Får resultater -  Akademidirektør Alex Inglethorpe og manager Jürgen Klopp ser på en U23-kamp. Med på bildet er også tidligere egenprodusert stjernespiller Steve McManaman ute til høyre, og Pep Lijnders (nest lengst til venstre) som er link mellom Melwood og Kirkby.

Talenter imponerer hos Liverpool:Har akademiet endelig knekket koden?

Liverpool har avansert til semifinalen i Ligacupen med et lag påvirket av unge og egenproduserte spillere.

Først god, så dårlig uttelling

Liverpool var i den nasjonale juniorcupen i 1996, da de vant mot et West Ham inkludert Frank Lampard og Rio Ferdinand over to kamper. På det laget var Michael Owen suveren toppscorer og Jamie Carragher et hardtarbeidende midtbaneanker. David Thompson var en offensiv midtbanespiller som også fikk noen kamper på de rødes førstelag.

Det var meget god uttelling på én årgang, og den er vesentlig bedre hvis en regner med Steven Gerrard som var på banen under turneringens gang men slet med vokseproblemer og var mye ute med skader.

Om lag ti år senere var Liverpool i tre finaler på fire år, da det ble seier i 2006 og 2007, og finale mot Arsenal i 2009. Hva man fikk igjen av de årene er sjokkerende dårlig. Kaptein Jay Spearing fikk noen kamper, men har nå en karriere i Championship med Bolton. Andre Wisdom er fortsatt i Liverpool FC, men en rekke utlån tyder på en lignende skjebne som Spearing.

Heighway ga seg

Steve Heighway forlot akademiet i 2007. Den tidligere lynvingen, som ikke minst huskes med «Stevie Heighway on the wing» i en av de mest populære supportersangene, kunne se tilbake på en trenerkarriere hvor også Robbie Fowler og Steve McManaman kom fra hans junioravdeling i forkant av Owen, Carragher og Gerrard.

Universitetutdannet var Heighway en striks sjef på ungdomsakademiet, med sterke verdier og hva en kan si var konservative holdninger. Alt gikk etter boka med Steve Heighway, som nok gjorde at det var store klubber i nærheten som grafset til seg et og annet stort talent, men først og fremst slet han med å komme overens med fransk og spansk regime under Gerard Houllier og Rafa Benitez.

Heighway ønsket at hans lokale talenter skulle få sjansen, mens de to nevnte synes å foretrekke talenter fra sine hjemlandet og som i flere tilfeller havnet rett på Melwood.

Siden en sliten Steve Heighway kastet inn årene i 2007 må en si det har vært mye kaos i og rundt det fine anlegget i Kirkby. Selv på det tidspunktet var det slik i LFC at manageren ikke hadde hjemmel i å styre akademiet, men Heighway var lei av at hans gutter ble nedprioritert.

Steve Heighway  hadde langt fartstid på akademiet, men de siste årene ble det flere pokaler enn førstelagsspillere.

Spansk regime

Da Rafa Benitez nesten brakte Liverpool til ligagull i 2009, og fikk tilbud om en ny kontrakt, sørget han for å få mer kontroll også over akademiet.

Den fargerike nederlenderen Piet Hamberg hadde blitt hentet inn av daglig leder Rick Parry i kjølvannet av Heighway, mens erfarne John Owens hadde en periode hvor han gikk fra rollen som trener for U18 og til å holde tømmene i «The Academby».

Med ny kontrakt for Rafa kom spanjolene Rodolfo Borrell og Pep Segura inn. Førstnevnte til å lede det eldste juniorlaget, sistnevnte til å styre avdelingen sammen med lokale Frank McParland.


Rodgers og Sterling

Benitez og hans spanske armada ble imidlertid snart også historie. I og med Brendan Rodgers sin inntreden ble det snart nye koster. Alex Inglethorpe var en kjenning av Brendan, og han ble hentet fra Tottenham først som reservelagstrener i 2012, før han ble akademidirektør og sjef i 2014.

Raheem Sterling var suksesshistorien som man kunne lene seg tilbake på. I realiteten var han den første fra akademiet som greide å bli en stjerne på Liverpool i dette århundret, og etter Steven Gerrard. Nå ble også Sterling headhuntet fra QPR som 14-åring, men sjekken som man fikk fra Manchester City må likevel betegnes som et bevis på at en endelig hadde lykkes igjen.

Rodgers gjorde noen forsøk på å gi ungt blod sjansen på sitt førstelag, men etter hvert som resultatene begynte å bli dårligere og presset større ble også mulighetene færre for de unge og håpefulle.


Suksess med Klopp og Inglethorpe

Jürgen Klopp brukte et rekordantall med spillere forrige sesong, men kyniske røster mente at situasjonen ville bli helt annerledes når tyskeren ikke lenger kunne sies å ha overtatt mannskapet til en annen manager og presset ikke var like stort på å få resultater.

Det har vist seg ikke å stemme. Spesielt i de to siste rundene i Ligacupen har Klopp gitt unge spillere muligheten i kamper hvor han har byttet ut nesten hele sin foretrukne startoppstilling i Premier League.

Det har også med å gjøre med at ungguttene har tatt vare på sine sjanser. Ikke minst trekløveret Trent Alexander-Arnold, Ovie Ejaria og Ben Woodburn, som Klopp tok med på førstelagets pre-season tur til Amerika i sommer.

Alexander-Arnold er en allsidig scouser som har funnet en plass på høyre back og som kan ha bidratt til at Liverpool ikke var så desperat etter å handle en ny back som en kanskje trodde før sesongen. Han ble av mange kåret til banens beste mot Leeds i kvartfinalen i Ligacupen.

Ovie Ejaria er overraskelsen, som syntes å være en i mengden på Liverpool U18, men som imponerte under trening på Melwood og som gjorde at han ble valgt fremover et £5M kjøp i Marko Grüjic mot Leeds.

De største overskriftene gikk likevel til Ben Woodburn, som med sitt 2-0 mål ble tidenes yngste målscorer for Liverpool FC. Klopp og klubben vil prøve å dysse det ned, men det var slik scoringsensasjoner som Robbie Fowler og Michael Owen i sin tid startet sin karriere på Anfield.

I bakgrunnen har en også flere andre fine typer, inkludert Sheyi Ojo som har vært skadet i hele høst etter å ha vært den mest løfterike da manageren ga så mange sjansen forrige sesong.

Alex Inglethorpe har fått en ny og lang kontrakt som sjef på akademiet. Han har ikke vært redd for å hente tilbake stjerner som McManaman, Fowler og Rob Jones til å styre treningsøkter, og har nå også fått tilbake Steve Heighway i en rolle med de yngre lagene. Harmonien virker å være tilbake mellom Melwood og Kirkby, og nå skal det også være genuine planer om å bringe førstelag og junioravdeling under samme tak igjen.

Det alliert med at resultatene begynner å komme i forbindelse med egenproduserte spillere som presterer på førstelaget, og juniorkoden synes endelig å ha bli knekket igjen.

Ben Woodburn og Trent Alexander-Arnold -   tenåringer med suksess i Liverpool FC
Del

Akademiet

31.10.2017 10:36

Slik ble Isak (13) fra snøfylte Tromsø oppdaget av Liverpool

Mandag tok Isak Hansen-Aarøen på seg Liverpool-drakten for første gang. Om en måned er han i gigantklubben på prøvespill.

22.09.2017 10:39

Beale er tilbake på akademiet

Michael Beale har første dag på jobb i dag.

07.09.2017 20:46

Planer for felles treningsanlegg er blitt godtatt

Liverpool FC er stadig nærmere et stort anlegg i Kirkby som vil huse både senior- og junioravdeling, og som en håper står ferdig om snaut to år.

Siste Til vår nyhetsoversikt
20.11.2018 kl 07:45

Fabinho-rykter er bare tull

+
19.11.2018 kl 23:08

Solanke har full tiltro til Klopps plan

Dominic Solanke nekter å la seg frustrere av mangelen på spilletid i Liverpool denne sesongen.

+
19.11.2018 kl 21:44

Van Dijk sikret gruppeseieren

Nederland lå an til tap, men så dukket Liverpool-stopperen opp.

+
19.11.2018 kl 19:43

– Henderson klar til helga

Jordan Henderson sto over for England, men er sannsynligvis tilbake mot Watford.

+