Måtte vaske do etter fem landslagsmål
Det er fort gjort å bli høye på pæra når man lykkes på fotballbanen, men i Liverpool får de unge stjernene liten anledning til det.
Da Rhian Brewster scoret hattrick for England U17 mot Kroatia og deretter to mål mot Tyskland i den påfølgende kampen i oktober i fjor, fikk han en helt spesiell velkomst tilbake i Liverpool.
Der fikk han to gummihansker, en børste i en hånd, et desinfiseringsmiddel i den andre, og fikk beskjed om å vaske doer på et sted for hjemløse.
«Jeg forventer at du kommer på skolen»
Man kunne kanskje tro at oppgaven til Brewster var et PR-stunt, men han var ikke klubbens treningsdrakt og heller ingen tok bilder av han. Det var kun som en del av opplegget ungguttene går igjennom for å utvikle seg som «hele mennesker» i klubben.
En måned seinere gikk Ben Woodburns store drøm i oppfyllelse da han ble Liverpools yngste målscorer gjennom tidene, da han scoret mot Leeds.
Telefonen til unggutten ble selvsagt fylt opp av gratulasjoner den kvelden, men en melding var annerledes enn de andre. «Jeg forventer at du kommer på skolen i morgen», sto det i den.
– Vi er ute etter å skape et miljø der man ikke dveler ved det som har skjedd, men er fokusert på hva du må gjøre videre. Vi lever i et samfunn der det er et usunt fokus på «nå». Alle ønsker ting for raskt, eller at det er en følelse av at suksess allerede er oppnådd, selv om det er en prosess som skjer hver dag, sier akademidirektør Alex Inglethorpe i en spesialreportasje Goal.coms Melissa Reddy har skrevet om akademiet i Kirkby.
Pionérarbeid
– Det er viktig for oss å ha gamle, gode verdier, som å være tålmodige og være sultne. Det er noe som er vanskelig å få til i Premier League-fotball med unge spillere, og det vil bare bli vanskeligere fordi de blir påvirket mer og mer av agenter, sosiale medier og andre ting.
Phil Roscoe, er sjef for utdanning og velferdsprogrammene på akademiet. Han er ansvarlig for at spillerne også utvikler seg utenfor fotballen. Klubben samarbeider med Rainhill High for å tilby ulike studier, karrieremuliggeter og kurs.
– Gjennom alle ledd her forstår vi viktigheten av å utvikle spillere utenfor banen også, og tar det veldig alvorlig, sier Inglethorpe.
Han mener det er viktig at når spillerne kommer inn på førstelaget så er de dedikerte, hardtarbeidende, læringsvillige og at de aldri blir fornøyd. Men han mener det også er viktig å tenke på de som aldri når førstelaget.
– Vi er fult klar over at ikke alle tar steget, det er ikke mulig, så man tilbringer tid med flere gutter som ikke kommer til å spille for Liverpool. Man må sørge for at man har programmer på plass, som gjør at når de forlater klubben så overlever de i en annen klubb, som studenter eller på en arbeidsplass.
– Med Phil har vi en som er en pioner i det han gjør for å hjelpe guttene med å holde seg ydmyke og han opplyser dem på så mange områder, sier han.
Holdes nede på jorda
Da The Kopite besøkte akademiet i høst og fikk en prat med daværende U23-sjef Michael Beale, snakket han også om viktigheten av at spillerne utvikler ferdigheter utenfor banen.
– Hver torsdag har vi workshops der vi tar opp ulike temaer, det kan være livredning, det kan være veldedighetsarbeid, som å gi mat til hjemløse, andre ganger er det kjøretrening her, de gjør enkle reparasjonsjobber i hus og på bil, vi legger ned veldig mye jobb i å holde guttene nede på jorda.
– Vi henter også inn flere spillere med erfaring. Kenny Dalglish har vært her mye i det siste, Rob Jones, Robbie Fowler, Steve McManaman og Steve Heighway, så vi legger ned mye jobb for at ungguttene skal føle seg som en del av Liverpool-familien, sa Beale.
Får tilgang til alle ressurser
Spillerne har også opplegg for å hjelpe hjemløse, det er samarbeid med Royal Air Force og Kick It Out, samt besøk til politi, brannsveisen og universiteter. Spillerne får også seminarer med Sporting Chance, som er hjertebarnet til Tony Adams, som handler om hvordan ungguttene skal unngå fristelsene de vil komme over som profesjonelle spillere.
Pepijn Lijnders er ansvarlig for talentgruppen på spillere mellom 14 og 21 år som drar til Melwood en gang i uka for å trene, mens Klopp følger tett med. Når spillerne derfra så tar steget opp på førstelaget blir de behandlet som alle andre der.
– Med en gang en spiller er sammen oss, blir de en del av familien. De får kostholdsråd fra Mona Nemmer, de setter seg ned med lagmanager Ray Haughan for å lære hvordan vi forbereder oss for å reise på bortekamper, de har tilgang til alt og alle, sier Lijnders.