Karakterboka del 1:Profilene mangler i forsvaret

Det er ingen kandidater til årets spiller i Liverpools bakre rekker, selv om det er backer som har hatt en bra høst.

24. des 2017 kl 13.55 Torbjørn Flatin

De neste dagene vil vi gi deg karakterboka for første halvdel av sesongen - lagdel for lagdel. Først ut keepere og forsvar.

Liverpool er rimelig på linje med «skjema» ved halvspilt Premier League sesong, med 35 poeng på 19 kamper. Da tenker vi på topp fire, som virker å ha vært en målsetning for mange. I tillegg kom laget seg sikkert videre fra en ikke alt for vanskelig gruppe i Champions League.

Det forteller imidlertid ikke hele historien. 41-23 røper et scoringsglad lag, som også slipper inn mye mål til et topp seks lag å være. Det understrekes ytterligere ved målscore 27-20 på ni kamper på fremmed gress, altså utrolige tre mål i snitt men hvor det også lekkes i strie strømmer.

Det gjenspeiles også i vår karakterbok da sesongen snur, hvor det er de offensive spillerne som scorer høyest, og ikke den bakre firer pluss keeper som vi i dag presenterer.

Simon Mignolet – 6

Spillerbørs: 5.89 (19 kamper) / Liverpools beste: 1
Simon Mignolet har stort sett hatt en solid høstsesong, selv om fakta viser at han gjør få redninger. Det har også sammenheng med at Liverpool dominerer mange kamper og slipper til få sjanser, og uten særlige feil blir det da gjerne en 6’er på børsen. Mignolet skal ha ros for en sterk kamp borte mot Hoffenheim, som var viktig i playoff på vei mot Champions League, men i tillegg har det bare blitt fire 7’ere, som forteller en historie om at Liverpools keeper sjelden er matchvinneren. Verre er det at han har sviktet i bortekamper mot topp seks rivaler som Tottenham og Arsenal. Totalt sett må en konkludere at summeringen gir ikke helt det en vil forvente av en førstekeeper hos LFC.

Loris Karius – 6

Spillerbørs: 6.12 (8 kamper) / Liverpools beste: 1
Den tyske reservekeeperen har spilt seks gruppespillkamper i Champions League, i en gruppe hvor Liverpool var det beste laget. Unntaket var den famøse 2.omgangen mot Sevilla, men hvor pekefingeren ikke kunne rettes mot Loris Karius. I tillegg har den blonde sisteskansen spilt i hjemmekamper mot Arsenal og West Bromwich i Premier League, uten å slippe inn mål. Liverpool er ubeseiret med Karius i mål denne sesongen, uten at en kan si at han verken har imponert spesielt mye eller på noen måte spilt seg ut av diskusjonen om en startplass. Han har et litt høyere snitt enn Mignolet på børsen, men kan hevdes også å ha stått i «lettere» kamper.

Joe Gomez – 7

Spillerbørs: 5.94 (17 kamper) / Liverpools beste: 1
I de fire kampene hvor Joe Gomez fikk registrert børspoeng før fire håpløse minutter mot Arsenal, hadde 20-åringen 7, 7, 8 og 7. 8’eren kom mot Merseyside-derbyet på Anfield mot de blå, hvor han var strålende som høyreback. Han har gjort store feil også, som gjenspeiler hans gjennomsnitt, men det er likevel ingen tvil om at han etter to alvorlige skader i det siste har tatt lange steg framover. Han har kraft, tempo og en stadig økende selvtillit, så får vi bare tro at han snart luker vekk i stadig større grad de øyeblikkene hvor han mister konsentrasjonen. Vi vurderer litt med hjertet, og hans form totalt sett de siste kampene, og løfter ham opp på en sjuer.

Trent Alexander-Arnold – 6

Spillerbørs: 6.17 (12 kamper) / Liverpools beste: 0
Jürgen Klopp har etter hvert valgt Joe Gomez som sin «ligaspiller» på høyreback, trolig fordi manageren vurderer at hans sterkere fysikk er viktig i Premier League på bekostning av den mer spillende og offensive Trent Alexander-Arnold. Trent var god mot Hoffenheim i playoff, før han ble kjørt rundt med da Manchester City lenge kunne spille med en mann mer på Etihad. Tenåringen virket rystet også i neste kamp mot Burnley, men har siden funnet tilbake til de gode taktene ikke minst i Champions League. Trent har kommet for å bli.

Alberto Moreno -
Alberto Moreno -  venstrebacken har hatt en positiv høst.

Alberto Moreno – 7

Spillerbørs: 6.20 (20 kamper) / Liverpools beste: 0
Da det ikke ble noe salg av Alberto Moreno tok den blide spanjolen utfordringen på strak arm. Dog etter en litt nølende start, kanskje ikke så overraskende etter at det virket som at han var uønsket på Anfield. Kanskje hjalp det også at bestekameraten Philippe Coutinho ikke ble tillatt å etterkomme tilnærmelsene fra Barcelona. En mer fokusert Moreno, med langt større disiplin i sitt defensive spill, først og fremst gjennom løp tilbake for å vinne ballen, har i grunn bare blitt bedre og bedre i høst. På seks av de siste sju hvor han fikk registrert børspoeng (må ha spilt en halvtime) hadde han minst en 7’er i karakter. Unntaket var 2.omgangen da han tidligere klubb Sevilla ble besøkt, og Alberto ble syndebukken. Han kom imidlertid bra tilbake fra den omgangen, før han fikk en kjedelig skade.

Andy Robertson – 7

Spillerbørs: 6.62 (8 kamper) / Liverpools beste: 0
Skotten ligger øverst av forsvarsspillerne på vår børs, og det også med ganske solid margin. På åtte kamper har han fem 7’ere og tre 6’ere, som er solid kost og gjør at en undrer seg over hvorfor Klopp ikke har benyttet ham mer. Noe må det utvilsomt være som han liker bedre ved Moreno på venstrebacken. Roberton er en mer klassisk backtype, i sitt duellspill og sine forseringer fremover hvor mye dreier seg om innlegg med en presis venstrefot. Moreno er mer rå fart og kombinasjoner, og kanskje ligger det noe der. Med skaden til sistnevnte vil imidlertid Andy få ytterligere muligheter til å vise seg fram.

Joel Matip – 6

Spillerbørs: 6.26 (19 kamper) / Liverpools beste: 1
Den elegante stopperen har vært noe ujevn, og fått dårlig score (4) i bortekamper mot Watford, Manchester City og Tottenham hvor Liverpool har lekket som en sil bakover. Når Joel er god er som regel også Liverpool gode, men når dette skrives er han igjen på veien tilbake fra et skadeopphold. Synes å trives best med sin mest vanlige partner Dejan Lovren, men totalt sett må en nok si at Matip har vært en liten skuffelse så langt denne sesongen.

Dejan Lovren – 6

Spillerbørs: 6.10 (20 kamper) / Liverpools beste: 0
Omstridt og til dels utskjelt var omdømmet til kroaten på Anfield på sitt absolutt bunnivå etter 1-4 mot Tottenham, og hvor Lovren ble «belønnet» med 2 poeng på vår børs. Han har imidlertid reist seg bra i etterkant av fadesen på Wembley og vist noe av sin beste form i helrødt med et nesten snitt på 7 i de etterfølgende kampene. Er ofte sterk og stødig i duellspillet, men har ikke greid å luke følelsen av at det kan lure en stor feilbedømning like om hjørnet.

Ragnar Klavan – 6

Spillerbørs: 5.73 (15 kamper) / Liverpools beste: 0
Klavan har nokså ofte i det siste vært en del av et forsvar som tross alt har vist tegn til forbedring, hvor den rutinerte estlenderen gjerne spiller seg til en 6’er. I utgangspunktet reserve har han fått bokført hele 15 kamper halvveis, hvor han gjør ting enkelt og ofte ganske effektivt. Vår 6’er er nok noe svak, men Ragnar gjør stort sett det han var tiltenkt å gjøre for en beskjeden innkjøpspris.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]