Ett år siden Jürgen Klopp ble ansatt som Liverpool-manager:Med tro på Klopp

- Dere må slutte å tvile og begynne å tro, sa Jürgen Klopp da han ble presentert på Anfield. Sannsynligvis har det aldri vært større forhåpninger til en ny manager i Liverpool Football Club.

8. okt 2016 kl 08.27 Torbjørn Flatin

Jürgen Klopp er det største navnet som Liverpool har ansatt som manager, det er vår påstand.

Da Bill Shankly startet det moderne Liverpool for over femti år siden hadde han aldri vært manager i Englands øverste divisjon. Lojale, men lite synlige medarbeidere i Bob Paisley og Joe Fagan etterfulgte Shanks. Noe mer blest var det da storspillerne Kenny Dalglish og Graeme Souness overtok roret, men som medlemmer av The Liverpool Family ble det noe annet.

Roy Evans betød en tur tilbake til The Boot Room før Liverpool og daglig leder Peter Robinson staket ut en ny kurs. Gérard Houllier hadde både vunnet ligaen med PSG og vært landslagstrener i Frankrike, men hadde ikke noe sagnomsust navn ute i Europa og definitivt ikke på de britiske øyer. Den som kanskje kommer nærmest Klopp er Rafael Benitez, som hadde ført Valencia til spanske ligamesterskap i kamp med gigantene Barcelona og Real Madrid, og også vunnet UEFA-Cupen. Noe karismatisk verdensnavn var han dog ikke.

ET NAVN
ET NAVN  Jürgen Klopp er det største navnet som Liverpool har ansatt som manager, mener Torbjørn Flatin. Foto: Propaganda

Siden hentet et Liverpool FC med eierskifte managere fra Fulham, direktørtribunen og Swansea, i Roy Hodgson, gjenkomst med Kenny Dalglish og Brendan Rodgers. Okay, vi har «glemt» at datidens Roman Abramovich, John Houlding, i 1896 hentet Tom Watson fra Sunderland. Liverpool doblet lønnen til mannen som hadde stått bak tre ligamesterskap på fire sesonger og utvilsomt var den mest ettertraktede i denne nye sporten, men under brevduenes tid er det knapt sammenlignbart.

Spiss og midtstopper

Jürgen Klopp har vunnet Bundesliga to ganger i kamp med mektige Bayern München, og han tok sitt lag til finale i Champions League. Dermed var han en av de få som på dagens managermarked kunne vise til sølvtøy i en av de største ligaene i Europa. En vil anta at det var et kriterium som Liverpools eiere gikk etter når de skulle erstatte Brendan Rodgers.

Det er imidlertid bare en del av pakken Jürgen Klopp. Som spiller og manager har han vært veldig lojal, hvor han som 48-åring kun hadde virket i de to klubbene Mainz 05 og Borussia Dortmund. Hans drøm var å spille for Stuttgart, hans hjemby, men han endte opp i Mainz 05 tjue mil lenger nord, hvor han snørte på seg matchstøvlene i et drøyt tiår i Tysklands nest høyeste divisjon.

Med 193 centimetere på strømpelesten var han en høyreist spiss som var god på hodet, ikke minst på offensive og defensive dødballer, og hadde et godt volleyskudd med høyrefoten. På 337 kamper scoret han 52 mål, men da skal det legges til at han spilte om lag den siste halvdelen av sin karriere som midtstopper.

Skaffet seg et navn

Klopp ga seg som spiller i 2001, 34 år gammel, og ble ansatt som manager for Mainz. I de to første sesongene var klubben én plass unna å rykke opp, og ved det siste tilfellet skjedde avgjørelsen i det 93. minutt i siste kamp, men alle gode ting er tre og i 2003/04 endte det med at klubben kunne feire spill i Bundesliga for første gang.

Med ligaens minste stadion, med plass til om lag 20.000 mennesker, greide Mainz to hederlige 11.plasser før det ble nedrykk i den tredje sesongen i toppdivisjonen. I august 2006 var daværende Bruchweg Stadion fullsatt da Liverpool var gjester under pre-season. Riktignok toppet ikke Rafa Benitez laget og gjorde mange bytter, men et 5-0 tap mot energisk tysk motstand var likevel noe av et sjokk.

Jürgen Klopp ble med Mainz ned, men trakk seg da klubben ikke greide å komme seg opp igjen ved første forsøk. Allerede som spiller tok han utdannelse i sportsvitenskap på universitetet, med en hovedoppgave om kappgang(!) Det var imidlertid som engasjert, utagerende og veltalende trener i Bundesliga han etter hvert skaffet seg et navn, og hvor han også gjorde seg bemerket som ekspertkommentator om det tyske landslaget og hvor han fikk en pris.

Suksess i Dortmund

Etter at Borussia Dortmund i 2002 hadde vunnet sin sjette ligatittel, begynte det å gå nedover med storklubben og hvor en stadig økende gjeld medførte at man måtte selge mektige Westfalenstadion. I dag er det Tysklands største fotballarena.

Det er fristende å dra en sammenligning med Liverpool, hvor de røde om ikke har vært sovende i hvert fall har vært en gigant som har slitt med økonomien som følge av vannstyret til Hicks & Gillett. Klubben har ikke greid vinne tilbake den sportslige posisjonen de hadde for noen tiår siden, noe en enorm supporterbase frustrert har måttet erkjenne.

Borussia behøvde en personlighet som katalysator og valget falt på karismatiske Klopp. Etter 6. og 5.plass i de to første sesongene gikk et pulserende ungt lag helt til topps i 2010/11. De fulgte opp året etter med å vinne The Double, og sette ny poengrekord i Bundesliga. I Tyskland ble Borussia Dortmund kåret til årets lag i kalenderåret 2011, uansett idrett.

Bayern tok tilbake hegemoniet de to påfølgende år, med Borussia på sølvplass. Lagene møttes i finalen i Champions League i 2013, hvor laget fra München trakk det lengste strået med 2-1 etter at Arjen Robben hadde avgjort med en sen scoring i en jevn kamp.

Etter to år som årets manager i Tyskland kom Jürgen på 2.plass da FIFA i 2013 kåret verdens beste manager. Nedturen kom i 2014/15 da et skaderammet Borussia gikk til vinterpausen i nedrykksposisjon. Mange spillere involvert i VM-sluttspillet skal ha bidratt til en sliten og skadeplaget tropp, og laget ble også hemmet av at toppscorer Robert Lewandowski hadde blitt solgt til Bayern og veterankeeperen Roman Weidenfeller hadde begynt å falme. En bra andre halvdel av sesongen fikk laget opp på 7.plass og kvalifisering til Europa League, mens det i tillegg ble en cupfinale, hvor det ble 1-3 tap for Wolfsburg.

4-2-3-1

Klopp foretrekker en bakre firer, i et mannskap preget av fart, kraft og ikke minst knallhardt og arbeidskrevende press. Knapt noen løper mer enn lagene til den blonde og bebrillede. Det er fort og intenst, med hurtige skiftninger fra forsvar til angrep og fra angrep til forsvar.

4-2-3-1 var hans foretrukne system i Dortmund, med to relativt dype sentrale midtbanespillere. Stjernen Marco Reus hadde imidlertid en stort sett fri rolle, samt en playmaker som Henrikh Mkhitaryan, og som likevel gjorde det til en fleksibel formasjon. På topp var det en hardt arbeidende og målfarlig spiss i Robert Lewandowski, og siden Pierre-Emerick Aubameyang.

HAR SAMLET SUPPORTERNE
HAR SAMLET SUPPORTERNE  Jürgen Klopp har i løpet av sitt første år i Liverpool virkelig gjorde tvilere om til troende.

Engasjement

Jürgen Klopp er en mann for øyeblikket, en som aldri ser lenger fram enn til neste kamp og som forlanger at hans spillere skal spille den som om det var deres siste.

I Liverpool har han fått tilbake lidenskapen i laget, og blant de mange supporterne. Aldri har utnevnelsen av en ny manager samlet de trofaste som ankomsten til Jürgen Klopp har gjort.

Har du innspill til journalisten?