Liverpools nummer 9

Roberto Firmino skal spille med nummer 9 på ryggen neste sesong. En drakt tidligere båret av både helter og flopper.

29. jun 2017 kl 00.12 Einar Kvande

Mohamed Salah ba om å få spille med trøye nummer 11 i Liverpool, og Roberto Firmino gikk med på å skifte til nummer 9.

Dette falt nok ikke i smak hos de som allerede hadde kjøpt den nye drakten med «Firmino 11» på ryggen, men brasilianeren får i alle fall et trøyenummer som ble båret med stolthet av noen av Liverpools største profiler og storscorere i Premier League-æraen.

Men trøyen har også blitt båret av flere spillere som aldri fikk noen høy stjerne blant Liverpool-fansen.

Disse spillerne har båret trøye nummer 9 for Liverpool siden Premier League innførte både nummer og navn på ryggen:

Ian Rush
Målgarantisen som gjorde hele 346 mål på 660 kamper for Liverpool. 229 på 469 i ligaen. Rushy vant ligaen fem ganger, FA-cupen tre ganger, ligacupen fem ganger og Europacupen en gang med Liverpool.

Robbie Fowler
Scouseren som tok over stafettpinnen etter Rush som klubbens storscorer. Totalt gjorde han 183 mål på 369 kamper for de røde. 128 mål på 266 kamper i Premier League. Han fikk være mede å vinne FA-cupen en gang, ligacupen to ganger og UEFA-cupen en gang.

STORSCORERE
STORSCORERE  To av Liverpools beste og mest målkåte spillere gjennom tidene, Ian Rush og Robbie Fowler, har begge spilt med nummer 9 på ryggen. Her etter ligacuptriumfen i 1995.

Nicolas Anelka
Den begavede franskmannen spilte 22 kamper og gjorde fem mål på lån i 2001-2002, men Gerard Houllier droppet å kjøpe ham, hovedsaklig på grunn av holdningene som han og hans brødre viste utenfor banen.

El Hadji Diouf
En annen Houllier-spiller med enda dårligere moral og holdninger enn Anelka. Senegaleseren kostet 10 millioner pund og kom til Anfield med merkelappen storscorer. Det ble imidlertid bare 6 mål på 80 kamper før han ble sendt på dør.

Djibril Cissé
Enda en fransk spiss hentet til Anfield av Houllier, men som ikke kom i spill for klubben før Rafael Benitez hadde tatt over roret i L4. Et par meget stygge benbrudd satte sitt preg på hans Liverpool-karriere, men han gjorde likevel 24 mål på 79 kamper (13 mål på 49 ligakamper) og fikk med seg både Champions League-triumfen i Istanbul i 2005 og FA-cuptriumfen mot West Ham i 2006.

Fernando Torres
Spanske Fernando Torres ble en megahit på Anfield, og «Fernando Torres – Liverpools number 9» ljomet fra The Kop som en av de mest populære tribunene-sangene noensinne – helt til sviket i form av overgangen til Chelsea. Totalt ble det 81 mål på 142 kamper i helrødt (65 mål på 102 ligakamper) for spissen fra Madrid. Trass i hans popularitet blant fansen vant ikke Torres noe med Liverpool.

BØTTET INN MÅL
BØTTET INN MÅL  Fernando Torres var veldig populær blant fansen mens han var i Liverpool, men vant aldri noe med klubben.

Andy Carroll
Geordien kom til Anfield som Torres sin erstatter i januar 2011 for den gang vanvittige 35 millioner pund. Liverpools rekordkjøp helt frem til Mohamed Salahs ankomst nå i sommer. Men den lange og noe keitete geordien passet aldri inn i Liverpools spillemønster, og floppet med bare 11 mål på 58 kamper i helrødt. I ligaen ble det fattige seks mål på 44 kamper. Var med på å vinne ligacupen i 2012.

Iago Aspas
Spanjolen som er mest berømt på The Kop for å ha tatt tidenes dårligste hjørnespark foran den berømte ståtribunen. Om Carroll var en flopp, ble definitivt spisskjøpet fra Celta Vigo det med 1 mål på 15 kamper for Liverpool.

Rickie Lambert
Scouseren og Liverpool-supporteren kom hjem til sine egne i godt voksen alder, og det viste seg at han ble innhentet av alderen i den ene sesongen han fikk på Anfield. «Eventyret» endte med tre mål på 36 kamper i 2014-15.

Christian Benteke
Den kraftfulle belgieren ble heller ikke noen suksess i Liverpool, etter at han hadde vært Aston Villas toppscorer i en årrekke. Liverpool betalte 32,5 millioner pund for ham sommeren 2015, men også han ble avspist med bare en sesong på Anfield. Det ble 10 mål på 42 kamper i 2015-16. Ni av scoringene kom i løpet av 29 ligakamper, før ferden gikk videre til Crystal Palace.

Roberto Firmino
Det er altså dette knippet spillere som Roberto Firmino skal ta opp arven etter. Brasilianeren har lagt et godt grunnlag i trøye nummer 11 siden overgangen fra Hoffenheim sommeren 2015. Så langt står han bokført med 23 mål på 90 Liverpool-kamper. 21 av scoringene har kommet i hans 66 Premier League-matcher.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]