Klopp likevel jublet høyest i etterkant, den mest målfattige kampen innbyrdes hittil.

Nå kommer Mourinho på besøk som United-manager for første gang, og gjestene kan ellers se tilbake på en god statistikk på Anfield i Premier League.

Liverpool har nemlig tapt alle de fire siste ligakampene mot erkerivalen, og man må tre år tilbake for å finne sist de slo dem foran The Kop i Premier League.

I Europaligaens åttedelsfinale i mars fikk imidlertid de helrøde mest å juble for. 2–0 på Anfield, etter mål av Daniel Sturridge og Roberto Firmino, ble fulgt opp med Coutinhos frekke scoring på Old Trafford, som sørget for 3–1 sammenlagt.

Avspark mellom Liverpool og Manchester United er mandag 17. oktober klokka 21.00.