Siste stopp for Bill Shankly:Liverpool hadde ambisjonene som Huddersfield manglet

Historien kunne ha vært veldig annerledes om Bill Shankly hadde fått det slik han ville i Huddersfield, isteden vraket han lørdagens motstander til fordel for de røde fra Anfield.

26. okt 2017 kl 13.05 Torbjørn Flatin

Bill Shankly var en eventyrer, som søkte mot toppen. Søkte mot et sted hvor han kunne få oppfylt sine ambisjoner.

Han vokste opp i gruvesamfunnet Glenbuck i Skottland, som en av fem brødre som alle var innom profesjonell fotball. Etter en kort periode hos Carlisle kom han til den da langt større klubben Preston, hvor han rett før 2.verdenskrig spilte to cupfinaler og var med å vinne den ene i 1938.

Han var på toppen av sin karriere da krigen kom og begynte sin managerkarriere i 1949, da han var tilbake i Carlisle United. Hans videre vei var ganske så uransakelig, etter at han hadde skapt seg noe av et navn i nordvest ved bl.a. å snakke med fansen før hver hjemmekamp via høyttaleranlegget på stadion.

Han gikk til fiskerbyen Grimsby, uten særlig fotballkultur eller historie, før han tok en ny overraskende sving til lille Workington enda lenger ned i engelsk 3.divisjon.

Da hans venn og tidligere lagkamerat i Preston og for det skotske landslaget, Andy Beattie, ringte ham senhøsten 1955, sa Shanks ja til å bli hans assistent hos Huddersfield Town. Bill skulle samtidig ha ansvaret for reservelaget, hvor det fantes et par svært lovende spillere ved navn Ray Wilson og Denis Law.

Nå rykket Huddersfield ned i siste ligarunde i 1955-56 fra 1.divisjon, toppdivisjonen, og noen måneder senere fikk Beattie sparken. Shankly takket umiddelbart ja til å bli hans erstatter.


Ubeseiret mot Liverpool

Bill Shankly var dermed manager i samme divisjon som Liverpool Football Club, som slet med å komme ut av 2.divisjon etter sitt nedrykk i 1954. Han tapte den første kampen mot det som da var de røde og hvite, med røde trøyer og hvite shorts, med 3-0 hjemme i Huddersfield. I de fem neste møtene med Liverpool var han imidlertid ubeseiret, inkludert en 5-0 seier hvor Huddersfield Town i tillegg hadde fått en mann utvist.

William Shankly hadde utviklet et nøye oppsatt treningsprogram inspirert av et spillende Preston, og han hadde store visjoner som bare behøvde en plattform til å bli satt ut i livet på alvor. Han håpet Huddersfield, storlaget i engelsk fotball under 1920-årene med tre ligamesterskap, kunne være den klubben.

Han skjønte snart at det ville bli vanskelig å komme opp i toppen på Leeds Road. Han prøvde å få direktørene i Huddersfield til å kjøpe skottene Ian St. John og Ron Yeats, men de sa nei. Han tviholdt på sine stjerner Wilson og Law, men skjønte nok at det var en kamp han var nødt til å tape. Wilson ble senere verdensmester for England og Law vant bl.a. serievinnercupen med Manchester United.


Huddersfield solgte, Liverpool kjøpte

Mye er blitt sagt om prinsippfaste Bill Shankly og hvordan han ville ha hatet dagens fotball med alle pengene og griske agenter. Da skal det også sies at han selv ikke arbeidet med kontrakt og hadde mulighet til å forlate sine klubber nær sagt på dagen.

Det medførte også en heller ubehagelig exit fra Huddersfield, da Shankly uten å informere sin klubb hadde akseptert en henvendelse fra styreformann Tom Williams hos Liverpool om å bli manager på Anfield. Bill aksepterte en måneds oppsigelse slik at Town kunne finne en ny mann, men hans hode var allerede på vestkysten og det ble med noen få dager. Ironisk nok var hans siste kamp som manager for Huddersfield en 1-0 seier hjemme mot Liverpool.

«Vi skal flytte til Liverpool og bo ved sjøen», sa Shanks til sine døtre som hadde funnet seg godt til rette i Yorkshire og Huddersfield. Det endte med at familien kjøpte et enkelt rekkehus like ved treningsfeltet Melwood, i urbane Liverpool. Inntil det skjedde pendlet for øvrig Bill Shankly fram og tilbake, inkludert at han spilte søndagsfotball i den lokale parken i Huddersfield.

Frank Worthington
Frank Worthington 

Mens Denis Law ikke lenge etter ble solgt til Manchester City, da Huddersfield ikke hadde råd til å si nei til britisk transferrekord på £55.000, begynte Shanks å bygge opp Liverpool FC. Etter halvannet år i Liverpool fikk Shankly endelig sine landsmenn St. John og Yeats, for til sammen om lag £60.000. Med de skotske stjernene på laget vant LFC 2.divisjon i 1962, og resten er som de sier historie.

Huddersfield var tilbake i toppdivisjon i to sesonger i 1970-71 og 1971-72, men forskjellen på klubbene ble igjen dokumentert da Liverpool og Bill Shankly prøvde å kjøpe deres beste spiller Frank Worthington i 1972. Den fargerike toppscoreren skapte så en udødelig historie ved å feile legetesten to ganger, som følge av høyt blodtrykk. Hos Liverpool trodde man kanskje at Frank hadde vært litt vel oppspilt, kanskje ikke helt kommet seg etter en helg på byen, og sendte ham til Syden for å slappe av og få blodtrykket ned. Da han kom tilbake var verdiene enda høyere!

Har du innspill til journalisten?
[email protected]