Dette er Mohamed Salah

Den første spilleren fra Egypt er stor stjerne i hjemlandet, og kan allerede se tilbake på en fremgangsrik karriere.

22. jun 2017 kl 08.28 Torbjørn Flatin

Mohamad Salah var en ungdomsstjerne med debut i egyptisk Premier League for El Mokawloon som 17-åring. Han spilte sin første seniorlandskamp for Egypt som 19-åring, og på sin 20-års dag startet han en kontrakt med Basel i sveitsisk superliga.

Overgangen til Basel var i kjølvannet av opptøyene etter en kamp på Port Said Stadium, hvor 74 mennesker omkom i forbindelse med en kamp mellom klubbene Al-Masry og Al-Ahly. Det ble bestemt å avslutte ligasesongen i Egypt, og en vennskapskamp ble arrangert mellom Basel og Egypt U23. Mohamed Salah spilte 2.omgang i den kampen, scoret to mål i en 4-3 seier for Egypt, og invitasjon til et treningsopphold i Basel endte med kontrakt i 2012.

Til engelsk fotball

I den første sesongen i Europa gjorde den lynhurtige høyrevingen seg kjent i engelsk fotball, da Basel med Salah i storform først slå ut Tottenham i kvartfinalen i Europa League og siden scoret han mot Chelsea da det ble exit i semifinalen.

I 2013-14 endte Basel på 3.plass i sin gruppe i Champions League med åtte poeng, men de vant begge kampene mot gruppevinner Chelsea med Salah som matchvinner foran egne fans på St. Jakob-Park.

Liverpool var med og kjempet om ligagull den sesongen og ble sterkt linket til spilleren med nr. 22 på ryggen hos Basel. Utvilsomt også meget kjent i Chelsea endte imidlertid Mohamed Salah opp på Stamford Bridge mot slutten av januarvinduet for om lag £12M.

Mohamed var på banen i ti kamper under andre halvdel av 2013-14, og scoret to ganger. I en tropp med spillere som Hazard, Oscar, Schurrle og Willian slet imidlertid Salah med å få skikkelig fotfeste. Han ble for øvrig hentet inn som «erstatter» for Kevin de Bruyne.

På et Chelsea som sesongen etter vant ligaen fikk Mohamed Salah bare godskrevet tre kamper, men ble likevel gitt en vinnermedalje av de blå. Nærmest bokstavelig talt i januarvinduets 12. time gjorde Chelsea en transaksjon som sørget for at Juan Cuadrado kom til London og laget egyptiske spiller endte opp hos Fiorentina på utlån.

Stor sesong i Roma

Seks mål på 16 kamper under andre halvdel av 2014-15 gjorde at Fiorentina ønsket å aktivere en klausul som kunne forlenge avtalen til 18 måneder, men Salah selv vegret seg og signerte istedenfor Roma inkludert en klausul som tillot romerne å gjøre avtalen permanent etter et år.

14 scoringer senere ble Salah kåret til Årets Spiller i Roma og snart var han eiendommen til AS Roma for 15 millioner euro, eller drøyt £13M.

Afrikaneren bare fortsatte å imponere i Serie A med 15 nye scoringer i 2016-17, i en sesong hvor han også rakk å komme til finalen i Afrikamesterskapet med Egypt og ble valgt på «Turneringens lag».

Første fra Egypt

Det er derfor ingen stor overraskelse at hans verdi har blitt tredoblet på et par sesonger i Roma og at Liverpool måtte ut med en rekordsum for å sikre seg en spiller med ekstrem fart som sitt mest verdifulle våpen. Mohamed Salah har også gode dribleferdigheter og trives med å komme inn fra høyrekanten for å kunne avslutte med sin foretrukne venstrefot.

Det bidrar også til at han er en kontringsspiller i ultraklassen. 35 mål på 81 kamper i Serie A vitner også om at han i stadig større grad evner til å finne nettmaskene, etter tidligere å ha gitt inntrykk av en spiller som skaper sjanser heller enn avslutter dem.

Det gjelder også for Egypt, hvor han har 29 mål på 53 nok alt i alt nå regnes som landets største fotballstjerne. Han vil være den første fra landet med pyramidene som får Anfield som fast hjemmebane.

Kilde: Wikipedia

Har du innspill til journalisten?
[email protected]