NRK-skribent Thore Haugstad:– Mangel på toppscorer kan bli Liverpools styrke

Fotballskribenten Thore Haugstad tror ikke det er noen bakdel for Liverpool at de mangler en typisk goalgetter. Han snur problemstillingen på hodet.

30. jun 2017 kl 18.54 Einar Kvande

Etter 1-0 seieren over Everton skrev Haugstad en kommentar på nrk.no der han argumenterte for at mangelen på en toppscorer kan vise seg å bli Liverpools styrke utover vinteren og våren:

– En av de potensielle fordelene Liverpool har i tittelkampen er at de har så mange forskjellige målscorere. Det finnes en variasjon og uforutsigbarhet som det er sjelden å se, sier Haugstad til Liverpool.no.

Liverpool har scoret 41 mål i Premier League så langt. Det er tre mer enn noe annet lag. Disse scoringene er blitt fordelt på 11 spillere. Hele fem spillere har fem mål eller flere.

– Dette er viktig, fordi det viser at det er flere spillere i troppen som kan score regelmessig, mener Haugstad.

Flere strenger å spille på

NRK-skribenten, som også har skrevet om fotball for blant annet The Times og Daily Telegraph, synes det er et poeng at Liverpool har en målfarlig midtbane.

– Liverpool er ikke avhengige av én spiller for å finne nettet uke etter uke. Dette står i kontrast til noen av tittelrivalene, mener Haugstad.

SCORER JEVNT OG TRUTT
SCORER JEVNT OG TRUTT  Adam Lallana har bidratt både med scoringer og målgivende pasninger denne sesongen.

– Regner man spillere med fem mål eller mer, har Arsenal og Tottenham tre, Chelsea og Manchester City to og Manchester United én.

– Alle de fem lagene har én klar toppscorer: Alexis Sánchez, Harry Kane, Diego Costa, Sergio Agüero og Zlatan Ibrahimović. Dette er ikke et problem så lenge alle holder seg skadefrie og i form. Men Liverpool har flere strenger å spille på om et uhell skulle inntreffe.

Et annet poeng er at uforutsigbarheten øker i angrep når flere spillere vet hvor målet står, da motstanderne vet at det ikke holder å bare markere én spiller ut av kampen. Det forklarer delvis hvorfor Liverpool har scoret mest i ligaen.

Haugstad, som i sin tid som aktiv fotballspiller vant G16-NM med Start, har ingen spesielle favorittlag i Premier League. Men som fotballskribent for NRK og redaktør for FIFA sitt offisielle VM-magasin i 2014 har han gode kunnskaper om fotballen på øyriket.

– Nå står januar for døren. Bør Jürgen Klopp dra nytte av at transfervinduet åpner igjen, og styrke troppen foran andre halvdel av sesongen?

– Som alle vet, er det ofte vanskelig å gjøre gode kjøp i januar, men det vil vel overraske få om Klopp ikke ønsker en ny keeper og bedre dekning på stopperplass. Det at Lucas har blitt brukt der et par ganger sier vel sitt, så ja, her bør han nok handle, så sant det finnes brukbare alternativer på markedet. Det spørs også om han ikke ønsker en ny venstreback, enten som erstatter eller backup for Milner, da Moreno er for utrygg til å kunne stoles på om Milner blir skadet, sier Haugstad til Liverpool.no.

Et keeperproblem

–Hva er Liverpools største svakheter per dags dato?

– At de slipper til for mange store sjanser. Ser man på tallene denne sesongen, har Liverpool sluppet til et antall skudd mot eget mål som utgjør et av de laveste snittene i Premier League de siste åtte årene. Dette sier litt om hvor effektivt Klopps høye press kan være. Motstandere får knapt tid og rom til å gjøre noe med ballen, og de gangene Liverpool velger å legge seg lavere, er lagstrukturen stort sett solid. Problemene oppstår de gangene noe først glipper, spesielt når det skjer i presset eller gjenvinningsfasen lenger oppe. Laget ligger da så høyt oppe i banen at motstanderen får enorme rom til å angripe. Noe lignende gjelder kontringer imot. Slik blir kvaliteten per skudd de slipper til høy, noe som også forklarer en del av hvorfor keeperne redder en så lav andel av skuddene. Liverpool vil nok forbedre dette med et litt sterkere forsvar og ny keeper, men mesteparten av forbedringspotensialet ligger i måten de presser og posisjonerer seg på som lag.

Haugstad skrev en sak om nettopp dette på NRK for en stund siden. Den kan du lese her:

– Andre svakheter har vært individuelle feil, keepertabber og defensive dødballer, men dette bør være lettere å korrigere.

KJENNER PREMIER LEAGUE BEST
KJENNER PREMIER LEAGUE BEST  Akkurat nå heter Liverpools førstekeeper Simon Mignolet.

– Hvem synes du er den beste keeperen av Loris Karius og Simon Mignolet?

– Det er vanskelig å si. Jeg har aldri vært en stor fan av Mignolet, men Karius har ikke akkurat overbevist heller, så jeg synes det er greit at Klopp har gått tilbake til Mignolet, som i det minste kjenner Premier League bedre. Det er ikke stort som skiller mellom dem per dags dato.

Tror på topp fire

Trass i de svakhetene han har nevnt, tror Haugstad at Liverpool blir minst topp fire denne sesongen.

– Dette sier jeg ikke minst med tanke på at Liverpool ikke spiller i Europa denne sesongen, noe som er en enorm fordel, som vi så med Leicester forrige sesong og Liverpool i 2013-14. Jeg tipper tittelkampen blir mellom Liverpool, Chelsea og City, men hvem som tar det er fryktelig vanskelig å si. Jeg har ikke en spesielt god track record på å forutsi slike ting, ler NRK-skribenten.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]